Menu

“Kerstbomenteelt is een beetje een uit de hand gelopen hobby”

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Tim Wyckstandt (28 jaar) Lauren Uylebroeck (25)

Aalter (Oost-Vlaanderen)
Agapanthuskwekerij en kerstbomen, Tim geeft nog halftijds les.
Tim Wyckstandt heeft passie voor agapanthus en kerstbomen.

Matty Veulemans, stafmedewerker communicatie

Nog een kleine twee weken en het is Kerstmis. Heb jij al een boom in huis gehaald? Indien je koos voor een echte, weet je waar hij vandaan komt? De 28-jarige Tim Wyckstandt heeft momenteel zo’n 5000 kerstbomen op zijn bedrijf in Aalter. Hij noemt het zelf een beetje zijn uit de hand gelopen hobby.

De traditie om in deze donkere dagen fris groen in huis te halen, dateert volgens sommige bronnen uit de Oud-Germaanse tijd. Andere bronnen spreken van de Frankische tijd en nog andere stellen dat het gebruik van een boom versieren tijdens deze periode teruggaat naar het eind van de Middeleeuwen in de Elzas. Dit gebruik vond halverwege 19de eeuw ingang in onze contreien.

Groen bloed

Tim Wyckstandt startte vijf jaar geleden met zijn eigen bedrijf. Maar het werken met groen zit wel in het bloed. Zijn ouders hebben een kleinschalig tuinbouwbedrijf en telen chrysanten, kerstbomen en aardbeien en zijn mama runt een bloemenwinkel. “Voor mij is de teelt van kerstbomen een beetje een uit de hand gelopen hobby. Mijn vader is daar eigenlijk mee gestart en ik heb heel mijn leven niets anders geweten. Ondertussen heb ik mijn eigen agapanthuskwekerij, maar vijf jaar geleden ben ik ook met mijn eigen aanplant van kerstbomen begonnen. En daarvan zijn nu de eerste bomen klaar voor verkoop. Want het duurt wel even voor een kerstboom verkoopsklaar is. Dat is het nadeel als je van nul moet beginnen. Die eerste jaren moet je investeren en kruipt er veel werk in, snoeien en onkruidvrij houden, maar is er nog geen return.”

De kerstbomen komen als plantgoed van 20 à 30 centimeter met blote wortel bij Tim aan. Ze worden in een pot geplant en die wordt tot halverwege in de grond gezet. De wortels van de kerstboom kunnen niet naar beneden maar wel opzij groeien. Zo vermijd je dat er een grote penwortel recht naar beneden ontstaat, want dan wordt het zeer moeilijk om deze in een pot te zetten. “ Je kan kiezen tussen een teelt in de vollegrond, wat nog vaak gebeurt, maar wij kozen er vijf jaar geleden voor om vooral in pot te kweken. Het is een vrij nieuw systeem en heeft voor- en nadelen. Vooral bij de verkoop werkt dit makkelijker. De kerstboom staat goed vast en je hebt ook nog mooie haarwortels in de pot. Het nadeel is wel dat het duurder is en de bomen groeien iets trager.”

Rolls Royce onder de kerstbomen

Tim teelt vooral de Nordmann. Dat is zijn nummer één. “Deze boom kent zijn roots in de Kaukasus en Noordoost-Turkije en is naar mijn mening dé kerstboom bij uitstek. Ik heb dan ook bewust voor deze soort gekozen. Deze spar heeft mooie, dikke, donkergroene naalden en een zeer mooie vorm. Wij hebben de laatste jaren ook gemerkt dat de Nordmann het best om kan met de droge en hete zomers zoals de laatste jaren. Ik probeer nu stilletjes aan uit te breiden en elk jaar 1000 kerstbomen in pot en 1000 in de vollegrond bij te planten.” De meeste kerstbomen zijn 10 jaar oud voor ze in de woonkamers terechtkomen. “De consument staat daar vaak niet bij stil dat het zolang duurt vooraleer je je eindproduct kan verkopen. We vragen een eerlijke prijs voor ons product en sommige klanten vinden het dan te duur. Maar ze beseffen vaak niet dat daar 10 jaar werk aan is geweest. En dat is wel jammer.”

Zuid-Afrikaanse lelie

Vijf, zes jaar geleden was Tim naast zijn voorliefde voor kerstbomen nog wat zoekend welke richting hij wilde uitgaan. “Maar ineens komt er iets op je pad en ik heb die kans dan met twee handen gegrepen. Agapanthuskweker Maurice Vergote moest door omstandigheden stoppen en zijn collectie was over te nemen. Toen ik dat hoorde, heb ik de dag zelf nog contact opgenomen. En een paar maanden later ben ik gestart. Eerst heb ik me eerder gericht op particulieren met onze huisverkoop totdat er ook interesse kwam van de groothandel. En nu, vijf jaar later, heb ik een nieuwe serre gezet van 0,25 ha.” Ondertussen verdiepte Tim zichzelf al in het veredelen van de agapanthus. Hij heeft ook goede contacten met Zuid-Afrikaanse veredelaars en hun nieuwste soorten vind je ook bij hem. Zo heeft hij ondertussen al 100 cultivars in zijn serre. “ Ik heb 25.000 planten staan. Dat is niet veel in termen van de sierteelt maar toch vinden wij hier op dit moment ons bedrijfsmodel in omdat onze sterkte is dat we verschillende cultivars kunnen aanbieden. Zo gaan we onze eigen weg en wie weet breiden we op termijn nog uit, maar eerst wil ik nog ervaring opdoen”.

Meer boeren in de kijker

Sven Roosen, Miet Gerrits en haar vader Jos zijn bezige bijen. Naast een fruitbedrijf en een sorteerbedrijf baten ze...
Om te peilen naar de gevolgen van de coronacrisis op de aardappelsector, klopten we aan bij Amandine Eeckhaut. Zij...
Gert en Lieve zijn allebei van boerenafkomst. Zowel de ouders van Gert als die van Lieve baatten een gemengd bedrijf...