Menu

“Landbouw is geen job, het is je leven”

Terug naar Boer in de kijker
Regio: 

Bert Geysels (42) en Mahecor Diouf (39)

Herne, Oetingen en Bever
Beste vrienden Bert en Mahecor starten pluktuin.

Nele Kempeneers

De laatste aflevering van de succesreeks Boerenjaar was deze week te zien, maar er is nog één duo dat we graag in Boer&Tuinder aan je voorstellen. Beste vrienden Bert Geysels en Mahecor Diouf uit Herne en Edingen startten een pluktuin. Op tv kon je zien hoe ze dat deden. “Je hoeft niet uit een landbouwersgezin te komen om te starten als boer”, klinkt het. “Er zijn mogelijkheden, als je maar gemotiveerd bent.”

Bert Geysels en Mahecor Diouf wonen vlak bij elkaar en leerden elkaar via het dorpsleven kennen. “Onze kinderen zaten samen in de lagere school, Mahecor is trainer bij de lokale voetbalploeg … Mahecor kent iedereen en iedereen kent hem, het klikte meteen tussen ons.” Aan het woord is Bert Geysels. Hij droomde als kind al van een landbouwproject en vond in Mahecor de perfecte projectpartner.

Pluktuin van start

Mahecor is afkomstig uit Senegal maar woont al zo’n 15 jaar in België. Hij heeft heel wat ervaring met landbouw in moeilijke en droge omstandigheden en hoopte al een tijdje om zijn Belgische moestuin te kunnen uitbreiden. Grond vinden en de bijbehorende administratie uitvlooien, bleek echter geen evidentie. Bert Geysels heeft als bio-ingenieur een heel andere, meer technische achtergrond. Al van zijn achtste was hij bezig in de moestuin, maar ook hij had zin in iets groters. Toen Bert een geschikt stuk grond te koop zag staan, sloegen beide heren de handen in elkaar. Het resultaat is de eerste pluktuin in Herne die vorig jaar van start ging.

Droogte doorstaan

“Mahecor en ik hebben veel van elkaar geleerd”, vertelt Bert. “Hij leerde zaken van mij door mijn studies in bosbouw, ecosystemen en plantenbescherming, maar ook zijn ervaring uit Senegal bleek heel waardevol. Daar zijn ze het gewend om met droogte om te gaan, iets wat in België nog een grote uitdaging is. In Senegal valt 8 maanden lang geen druppel regen, dus Mahecor weet hoe je droogteperiodes kan overbruggen. Zo zorgen we ervoor dat de bodem altijd bedekt is en dus minder snel uitdroogt. Dat is ook nodig, want we hebben geen watervoorziening op de pluktuinlocatie. Bovendien heeft Mahecor een bijkomende opleiding in de bioland- en -tuinbouw gevolgd.” Bert en Mahecor werken niet onder het biologisch label, maar hebben wel veel aandacht voor ecologische productie. “We gebruiken geen gewasbeschermingsmiddelen en proberen vanuit de natuurlijke processen te produceren – met de natuur mee dus. Zo planten we bijvoorbeeld niet alle kolen op dezelfde plaats om het de rupsen niet te makkelijk te maken en trekken we heel wat natuurlijke, nuttige insecten en dieren aan die schade helpen voorkomen. We diversifiëren ook sterk naar soorten en variëteiten om de diversiteit hoog te houden en risico’s op ziekten en plagen te verlagen.”

Blijven groeien

Hoewel de oppervlakte van de pluktuin in Herne erg beperkt is, zien Bert en Mahecor hun project best wel groot. Zo is er dit jaar ook een pluktuin in Oetingen bijgekomen en starten ze volgend jaar met een derde locatie, in Bever. “Hoewel we al voor corona opgestart zijn, merken we toch dat de crisis ons een duwtje in de rug heeft gegeven”, zegt Bert. “De interesse voor het lokaal kopen van voedsel is sterk gestegen. Dat hing lang voor corona al wel in de lucht, maar omdat mensen nu niet meer graag naar de supermarkt gaan is het alternatief om recht van bij de boer te kopen extra aantrekkelijk geworden. Ook het sociale aspect is belangrijk, want mensen uit de buurt komen elkaar tegen in de pluktuin.” Het systeem bij de pluktuinen van Bert en Mahecor is simpel. Klanten zijn welkom op vaste dagen, plukken zelf wat ze nodig hebben en komen dan afrekenen aan de kassa.” In tegenstelling tot veel andere pluktuinen werken Bert en Mahecor dus niet met een systeem van abonnementen. “We dragen de (financiële) risico’s zelf, klanten betalen enkel voor wat ze effectief kopen. Al zijn er ook een aantal sponsors die zich via een bijdrage aan het project verbinden. Hen leggen we dan in de watten door onder andere meer informatie over de pluktuin te geven, een korting en extra afhaalmomenten aan te bieden.”

Iedereen kan starten

“Starten als landbouwer is niet evident. Zelfs als je uit een landbouwersgezin komt zijn er grote uitdagingen. De investeringen om een draaiende boerderij over te nemen waren voor ons echter te groot”, vertelt Bert. “Een pluktuin starten was voor mezelf en Mahecor dus een mooi alternatief om onze passie voor groenten en fruit kweken toch op grotere schaal te kunnen uitbouwen zonder grote startbedragen op tafel te moeten leggen.” Toen de vraag kwam om deel te nemen aan Boerenjaar hebben Bert en Mahecor niet lang getwijfeld. “De plaatselijke voorzitter van Landelijke Gilden is duidelijk grote fan van ons project en via die weg is men bij ons terechtgekomen”, vertelt Bert. “We hebben meegedaan omdat we op die manier kunnen tonen dat er ook mogelijkheden zijn voor mensen die niet uit landbouwgezinnen komen om iets met land- en tuinbouw te doen. De sector heeft nieuwe enthousiastelingen nodig, dus ik hoop dat we anderen kunnen inspireren.” Door corona hebben Bert en Mahecor de andere deelnemers van Boerenjaar nog niet kunnen ontmoeten. “We hopen dat het er toch nog ooit van komt, want we zijn erg onder de indruk van hun ondernemerszin en hun verhalen”, zegt Bert. “Je merkt dat deze boeren en tuinders, net als wij, leven voor hun passie. Landbouw is geen nine-to-five job die je ’s avonds achter je laat. Landbouw is het leven zelf, en dat is prachtig.”

Meer boeren in de kijker

Familie Roebben
De bel rinkelt voortdurend tijdens het gesprek met Michaël Roebben, pluimveehouder en akkerbouwer in het Limburgse...
Het melkveebedrijf van Koen Dendauw en Greet Scheirlynck ligt tussen de dorpskern van Rollegem-Kapelle en Sint-Eloois-...
In de jaren 50 zakten Erics grootouders samen met hun kinderen en hun vee van Oost-Vlaanderen af naar Linter. Twee...