Menu

“Hoe zwaar de verliezen ook zijn, gezondheid primeert nu”

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Erik en Edwin De Pauw

Londerzeel en Tisselt
Erik (54) en Edwin (52) De Pauw baten op twee locaties een sierteeltbedrijf uit met serre- en buitenteelten, specialisatie in potranonkels
De sierteelt is een van de meest getroffen sectoren, maar de broers De Pauw willen het hoofd koel houden.

Nele Kempeneers

Bij het binnenkomen van de serre van siertelers Erik en Edwin in Tisselt is een pompje met handontsmetting het eerste wat je tegenkomt. Preventie wordt hier hoog in het vaandel gedragen, maar ook Veetplant bvba kreunt onder de impact van de coronacrisis. De sierteelt is een van de meest getroffen sectoren, maar de broers willen het hoofd koel houden. “De gezondheid van de telers en de medemensen primeert. Maar we hebben snel duidelijkheid nodig over hoe de overheid ons kan ondersteunen.”

Toen Hubert De Pauw in 1956 van start ging met zijn sierteeltbedrijf, waren snijbloemen de eerste culturen. Zonen Erik en Edwin namen het bedrijf begin jaren 90 over en schakelden over op de teelt van perkplanten. Het assortiment werd uitgebouwd en vandaag produceert Veetplant op drie locaties, gelegen in Londerzeel en Tisselt.

Serre vol ranonkels

“Dankzij ons ruime assortiment en de drie vestigingen kunnen we het jaar rond zeer efficiënt werken”, vertelt Erik De Pauw. Dat assortiment bestaat uit violen, primula’s, perkplanten, geraniums, terrasgroenten, chrysanten, kerstrozen en ranonkels. Van die laatste teelt is Veetplant de grootste producent van ons land, en het is onder andere de ranonkel die op dit moment volop in verkoop zou moeten zijn. ‘Zou moeten’, want de coronacrisis gooit roet in het eten. “Onze voorjaarsplanten vinden afzet over heel Europa, met Italië, Frankrijk en Hongarije als belangrijkste afnemers. Maar zo’n twee weken geleden namen heel wat landen strenge maatregelen en werden de belangrijkste afzetkanalen voor sierteeltproducten stopgezet. De export viel stil en ook in ons land stortte de verkoop van bloemen en planten in elkaar”, vertelt Erik. “We begrijpen dat verregaande maatregelen nodig zijn om de volksgezondheid te beschermen, maar heel wat bedrijven in de sierteelt en agrarische sector blijven plots wel met grote voorraden zitten.”

Verantwoordelijkheid nemen

Een alternatief afzetkanaal vinden zoals een uitverkoop op het bedrijf is niet zo vanzelfsprekend. “We zouden een oproep kunnen doen naar consumenten om langs te komen en bloemen te kopen maar nu mensen samenbrengen, lijkt ons niet de bedoeling”, zegt Edwin. “De gezondheid van onszelf, onze familie en de samenleving is nu prioritair en we willen die niet in gevaar brengen. Het is aanlokkelijk om toch te blijven verkopen en ons bedrijf open te stellen, maar we staan echt achter de getroffen maatregelen en willen niet riskeren dat we de besmetting in de hand werken. We willen dus onze verantwoordelijkheid nemen.”

Nood aan steun

Maar desondanks beseffen Erik en Edwin maar al te goed dat de crisis een zeer zware impact zal hebben op hun bedrijf en op dat van veel anderen in de land- en tuinbouwsector. “Daarom hebben we dringend nood aan duidelijkheid van de overheid. Zonder economische steunmaatregelen zullen heel wat bedrijven, ook zij die sterk stonden voor de crisis, deze periode niet overleven. De sectororganisaties hebben al goed werk geleverd, maar de overheid moet snel stappen zetten om faillissementen te vermijden.” De crisis kan immers ook een impact hebben op de verdere productie. Zoals heel wat andere land- en tuinbouwbedrijven zijn de broers De Pauw volop bezig aan de voorbereidingen van de volgende teelten. “Maar het is niet zeker dat we onze perkplanten, die we nu volop aan het uitplanten zijn, binnen een paar weken zullen verkocht krijgen. We kunnen moeilijk stoppen met produceren want al het plantgoed is besteld”, weet Erik.

Sector in beeld

Wie het bedrijf van Erik en Edwin bezoekt, ziet geen berg afval maar een serre vol prachtig bloeiende ranonkels. Om aandacht te vragen voor de problematiek en hun mooie producten in kijker te zetten, namen de broers recent deel aan een actie waarbij verschillende siertelers hun producten aan lokale rusthuizen schonken. Hiermee kregen ze heel wat media-aandacht. “De reacties waren hartverwarmend”, glimlacht Edwin. “Dat deed deugd.” Maar het blijft een feit dat het grootste deel van de bloemen in de serre opgeruimd zal moeten worden. “We zullen ze waarschijnlijk stomen en zo hergebruiken als bodemverbeteraar in bepaalde teelten. Maar dat kost heel wat arbeid.” En arbeid, die is door de crisis niet meteen voorhanden. De Poolse seizoenarbeiders die twee weken geleden waren aangekomen, hebben Erik en Edwin naar huis gestuurd voor de strenge maatregelen van kracht gingen. “We vreesden dat ze hier anders vast zouden komen te zitten. We hebben geïnvesteerd in automatisatie voor het uitplanten van de perkplantjes en kunnen voorlopig met hulp van het gezin verder werken. Maar eens de verkoopperiode weer aanbreekt, hopen we dat we opnieuw kunnen rekenen op onze seizoensarbeiders.”

Ook al kiezen de broers voorlopig niet voor korteketenverkoop, ze zijn wel blij met het initiatief van VLAM om kwekers en plantencentra met een webwinkel extra in de kijker te zetten. VLAM lijst alle webshops en thuisleveringsmogelijkheden op via de website www.groenvanbijons.be. Ze promoten ook de hashtag #lenteinuwkot op sociale media. 

Meer boeren in de kijker

Jonge landbouwers die in deze tijden dapper blijven timmeren aan hun toekomst, dat verdient respect. Joris Van Loock is...
Christian Claus en zijn zoon Lode baten in Kruishoutem een kruidenkwekerij uit. Het is een niet-alledaags bedrijf dat...
Toon De Bock is nog maar 21, maar hij is nu al van alle markten thuis. Hij werkt tijdens de week als zelfstandige bij...