Menu

“Onze kazen zijn 100% West-Vlaams”

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Louis-Philippe Deweer

Rumbeke (Roeselare)
Kaasmakerij ’t Groendal.
Louis-Philippe heeft kaasmaken in de vingers.

Nele Kempeneers

Lokaal kopen bij de boer, het is booming business. De coronacrisis gaf hoeveverkoop nog een extra duwtje in de rug, maar de trend was al veel eerder ingezet. De familie Deweer van kaasmakerij ’t Groendal in Roeselare is al sinds 1987 bezig met melkverwerking en thuisverkoop. We spraken met Louis-Philippe Deweer die de passie van kaasmaken duidelijk erfde van ouders Johan en Dominique. “We blijven zoeken naar nieuwe smaken en duurzamere manieren van werken”, klinkt het enthousiast.

Van 15 tot 23 mei loopt de Week van de Korte Keten, een initiatief van de Vlaamse provincies, Departement Landbouw en Visserij, Steunpunt Korte Keten en VLAM. En die korte keten was nog nooit zo bekend als vandaag. Heel wat land- en tuinbouwbedrijven ontdekten dankzij corona de kortste weg naar de eindverbruiker, en die ontdekte op zijn beurt de boerderijen in de buurt. Maar er zijn ook heel wat pioniers die al jarenlang rechtstreeks produceren voor de consument. Kaasmakerij ’t Groendal in Roeselare hoort daarbij.

Geleerd in Nederland

’t Groendal wordt vandaag uitgebaat door Johan en Dominique Deweer en hun oudste zoon Louis-Philippe. Een echt familiebedrijf waar ambacht en kwaliteit centraal staan. Louis-Philippe neemt ons even terug mee in de tijd. “Mijn overgrootvader verhuisde in 1932 van Bellegem naar Rumbeke, omdat zijn ouderlijke bedrijf verloren was gegaan in een brand. Hij bouwde hier een gemengd bedrijf uit zoals dat toen gangbaar was.” Toen Johan in 1987 volop meedraaide op de boerderij, startte hij met melkverwerking en werd de melkveetak uitgebreid. “In die tijd kon je je melkquotum verdubbelen als je zelf aan verwerking deed”, vertelt Louis-Philippe. “Mijn vader begon met het maken van boter, yoghurt en kaas en breidde uit naar 100 melkkoeien.” Toch niet zo evident, starten met kaasmaken? “Die interesse kwam er bij mijn vader doordat hij in Nederland landbouwschool heeft gevolgd. Een van de vakken daar was kaasmaken, en dat heeft hem altijd geïnteresseerd.”

Specialiseren

De kaasmakerij werd zo belangrijk, dat de familie in 2007 besliste om zich echt te gaan specialiseren en te stoppen met yoghurt en boter te maken. Toen Louis-Philippe tien jaar later aangaf ook in het bedrijf te willen stappen, besloot de familie om de melkveetak af te stoten en zich puur op het kaasmaken te gaan richten. “Mijn broer Carl-Victor studeert voor veearts, maar hij heeft niet de bedoeling om landbouwer te worden. Zelf ligt mijn interesse echt bij het productieproces van de kaas, en dus was het logischer voor ons om de melkproductie niet meer zelf in handen te houden”, vertelt Louis-Philippe. “We maken onze kazen nu met de melk van melkveehouders in de buurt die aan Milcobel leveren. Onze kaas is van de basis tot het afgewerkte product dus puur West-Vlaams!”

Blijven experimenteren

Louis-Philippe is graag bezig met het ontwikkelen van nieuwe smaken en soorten kaas. “Ik studeerde voedingstechnologie aan de Vives Hogeschool in Roeselare, een opleiding die me goed heeft voorbereid op wat ik nu doe. Ik deed verschillende stages en volgde ook een opleiding kaasmaken in Nederland, want dat blijft toch wel een zeer goed kaasland”, weet Louis-Philippe. Het aanbod van ’t Groendal is zeer divers. “We hebben de type goudakazen met en zonder kruiden, maar ook oudere gerijpte kazen, witschimmelkaas die aan brie doet denken … In totaal bieden we zo’n 25 soorten aan.” En de familie Deweer deinst er niet voor terug om te experimenteren met minder voor de hand liggende smaken en ingrediënten. Zo maken ze kaas met hoppescheuten en is er zelfs een soort waarin koffie verwerkt wordt. “Qua stijl denk ik dat we ons in België tussen de harde Nederlandse kazen en de zachtere Franse kazen bevinden”, zegt Louis-Philippe. “We blijven zoeken naar onze unieke plaats op de markt, maar Belgische kazen moeten zeker niet onderdoen voor de Franse of Nederlandse.”

Duurzaamheid centraal

Ook op vlak van duurzaamheid wordt er aan de toekomst gedacht. De oude melkkoeienstal werd volledig gestript en werd recent getransformeerd in een gloednieuwe kaasmakerij. De daken zijn voorzien van zonnepanelen en een waterzuiveringsinstallatie zorgt ervoor dat er geen restwater verloren gaat. En hoewel de focus volledig op het kaasmaken ligt, is de boerenmicrobe in dit gezin zeker nog niet verdwenen. Vader Johan bewerkt namelijk nog met veel plezier zijn akkerbouwpercelen.

Kaas in de ruimte

Vroeger werden de kazen enkel via de eigen hoevewinkel verdeeld, maar sinds 2007 werkt ’t Groendal samen met een groothandel en een exporteur. Dat zorgde recent voor een aangename verrassing. Zo kreeg de familie in maart het nieuws dat een Amerikaanse astronaute hun kazen Brokkeloud Roeselare en de Oud Roeselare (OG Kristal en Old Farmdal in het Engels) op haar speciale verlanglijstje had gezet. De astronaute is namelijk zo’n fan, dat ze de Rumbeekse kazen speciaal meeneemt naar het internationaal ruimtestation ISS. “We twijfelden eerst of het wel echt was, maar blijkbaar is de astronaute klant bij een winkel in Houston die onze kazen verkoopt. Een superleuke verrassing dus, en een heel mooi compliment.” Dit is niet de eerste internationale erkenning die de familie krijgt, want hun kazen haalden al heel wat buitenlandse awards binnen.

Meer boeren in de kijker

Het bedrijf heeft een pakstation en is ook een eierhandel. “Met het sorteren van eieren voor andere partners,...
In West-Vlaanderen toont de campagne ‘Schoon boeren’ van Inagro al enkele jaren hoe onze land- en...
Na hun studies stapten Simone en Elena in het biologische melkveebedrijf van vader René en gingen mee in zijn...