Menu

“Ik heb interesse in machines op boerenmaat”

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Philip De Visscher

Lokeren
Philip baat samen met zijn echtgenote Marleen een melkveebedrijf uit.
Tijdens de voorbije Werktuigendagen liepen we met melkveehouder Philip De Visscher mee over het terrein. “We proberen iets nieuws te zien en willen iets meer te weten komen over hoe we MAP 6 kunnen uitvoeren."

Patrick Dieleman

“We proberen iets nieuws te zien en willen iets meer te weten komen over hoe we MAP 6 kunnen uitvoeren”, reageert hij op de vraag naar zijn doelstellingen voor het bezoek. Bij enkele machines wijst hij erop dat die steeds groter en zwaarder worden. “We moeten opletten dat we onze zandgrond niet kapot rijden. Aan de andere kant zijn de loonwerkers verplicht om steeds grotere machines te hebben. We boeren niet meer onder de kerktoren, we hebben ook velden drie dorpen verderop.” Een spitmachine is de aanleiding om te vertellen dat ze met de machinering heel wat gerekend hebben om zo’n machine te kopen, maar het project bleek niet haalbaar. “Als je de prijs van de loonwerker kent, begin je er niet aan. Door de concurrentie tussen de loonwerkers hanteren die enorm scherpe prijzen.”

Enkele uren later peil ik bij Philip naar zijn indrukken. “Ik miste wat communicatie rond gps”, reageert hij. “MAP 6 duwt ons naar de gps, maar het is voor mij niet duidelijk welk systeem we uiteindelijk zullen moeten aanschaffen. Zal een gewoon gps-systeem volstaan? Of zullen ze ons verplichten om hetzelfde systeem te gebruiken als de erkende mestvervoerders?” Hij oppert dat dit goedkoper moet kunnen met een app op de smartphone. Philip stelt vast dat gps al goed geïntegreerd is bij spuiten en kunstmeststrooiers, maar voor mengmestspreiders ligt dat anders. “We willen wel iets aanschaffen, maar die investering zou ook moeten renderen. Volgens mij ondersteunt de overheid ons via VLIF en GLB net genoeg om ons aan de gang te houden, maar de prijzen voor onze producten zijn te laag. Als we meer zouden krijgen, konden we onze oude machines sneller vervangen door een modernere kunstmeststrooier of spuit.”

Tijdens de Werktuigendagen volgden we niet alleen een landbouwer, maar ook een standhouder en een medewerker van Boerenbond. Hun verhalen lees je in Boer&Tuinder van deze week.

Meer boeren in de kijker

Rik Notebaert nam in 1992 het toenmalige hopbedrijf over van zijn grootouders. Vier jaar later stapte Katrien mee in...
Een overname is nooit evident, maar een overname van schoonvader op schoonzoon is een geval apart. Bert De Coninck nam...
Schoonste boerin van Vlaanderen of niet, het leven gaat zijn gewone gang ten huize van Karen Verplancke en Kristof...