Menu

“Ik wil vooroordelen over landbouw ontkrachten"

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Jolien Driessens

23 jaar
Kinrooi (Limburg)
Jolien baat een vleeskippenbedrijf uit met 80.000 dieren.
Pluimveehoudster Jolien Driessens is een van de Groene Kringers die volgende week aan bod komt in 'Planeet De Cock' op MNM tijdens de Jongeboerentoer.

Nele Kempeneers

Van maandag 25 mei tot en met donderdag 28 mei staat het radioprogramma ‘Planeet De Cock’ op MNM volledig in het teken van vier gedreven, jonge landbouwers. Een van hen is pluimveehoudster Jolien Driessens uit het Limburgse Kinrooi. Ze was amper 22 toen ze begon met het uitbaten van haar eigen vleeskippenstal voor 80.000 dieren. Landbouw werd haar met de paplepel ingegeven, want aan de overkant van de straat baten haar ouders een vleeskippenbedrijf met tuinbouw uit, met specialisatie in asperges. Jolien kijkt ernaar uit om presentator Tom De Cock te verwelkomen op het bedrijf: “Als hij geen schrik heeft van de kippen, mag hij mee in de stal.”

Wie volgende week tussen 16 en 18 uur afstemt op MNM, zal kunnen horen dat het radioprogramma ‘Planeet De Cock’ telkens vanop een ander landbouwbedrijf wordt uitgezonden. Telkens zijn het jonge landbouwers om #boerentrots op te zijn. Een van de jongste ondernemers in het rijtje is Jolien Driessens. In januari vorig jaar ging ze aan de slag als landbouwer, al leek het er eerst op dat ze voor een carrière in de zorgsector zou gaan. “Ik behaalde mijn diploma als verpleegkundige en ging aan de slag in een ziekenhuis. Maar ik was, net als mijn twee jongere broers, altijd al erg geïnteresseerd in het landbouwbedrijf van mijn ouders. Zo’n twee jaar geleden hadden zij plannen om nieuwe vleeskippenstallen te bouwen aan de overkant van hun bedrijf. Ik heb toen aangegeven dat ik zelf heel veel zin had om als landbouwer aan de slag te gaan, en daar hadden ze wel oren naar. Ik heb hen overtuigd van mijn motivatie en passie voor de job en zo is het gekomen dat die uitbreiding niet op naam van mijn ouders, maar wel op mijn eigen naam is gebeurd.” De twee stallen voor in totaal 80.000 kippen werden gebouwd terwijl Jolien een halfjaar werkte als zorgkundige. Daarna werd ze met veel enthousiasme een echte jonge landbouwer.

Hart voor asperges

“Ik heb nog geen seconde spijt gehad van mijn keuze”, klinkt het bij Jolien. Al was zo’n grote stap natuurlijk niet evident. “Er kwam wel wat gezonde stress bij kijken, want je maakt een grote sprong op erg jonge leeftijd. De vergunningen, het afsluiten van zware leningen … Jonge landbouwers krijgen te maken met heel wat uitdagingen. Maar als je het echt graag doet, kom je er wel.” Jolien kreeg de passie voor land- en tuinbouw van haar ouders Johan Driessens en Linda Vreemans. Zij houden zo’n 180.000 vleeskuikens en verbouwen 30 ha grond voor tuinbouw, waaronder 10 ha asperges. “Ook mijn jongere broers zien een carrière in de landbouw wel zitten. Met het oog op de toekomst was het dus een logische keuze voor mij om zelfstandig te beginnen boeren, want ook voor mijn broers moet er nog ruimte zijn in het ouderlijke bedrijf”, weet Jolien. Momenteel concentreert ze zich op haar vleeskippen, maar als Jolien in de toekomst kijkt, horen daar misschien ook asperges bij. “Ik vind het een enorm mooie teelt omdat ze zo bijzonder is, een echt seizoensproduct.” Mensen uit Kinrooi en omstreken kennen Jolien misschien wel met een kroontje op haar hoofd, want in 2018 werd ze verkozen tot Kinrooise Aspergekoningin. Geen wonder dus dat het witte goud een speciale plaats heeft in haar hart. Joliens vriend Swen is ook afkomstig van een landbouwersgezin. Ze zien het best wel zitten om later samen te boeren.

Impact coronacrisis

Ook de familie Driessens voelt de impact van de coronacrisis. “Voor de prijzen van de vleeskippen valt het voor ons voorlopig nog mee, maar binnen een week worden de dieren opgehaald en zullen we pas echt de impact op de prijs voelen, denk ik. Voor de asperges van mijn ouders was vooral het verzamelen van voldoende arbeidskrachten een hele uitdaging. De Poolse seizoenarbeiders die normaal gezien zouden komen, ondervonden problemen aan de grenscontroles. Gelukkig hebben we de documenten die Boerenbond ter beschikking stelt doorgestuurd en konden ze toch nog vlot in België geraken. We hebben ook een beroep gedaan op jobstudenten”, vertelt Jolien. De afzet van de asperges aan horeca is volledig weggevallen, maar dat kan de familie Driessens deels opvangen in hun hoevewinkel. Daar worden niet alleen groenten, maar ook kippenvlees van eigen kweek verkocht.

Trots op jonge landbouwers

“We zien dat de interesse voor hoeveverkoop sterk is toegenomen tijdens de crisis”, weet Jolien. “Maar het is belangrijk dat mensen ook op lange termijn bij de boer blijven kopen en beseffen vanwaar hun voedsel eigenlijk komt.” Jolien kijkt er dan ook naar uit om radiopresentator Tom De Cock alle aspecten van de boerderij te laten beleven, zodat hij dit kan overbrengen naar de luisteraars. “Ook het aspect dierenwelzijn willen we niet uit de weg gaan. De dag na de uitzending worden onze kippen opgehaald en naar het slachthuis gebracht, ook dat is deel van het verhaal. Maar we mogen trots zijn dat we onze dieren goed verzorgen en elke dag met passie opstaan om voor voedselvoorziening te zorgen. Landbouwers moeten zeker niet onderdoen voor andere beroepen, integendeel.” Of ze Tom De Cock aan het werk zal zetten? “Als hij dapper genoeg is, mag hij zeker de handen uit de mouwen steken! Met de tractor rijden, asperges steken, meegaan naar de kippenstal … Er is werk genoeg!”

Meer boeren in de kijker

Vleesveehouderij is op piekmomenten enorm arbeidsintensief, maar Jozef en Ginette Colman-Van Acker uit Moerzeke...
Tijdens de Dag van de Landbouw op zondag 21 september kan je 58 land- en tuinbouwbedrijven bezoeken. Druiven Dewit in...
De Omloop Het Nieuwsblad is traditioneel de opening van het Belgische wielerseizoen. Profrenner Dylan Teuns uit Halen...