Menu

“Sociaal contact is voor ons belangrijk”

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 

Rik (56) en Hilde (53) Latré-Desmet

Houthulst (West-Vlaanderen)
Melkveebedrijf met hoevewinkel: 't Fazantenhof.
Bij Rik en Hilde slapen de jongeren tussen de koeien.

Matty Veulemans, stafmedewerker Communicatie Boerenbond

Op ’t Fazantenhof in Houthulst heerst er altijd een gezellige drukte. Deze boerderij is al bijna 100 jaar gespecialiseerd in melkvee en heeft ook al een lange traditie in de verwerking. Als vierde generatie heeft Rik er samen met zijn vrouw Hilde niet stilgezeten. Het melkveebedrijf wordt gecombineerd met een hoevewinkel, markten, kinderboerderij, rondleidingen en kampeerplaats. Elke zomer zakken jeugdbewegingen af naar het landelijke Houthulst om hun tenten tussen de koeien op te zetten.

Als ik aankom op ‘t Fazantenhof heerst er een gezellige drukte. Jong en oud zit verzameld rond de keukentafel. De telefoon rinkelt. Een koppeltje uit het Gentse vraagt of er nog plaats is om dit weekend te komen kamperen en ze bestellen ineens ook hun ontbijtmand. “Kampeerplaatsen voor jeugdbewegingen bieden wij al 20 jaar aan op onze boerderij. We zijn allebei zeer actief geweest bij KLJ en voor ons was het dan logisch dat wij in de zomer een weide ter beschikking stellen voor de jeugdbewegingen”, vertelt Rik. “Je herbeleeft op deze manier je jeugd”, lacht Hilde. “We zitten al eens mee aan het kampvuur en halen zelf ook af en toe nog wel een grapje uit. Zo hebben we al eens stiekem de vlag gestolen van een jeugdbeweging, waarna we ze drie weken later naar hen opstuurden.” De laatste tien jaar zijn ook particuliere kampeerders en mobilhomes welkom op een ander gedeelte van de boerderij. Op de vraag waarom ze hun boerderij hiervoor openstellen is het antwoord er snel: het sociale contact, je leert op deze manier veel mensen kennen. Een antwoord dat trouwens de rode draad zal blijken door heel mijn gesprek met Hilde en Rik. “We zijn een doe- en beleefboerderij, dus alle kampeerders zijn ook meer dan welkom op de boerderij om een kijkje te nemen of een handje te helpen. Ze komen de kalfjes mee eten geven of staan ’s ochtends mee op om de koeien te melken, gaan eitjes rapen … Er is wel één voorwaarde aan het verblijf hier. De jeugdbewegingen moeten hun eten hier lokaal kopen. Dus onze melk, choco en confituren maar ook bij de groenteboer, bakker en slager uit het dorp. Dat is sinds dag één onze belangrijkste huisregel.”

Pioniers

Rik kwam in 1988 als vierde generatie in het ouderlijk bedrijf. Een jaar later trouwde hij met Hilde, die als kleuterjuf aan het werk was. “We zijn toen begonnen met investeringen in de melkveehouderij. We verbouwden de bindstal tot een ligboxenstal voor 45 koeien. We hadden op dat moment 25 ha land. Vandaag hebben we precies het dubbele: 90 à 100 roodbonte Holsteinkoeien en 50 ha land. We zijn begonnen met melkverwerking toen het quotum werd ingevoerd. De verwerking nam een hoge vlucht op het einde van de jaren 90, toen Hilde stopte met lesgeven en fulltime mee in het bedrijf stapte.” En ook daarna zaten ze niet stil, ze bouwden en verbouwden. Eerst kwam er een ontvangstruimte voor bedrijfsbezoeken. “Ik stond niet meer in het onderwijs maar toch bleef het kriebelen om met kinderen bezig te zijn en voor een groep te staan en hen onder te dompelen in de landbouw”, vertelt Hilde enthousiast. En zo zijn zij als een van de eerste Vlaamse boerderijen gestart met het geven van rondleidingen. “Ik vind dat belangrijk, ik merk dat de afstand tussen burger en landbouw steeds groter wordt. En je merkt dat de kennis over landbouw steeds kleiner wordt. Daarom zijn bedrijfsbezoeken zo belangrijk, zowel voor kinderen als volwassen. Dat je je verhaal kan vertellen en ze het ook met hun eigen ogen kunnen zien. Er zijn nog geregeld bezoekers verbaasd dat wij twee keer per dag moeten melken …

De zoete inval

’t Fazantenhof is meer dan een melkveebedrijf, het speelt zijn maatschappelijke rol in de samenleving. Je hebt niet alleen de melk, de melkverwerking en de verkoop thuis en op markten, maar ook de kampeerplaatsen en rondleidingen. Er is ook de begeleiding van kinderen in het kader van Groene Zorg. “En dat geeft misschien nog wel de meeste voldoening. Je hebt er geen idee van hoe de kinderen zich hier thuis voelen en op ontdekking gaan”, vertelt Hilde. Als ik samen met onze zorggasten in onze productieruimte yoghurt aan het maken ben, dan staan we heel wat uren naast elkaar. We hoeven niet in elkaars ogen te kijken en dat praat voor hen gemakkelijker. Ze beginnen te vertellen en bloeien helemaal open.”

Ondertussen zijn we een paar uur later en is het op het erf van ’t Fazantenhof niet stil geweest. Klanten voor de hoevewinkel, die trouwens 7/7 open is, fietsers die hun picknickmand komen ophalen, passanten die verkoeling zoeken in een ijsje en grootouders die met hun kleinkinderen een rondleiding krijgen op de boerderij. Veel rust kennen Rik en Hilde niet. “Dat stoort ons niet, wij voelen ons eerder ongemakkelijk als we op een zondag weinig volk zien passeren. Wij hebben graag veel volk rondom ons. Dat sociale contact is voor ons het belangrijkste”, zeggen Rik en Hilde met een knipoog.

Meer boeren in de kijker

Vandaag is het Halloween. Is jouw huis versierd met pompoenen en lichtjes? In de Verenigde Staten – zoals op...
Het coördinatiecomité van de Haspengouwse planters overlegde met de directie van de Tiense Suikerraffinaderij. Ze...
“Heel wat mensen denken dat het aardbeienseizoen maar een paar weken duurt en dat het begin juli al eindigt,...