Menu

“Het resultaat hangt sterk af van de situatie in je loods”

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 

Gerard Vranken (55) en Sandra Sals (46)

Hees (Bilzen, Limburg)
Aardappelen, suikerbieten, cichorei en granen.
Gerard en Sandra bewaren nu aardappelen zonder CIPC.

Patrick Dieleman

Gerard en Sandra combineerden aanvankelijk akkerbouw met melkvee. Goed tien jaar geleden wilden ze hun melkveebedrijf aan de rand van Hees, dicht bij Maastricht, verder uitbreiden maar het vlotte niet met de vergunningen. “Anderhalf jaar voordien had een voorlichter me gezegd dat ik de koeien beter aan de Kempen kon overlaten”, legt Gerard uit. Die boodschap bleef onbewust hangen, en in 2009 verliet de laatste koe het erf. Nadien bouwden ze hun melkveestal om tot een eerste bewaarloods. De streek van Bilzen en Riemst is echt wel een uitgelezen akkerbouwregio.

In 2012 kwam er een tweede bewaarloods. Boven de vroegere sleufsilo’s bouwden ze een loods waarin ze nu hun eigen graan stockeren en hun machines overwinteren. Ze zijn volledig uitgerust voor al hun teelten. Gerard toont zich in alles heel ordelijk, zijn erf, machines, fytolokaal, zelfs in zijn vruchtafwisseling. Met aardappelen, bieten en cichorei komt hij pas terug na 5 jaar. Vorig jaar deed het wat pijn dat de onkruidbestrijding ten gevolge van de droogte niet goed lukte. Maar de reactie van Gerard en Sandra was onverbiddelijk: de melganzenvoet moest eruit. De kinderen sprongen bij in de vakantie en ook de ouders en een oom van Sandra.

Verder zonder CIPC

We peilen bij Gerard en Sandra naar hun ervaringen met de nieuwe bewaarmiddelen. Ze bewaren ongeveer 3000 ton Fontane. Ze maakten hun oudste bewaarloods luchtdichter met rubberen strips, onder meer in de nok en rondom de luiken, opdat ze beter zouden aansluiten tegen de muren. Dat lukte met enkele honderden euro’s kosten. De hoogtewerker, die ze daarvoor huurden, gebruikten ze ook om het plafond te reinigen met een vochtige doek en om de muren schoon te spuiten met de hogedrukreiniger. Uiteraard reinigden ze eerst droog. De moeilijkste plaatsen waren de ventilatoren en de inlaatgaten voor de CIPC.

Gerard heeft geen MH (maleïnehydrazide) gebruikt. In 2019 was zijn gewas al vrij goed afgestorven door de droogte en de hitte, en hoefde hij geen loofdodingsmiddel toe te passen. “Mijn Grimme-verstekrooier kan vrij goed het restant groen loof verwerken. Het gewas blijft zo tot de laatste dag extra kilo’s maken. Begin oktober viel de velvastheid heel goed mee.” Vorig jaar raadde iedereen aan om MH in te zetten. Maar toen het rond 10 augustus tijd werd voor Fazor zaten de weersomstandigheden niet mee. “Er was te weinig sapstroom. Begin september werd het wel goed, maar dat vonden we te laat. De MH heeft toch drie weken nodig om in de knol te geraken. Sommigen zeggen dat ook een beperkte werking meegenomen is, maar wij gaven er de voorkeur aan om het uitgespaarde geld te gebruiken voor de kiemremming in de loods. Het hete weer maakte opnieuw dat het gewas grotendeels uit zichzelf afstierf. We hebben de MH-behandeling en de loofdoding uitgespaard, maar moesten uiteraard wat langer doorgaan met de plaagbestrijding. De aardappelen waren opnieuw goed velvast toen we begonnen te rooien.”

Alternatieve kiemremmers

Het kiezen van een alternatief middel verliep met omwegen. “Aanvankelijk dachten we aan Restrain, vooral voor de kostprijs. We hebben zelfs CO2-meters laten hangen in de loodsen. Tot we wat geluiden hoorden over proeven waarin er toch wat invloed bleek op de bakkleur. Toen raadde onze handelaar ons 1,4-Sight aan, maar we waren niet helemaal overtuigd wegens de lange wachttijd. Ik wil snel kunnen uitschuren, wanneer zich de mogelijkheid aandient om een goede deal te sluiten. Toen we hoorden dat de goedkeuring eraan zou komen, hebben we gekozen voor Argos, dat in Nederland al erkend was. We hebben half november een eerste keer 100 cc/ton toegediend en een tweede keer op 18 december.” De aardappelen in het nog gevulde compartiment van de nieuwste loods werden op 21 januari een derde keer gefogd.

De aardappelen uit de oudste loods werden eind januari geladen. Gerard is heel tevreden over het resultaat. “Kiemen van 3-4 mm branden mooi weg. We merken wel wat gekiemde aardappelen iets hogerop in het midden tussen twee (bovengrondse) kanalen”. Daar is blijkbaar minder middel doorgedrongen. In de nieuwe loods is dat geen probleem, omdat die een volle roostervloer heeft. Dat hadden we niet met CIPC, omdat we dat vloeibaar toedienden tijdens het inschuren. Daarmee waren we al voor 80% op ons gemak. Nu moet iedereen het zelf uitzoeken, want het resultaat hangt sterk af van de situatie in je loodsen.” Ze hebben zelf ook wat leergeld betaald. CIPC werd vroeger rechtstreeks onder de ventilatoren toegediend. Nu moet dat aan de andere kant van de loods, recht tegenover de ventilatoren gebeuren. De oudste loods zat propvol. “Daardoor is wat product rechtstreeks op de aardappelen gekomen. Na een dag of tien zagen we dat er een plek begon te rotten. We wisten aanvankelijk niet wat er aan de hand was, maar dat bleek zich alleen voor te doen vlak bij de inlaat. Je moet toch 3 tot 4 meter afstand houden van de aardappelen. In de andere loods lagen de aardappelen wat verder van de inlaat, en beperkte het rot zich tot één emmer.” Een ander aandachtspunt is dat de fog veel stroom vergt. “We hebben ruim voldoende drijfkracht voor onze normale werking, maar moesten toch tijdens het toepassen alle andere ventilatoren stilleggen. Dat probleem is nu van de baan, omdat onze handelaar een stroomaggregaat meebrengt.”

Gespreid leveren

Om te anticiperen op de nieuwe bewaring hebben Gerard en Sandra hun contracten iets vervroegd. “We leveren nu een vierde begin december, de helft eind januari en we bewaren nog een vierde tot april. We gaan bekijken of we ze alleen met Argos goed kunnen houden tot dan.” Bij de vraag rond bewaartemperatuur veert Sandra recht. “We koelen tot 7,4-7,5 °C, terwijl we vroeger niet onder de 8°C gingen”, zegt ze. De bewaring blijkt haar domein te zijn. Dat komt doordat zij het inschuren opvolgt, terwijl Gerard rooit. “Tijdens de wondheling regel ik de ventilatie liever handmatig. Ik ben dan toch de hele tijd in de buurt.” Gerard vertelt dat ze in die periode ook wel eens 's nachts opstaat. Nadien mag de klimaatcomputer het overnemen.

Meer boeren in de kijker

De Week van de Friet was voor ons de aanleiding om de familie De Munck op de cover te brengen. Patrick De Munck en Bea...
Een overname is nooit evident, maar een overname van schoonvader op schoonzoon is een geval apart. Bert De Coninck nam...
Het VLIF ondersteunt landbouwbedrijven die aan innovatie doen. Dat gebeurt via de subsidie ‘projectsteun voor...