Menu

“Passie voor de teelt is mijn drijfveer”

Terug naar Boer in de kijker

Christoph Pieters

Christoph (46) en Sofie (44) Pieters-Rogiers baten het sierteeltbedrijf Tuliflor uit met vestigingen in Laarne (Oost-Vlaanderen) en Wervik (West-Vlaanderen).
Christoph Pieters kondigt de lente aan met tulpen.

Jan Van Bavel

Ben jij ook dat eindeloze grijze winterweer beu? Haal dan bloemen of groen in huis en start de lente met een goed gevoel. Bijvoorbeeld met een bos kleurrijke tulpen. Christoph Pieters van het sierteeltbedrijf Tuliflor uit Laarne weet er alles van. Met een jaarproductie van zo’n 50 miljoen stuks is hij de grootste tulpenteler van België. Ja hoor, tulpen komen heus niet alleen uit Nederland. “Dankzij onze passie voor de teelt konden we een bredere afzet voor ons bedrijf realiseren”, zegt Christoph.

In België worden er zo’n 60 miljoen tulpen per jaar geproduceerd, of 1% van de wereldwijde teelt. Naast Christoph telt ons land nog een vijftiental eerder kleinschalige tulpentelers, die hun product vooral via lokale afzet vermarkten. ‘Tulpenland’ Nederland teelt jaarlijks ongeveer 4 miljard stuks.

Christoph Pieters kreeg de liefde voor de sierteelt met de paplepel ingegoten. Zijn ouders hadden een snijbloemenbedrijf in het Oost-Vlaamse Lebbeke waar ze tulpen, lelies, meiklokjes en chrysanten in vollegrond teelden. Christoph zat toen al meer in de serres dan achter zijn boeken. Na zijn studies aan de tuinbouwschool in Wetteren en legerdienst wilde hij een nieuw bedrijf starten om het later samen te voegen met zijn ouderlijk bedrijf. Maar in 1995 kwam er in Laarne een azaleakwekerij te koop. “Sofie en ik besloten om dat bedrijf te kopen”, vertelt Christoph. “Ze is vrij snel mee in de zaak gestapt en regelt de afzet en het transport van de tulpen naar de bloemenveilingen, supermarkten en andere klanten. Sandra, de zus van Sofie, volgt de administratie op en geeft de bestelorders door aan het personeel. Aanvankelijk teelden we diverse snijbloemen zoals trachelium, lysanthius en santini (snijchrysant), maar ook tulpen, waarin we ons na enkele jaren specialiseerden. Onze jaarproductie verdubbelde al snel naar 200.000 tulpen.”

Groei dankzij automatisering

In 2009 investeerde Christoph in automatisering. Hij plaatste een automatisch tafelsysteem in zijn serre, waarbij de bloeiende tulpen automatisch door het bedrijf getransporteerd worden zodat de medewerkers ze kunnen plukken. Hierdoor steeg de productie fors naar 2 miljoen. “Dankzij de verdere automatisering verdubbelden we onze productie om de twee jaar. We startten toen met de teelt op water in kisten, wat leidde tot een verlichting van arbeid en waterbesparing. In 2013 investeerden we in een machine die de tulpen in een bos van tien stuks verwerkt. We contacteerden toen ook grote supermarkten. Die vonden het leuk om Belgische tulpen te kunnen verkopen en ze besloten om grote volumes bij ons af nemen. Maar we vonden dat we nog meer klanten konden bedienen. We wilden graag in Laarne uitbreiden, maar konden de aanpalende gronden niet kopen. Uiteindelijk namen we in 2014 een sierteeltbedrijf in Wervik over. Daar produceren we inmiddels zo’n 27 à 30 miljoen tulpen per jaar, bestemd voor export naar Nederland en Duitsland. Zo’n 60% van onze productie wordt vermarkt via bloemenveilingen Euroveiling (België), Floraholland en Plantion (Nederland) en Rhein-Maas (Duitsland). De overige 40% gaat naar supermarkten, winkelketens en cash & carries. Via vertegenwoordigers in Nederland worden de tulpen wereldwijd verdeeld, tot in Dubai. Onze Rainbowmix met vijf kleuren is het populairst, maar witte tulpen verkopen in België ook goed. De vestigingen in Laarne en Wervik draaien los van elkaar onder de gezamenlijke handelsnaam Tuliflor.

Vervroegde teelt

Tulpen groeien op potgrond en water. “Eerst worden ze in een koelcel beworteld. Na twee weken plaatsen we ze in een klimaatgestuurde serre. Nog eens twee à drie weken later kunnen we ze al oogsten. Tulpen zijn van oorsprong voorjaarsbloemen. De verkooppiek ligt dan ook in de maanden februari, maart en april. Maar de teelt kan zowel vervroegd als verlaat worden. “Door de bloembollen die we importeren uit Nederland te prepareren, groeien de tulpen sneller. Zo telen we ze al vanaf december. Om de oogst al in september te kunnen starten, halen we een beperkt aantal bloembollen uit Nieuw-Zeeland. Daardoor is dezelfde verse kwaliteit als de Nederlandse bollen gegarandeerd. Na de piek die tot Pasen loopt, bouwen we stilaan af. Eind mei, begin juni oogsten we de laatste tulpen, waarna we de Nieuw-Zeelandse bollen weer opplanten. Zo zijn we bijna heel het jaar met tulpen bezig. Op jaarbasis telen we zo’n honderd soorten tulpen in allerlei kleuren. Lelies zijn voor ons een aanvulling in de zomer, zodat we ons personeel aan het werk kunnen houden. Dat bestaat uit een 45-tal medewerkers, waarvan een 20-tal vaste krachten, die in de piekperiode worden aangevuld met zo’n 25 seizoenarbeiders. We communiceren vooral met onze twee teamleiders in Laarne en Wervik, die de medewerkers aansturen. Om voeling te houden met de twee vestigingen, werk ik in de voormiddag meestal in Laarne en vertrek ik na de middag naar Wervik. De reistijd is voor mij een ‘rustmoment’, waarbij ik zaken kan laten bezinken en ook heel wat telefoneer. In de toekomst willen we ons bedrijf zo rendabel mogelijk blijven runnen en de kwaliteit nog verder optimaliseren. We zien wel of we nog uitbreiden om de marktvraag in te kunnen vullen.”

Tips voor de houdbaarheid

Dat Vlamingen van bloemen houden, bleek op zaterdag 18 januari. Toen toverden de tulpen van Tuliflor een lach op het gezicht van zo’n 7000 voorbijgangers op het Koningin Astridplein in Antwerpen. Die mochten er in een heuse Pluktuin, een organisatie van VLAM en de Vlaamse siertelers van het AVBS, gratis een bosje tulpen plukken.

Heeft Christoph nog tips om tulpen langer te kunnen houden? “Doe veel water in een vaas en vul die bij, want een tulp groeit nog veel. Zet ze op een koele plaats uit de zon, dus best niet in de vensterbank. Een kopermuntstukje aan het water toevoegen of een prikje onder de bloemknop geven kan geen kwaad. Plantenvoeding toevoegen hoeft niet, want de meeste tulpen worden voorbehandeld verkocht.”

Meer boeren in de kijker

Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) organiseerde vorige maand drie bezoeken aan aardappelloodsen. We maakten...
Veel landbouwers hebben het moeilijk. Bij velen staat het water aan de lippen. Maar soms gaat het echt verkeerd en...
In onze zomerreeks brengen we deze keer een bezoek aan Pierre Michels in het Franse Picardië. Ook zijn hoeve speelde...