Menu

“Men beseft niet altijd hoeveel er bij ons werk komt kijken”

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Leo Henckens (56) en Carine Snijkers (45)

Kinrooi
’t Bommesaarke groenten en yacon.
Leo en Carine willen je verwelkomen.

Nele Kempeneers

Wie bij Leo en Carine Henckens-Snijkers in Kinrooi binnenstapt, merkt meteen dat deze mensen met hart en ziel voor hun passie gaan: groenteteelt. Maar dit koppel is ook niet vies van een uitdaging, vandaar dat ze ook asperges en de nog weinig bekende yacon telen. En dat is precies de reden dat dit bedrijf deelneemt aan Dag van de Landbouw. “Yacon is een mooie teelt, maar onbekend is onbemind. Dat willen we veranderen.”

Op een bordje aan de inrit lezen we 't Bommesaarke, de naam van het bedrijf van Leo en Carine. Deze hoeve richt zich immers niet enkel op het telen van groenten, maar ook op de verkoop ervan. De automaat met hoeveproducten is erg populair in de streek en tijdens het aspergeseizoen draait ook de hoevewinkel op volle toeren. “Tijdens de piek van de coronapandemie stonden auto’s wel anderhalf uur aan te schuiven” lacht Carine. “Mensen hadden er toen veel voor over om onze asperges te kunnen proeven.”

Samen groeien

Leo nam in 88 de helft van het melkveebedrijf van zijn ouders over, en investeerde mee in de uitbreiding ervan. Zo’n 7 jaar later nam hij ook de andere helft over en ook de eerste stappen in de teelt van industriegroenten werden gezet. Carine kwam in 2002 in het leven van Leo en zij had intussen ook niet stilgezeten. Haar ouders hadden eveneens een melkveebedrijf maar Carine vond haar passie in de aspergeteelt, waarvan ze op eigen houtje 1 ha van teelde. Toen Leo en Carine samen hun toekomst uitbouwden, gingen de industriegroenten en asperges een steeds belangrijkere rol spelen in het bedrijfsplan. De asperges werden uitgebreid naar 12 ha en de werkdruk nam toe.

Keuzes maken

“Melkvee was ook nog een belangrijke tak op ons bedrijf, maar de koeien moesten vaak wat tussendoor verzorgd worden, wat vooral in de drukke maanden van de asperges zorgde voor verminderde technische resultaten”, vertelt Leo. Toen bleek dat onze melkrobot aan vervanging toe was, hebben we onze cijfers bij de hand genomen en de beslissing genomen om te stoppen met het melkvee.” Aangezien het einde van het melkquotum toen in zicht was, verklaarden veel collega-melkveehouders Leo en Carine voor gek. “Maar toen de prijzen daarna inzakten, bleek dat we toch de juiste keuze hadden gemaakt voor onze situatie”, zegt Leo.

Yacon is een uitdaging

Zo’n vijf jaar geleden maakten Leo en Carine een sprong in het onbekende. De nabijgelegen Agropolis-site in Kinrooi faciliteerde heel wat onderzoek rond de teelt van yacon, een Latijns-Amerikaans knolgewas met heel wat toepassingen. Hiervan telen ze intussen 60 a en de verwerking en verkoop gebeurt volledig zelfstandig. Een uitdagende teelt, zo blijkt uit de uitleg van Leo en Carine. “De moederknollen moeten opgekweekt worden in de serre en worden pas half mei uitgeplant. Er wordt bio-afbreekbare folie gelegd en druppelbevloeiing voorzien om de planten de beste start te geven.” De onkruidbestrijding gebeurt nu nog handmatig, maar Leo is een echte knutselaar. Wie op Dag van de Landbouw langskomt, zal dan ook een kijkje kunnen nemen bij alle machines die Leo al in elkaar stak om de yaconteelt te proberen automatiseren. Yacon is erg vorstgevoelig en kan bij een halve graad onder nul al schade ondervinden. Oogsten moet dus op de juiste moment in november gebeuren, zodat de planten nog de donkerdere dagen van oktober kunnen gebruiken om de knollen te laten aandikken.

Hoera voor yacon

Yacon is nog onbekend en dus ook vrij onbemind in onze regio. De mogelijkheden zijn echter breed: van yacon-appelsap tot soep, siroop en zelfs mocktails. Hoog tijd dus dat we deze knol wat beter leten kennen, en daar willen Leo en Carine graag aan meewerken. Niet enkel door rondleidingen te organiseren, maar ook door deel te nemen aan Dag van de Landbouw. “Veel mensen onderschatten de tijd en het werk dat je in de teelt van een groente moet steken”, vertelt Carine. “Zo krijgen we soms de opmerking dat asperges toch wel duur zijn, maar eens mensen hebben gezien hoe manueel de teelt en de verwerking gebeurt, begrijpen ze waarom er hier een bepaalde kostprijs tegenover staat.” De thuisverkoop en het veldwerk hoeven Leo en Carine gelukkig niet alleen draaiende te houden, want ze krijgen regelmatig hulp van hun zonen Dries en Toon. Dries vertoeft graag op de tractor, terwijl er in Toon een echte commerçant schuilt. Een enthousiast gezin dat met veel plezier de deuren openzet voor het grote publiek, zo hebben we het graag!

Zin om op 19 september een landbouwbedrijf te bezoeken? Neem dan een kijkje op de website www.dagvandelandbouw.be en schrijf je in.

Meer boeren in de kijker

Vleesveehouderij is op piekmomenten enorm arbeidsintensief, maar Jozef en Ginette Colman-Van Acker uit Moerzeke...
Sinds kort kan bij Nico en Isabelle niet alleen terecht voor aardappelen en ijs uit de automaat, maar is er ook een...
Jos en Monique Abts-Goovaerts uit Bierbeek begonnen ooit als witloofkweker. Toen de vader van Jos stopte en ze...