Menu

“Helemaal geen vreemde combinatie”

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Tom en Jacqueline Mertens-Bresseleers

Minderhout (Antwerpen)
Kinderen: Niel (16), Mats (14) en Guus (12) Varkenshouderij en blauwe bessen
Tom en Jacqueline combineren varkens met blauwe bessen.

Matty Veulemans, stafmedewerker Communicatie Boerenbond

Varkens en blauwe bessen, het lijkt een vreemde combinatie maar niet voor Tom en Jacqueline. Drie jaar geleden zijn ze blauwe bessen gaan produceren. 2017 was hun eerste productiejaar, waarbij ze in een gesloten ‘koude kas’, in potten blauwe bessen telen. Dit was voor hen een leuke opstap, om in 2018 een ‘buitenplantage’ op te starten. Vandaag oogsten ze van eind mei tot en met eind september afwisselend binnen en buiten. Tom bracht op zaterdag 25 juli trouwens een bezoekje aan de Deli-pop-upstore in Antwerpen-Zuid.

Tom en Jacqueline runden al heel wat jaren hun varkensbedrijf toen het begon te kriebelen. “Ik heb variatie nodig, ik wil me niet vastpinnen op één ding. Mijn vrouw en ik zochten al langer naar een tuinbouwteelt om ons bedrijf mee uit te breiden maar het moest combineerbaar zijn met onze varkenshouderij”, vertelt een enthousiaste Tom. De twee gingen op onderzoek, bezochten collega’s in binnen- en buitenland en kwamen al snel uit bij blauwe bessen. “We werken in onze varkensstallen met het vierwekensysteem en daarom zitten we dus met arbeidspieken. Een blauwe bes is anders dan bijvoorbeeld een aardbei. Als een aardbei rijp is, moet die geplukt worden. Een blauwe bes heeft wat meer rek qua oogsttijdstip. Als het een drukke dag is in onze varkenshouderij, springen de arbeidskrachten uit de blauwebessenplantage bij in onze stal. We plukken die dag wat minder kilo’s blauwe bessen maar halen dat dan de volgende dag in. Die twee zijn dus perfect combineerbaar.”

Afwisseling voor jezelf en je personeel

Een blauwebessenplantage vraagt zowel in de winter als in de zomer veel arbeidsuren. Zo moet er goed ingesnoeid worden tijdens de koude maanden om nadien de groei en het oogsten vlotter te laten verlopen. Op dit moment zijn er bijna 30 mensen aan de slag in de plantages. “ Het voordeel was dat wij al werkten met vast personeel in onze varkenshouderij, en dus al veel ervaring hadden met personeelsinzet. We hebben hier trouwens met een aantal collega-boeren een systeem opgezet om personeel te delen, persoHal noemen we die samenwerking. We hebben dus een pool opgezet van arbeidskrachten die kunnen worden ingezet op de verschillende bedrijven. Dat heeft veel economische voordelen maar het geeft ook afwisseling aan ons personeel. Zo doen ze ervaring op in verschilende sectoren en kunnen ze zowel binnen als buiten aan de slag. Deze samenwerkingsvorm maakt ook dat de vakantieplanning vlot kan lopen.”

Zelfplukbeleving

Blauwe bessen zijn niet goedkoop, is een opmerking die Tom wel eens hoort. Daar is een heel logische verklaring voor want zowel het snoeiwerk als de oogst zijn zeer arbeidsintensief en vragen veel werkuren. Om op die opmerkingen een antwoord te bieden, start Tom nu twee dagen per week met een zelfplukbeleving. “Niet de zelfpluk staat centraal maar wel de beleving. Als mensen, onder begeleiding en met de juiste uitleg zelf komen oogsten, gaan ze aan den lijve ondervinden dat het wel even duurt om een bakje te vullen en snappen ze waarom dit product best prijzig is. Dit past dan ook in een groter verhaal en gaat verder dan de zelfpluk. Op deze manier ontdekken ze hoe het is om aan tuinbouw te doen en wat er allemaal bij komt kijken. Ik hoop dat zo het respect voor het voedsel dat we produceren en de manier waarop alleen maar zal toenemen.”

Local Harvest: niets gaat verloren

De bessenwereld is niet groot. Toen Tom en Jacqueline besloten om met blauwe bessen te starten, gingen ze ook langs bij teler Peter Leenaerts van ’t Gijsbemdenhof in Oostmalle. “Peter en ik hebben dezelfde mentaliteit, ideeën en coöperatieve gedachte. Hij was ook al langer bezig met de verwerking van zijn producten. Zo heb je op het einde van het seizoen bessen die je niet meer kan verkopen maar die wel perfect zijn voor andere toepassingen. We hebben deze geoogst en er wijn van gemaakt.” Dat idee vond weerklank bij nog twee andere telers en op die manier is Local Harvest ontstaan. Het is dus een samenwerkingsverband van lokale telers die hun lokaal geproduceerde producten het jaar rond (en dus ook buiten seizoen) willen gaan vermarkten. En ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk van hun product verloren gaat. “We willen dus een circulair systeem opbouwen zodat er niets van voeding verloren gaat. Zo kregen we vorig jaar in onze plantages te maken met zonnebrand. Heel wat bessen waren dus visueel niet goed om zo te verkopen. Toen zijn we niet alleen wijn gaan maken maar ook sap en confituur.”

Als ik Tom voor de keuze stel tussen zijn twee bedrijfstakken hoeft hij niet lang na te denken. “Ik doe ze allebei graag. De afwisseling maakt het bijzonder boeiend. Wij zijn immers steeds op zoek naar mogelijkheden binnen veranderende maatschappelijke stromingen ...  Wordt vervolgd…”

 

Meer boeren in de kijker

Met een beredeneerde gewasbescherming en de inzet van wkk’s, dubbele energieschermen en diffuus glas, proberen...
Nog tot eind juli vind je in Antwerpen, vlak tegenover het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, de exclusieve pop-up...
Rita en Bert schetsen de achtergrond van hun bedrijf. Om meerdere redenen hebben ze in 2016 beslist om te stoppen met...