Menu

“Op relatief korte tijd kan je veel bereiken”

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Sofie Van Oeckel

29 jaar
Kasterlee
Pluimveebedrijf: 100.000 vleesveekippen
Sofie Van Oeckel wou graag iets actiever in het ouderlijke pluimveebedrijf aanwezig zijn, dus schreef ze zich in voor de starterscursus. Ze heeft het volledige traject afgelegd tussen september vorig jaar en mei dit jaar.

Liesbet Corthout

“Tijdens de drukke dagen op het bedrijf nam ik wel vaker vakantie op mijn werk om mijn ouders te helpen”, vertelt Sofie. De interesse voor de sector was dus al langer aanwezig en een opleiding leek de logische volgende stap. “Ik had al eerder naar de cursus gekeken, maar het is best een intensief traject en ik had er gewoon geen tijd voor. Vorig jaar zou dat wel lukken en toen ben ik er meteen voor gegaan.” Sofie begon in september met het algemene deel (de starterscursus type A) en volgde meteen daarna type B, het sectorspecifieke gedeelte. Dat combineerde ze met een stage en eind mei legde ze succesvol het examen af. “In een klein jaar tijd kan je veel bereiken, maar het is wel intensief. Tijdens de week ging ik werken, de opleiding vond plaats twee avonden per week, en vrijdag en zaterdag liep ik stage. Het is een flinke tijdsinvestering.”

De juiste mensen

“Mijn ouders hebben een pluimveebedrijf, dus ik had al wel een goede achtergrond”, vertelt Sofie. “Ik heb veel bijgeleerd over zaken zoals financieel inzicht, vergunningen en wetgevingen in de landbouw. Vooral de aspecten van een pluimveebedrijf die niet meteen zichtbaar zijn, heb ik leren kennen: er komt veel meer bij kijken dan tussen de kippen wandelen.” Sofie heeft de cursus ook aangegrepen om haar netwerk uit te bouwen. “Ik heb veel mensen ontmoet die de sector heel goed kennen. Landbouwconsulent Jolien De Reu heeft mijn stage begeleid vanuit Boerenbond. Ik kon met al mijn vragen bij haar terecht en daar heb ik veel aan gehad. Ik heb ook veel aan de cursusmappen, omdat het een zeer uitgebreide opleiding is. Ik heb nu al het materiaal netjes gebundeld ter beschikking. Wanneer ik iets niet meer weet, kan ik het opzoeken in mijn mappen. Ik raad iedereen aan om de cursus te volgen, want hij is zeer leerrijk. Bovendien maakten de medecursisten, grotendeels ook kinderen van landbouwers, het aangenaam om samen dit traject te doorlopen.”

Een goede stageplaats

Sofie legde haar stage af op een ander vleeskippenbedrijf, want voor een correcte evaluatie mag dat namelijk niet thuis gebeuren. “Ik heb echt een fantastische stageplek gevonden. Ik ben de bedrijfsleiders nog steeds heel dankbaar dat ze mij hiermee geholpen hebben. Ze hebben me heel goed begeleid en ik heb er veel geleerd. Het is heel interessant om te zien hoe ze op een ander bedrijf hetzelfde werk op een andere manier aanpakken. Sommige taken, zoals de ventilatie, zijn bovendien heel eigen aan een bedrijf omdat elke kippenstal anders is. Maar toch zou het nuttig zijn dat je een deel van de stage thuis mocht doen. Ik denk trouwens dat je thuis nog strenger beoordeeld wordt. Mijn vader heeft al meer dan dertig jaar ervaring en er is op het bedrijf niets dat hij niet kent. Van hem kan ik ongetwijfeld nog heel veel leren.”

Wat de toekomst brengt

“Ik ben erg trots op mijn ouders. Het is fantastisch wat ze allemaal verwezenlijkt hebben en het is heel prettig om met hen samen te werken. Dankzij de starterscursus en de stage ben ik nu ook zelf goed voorbereid. Als een van hen tijdelijk niet zou kunnen werken, kan ik nu beter inspringen.” En de nieuwsgierigheid van Sofie is geprikkeld, want ze is nu ook actiever betrokken bij het eigen bedrijf en heeft een goed overzicht van wat er allemaal bij komt kijken. “Ik hoef nog niet meteen na te denken over een overname, want mijn ouders zijn sowieso jong en actief genoeg, maar ik weet nu wel waaraan ik zou beginnen. Ze investeren ook nog altijd in het bedrijf. Zo hebben we onlangs de daken en ventilatie van de stallen vervangen. Wat de toekomst brengt, zien we dan wel.”

Meer boeren in de kijker

Guido werd geboren als tweede zoon in een landbouwersgezin. Zijn ouders hadden in Lummen een gemengd bedrijf met een...
Kruiden Claus in Kruishoutem viert in 2020 zijn 120ste verjaardag. De grootvader van huidig zaakvoerder Christian Claus...
Cliché of niet, we zetten onze geliefden graag op tijd en stond in de bloemetjes. Met Valentijn kiezen veel mensen voor...