Menu

“Elk probleem kan de start zijn van iets nieuws”

Terug naar Boer in de kijker

Dirk Devreese

Gistel (West-Vlaanderen)
Dirk en Lut Devreese-Vercruyce baten in Zevekote een gemengd bedrijf melkvee en biggenopfok uit.
Dirk en Lut Devreese hebben een dubbel viergeslacht in hun koeienstal.

Patrick Dieleman

Het gemengd bedrijf van Dirk en Lut Devreese uit Zevekote ligt echt wel op de grens. Het ligt vlak bij de dorpskern, op nog geen 50 meter van de lagere school. Maar het raam van hun keuken is als een breedhoeklens, die je laat uitkijken over de polders tussen Diksmuide en Torhout. “Je kan van hieruit drie kerken zien én de IJzertoren”, zegt Dirk, en hij toont de torens van Moere, Koekelare en Zande die boven de vlakte uitpriemen. De reden van ons bezoek is de Dag van de Landbouw, want op 20 september opent het bedrijf van Dirk en Lut de deuren voor het grote publiek.

Onrechtstreeks is de windmolen, die Dirk en Lut begin augustus vorig jaar plaatsten, de aanleiding  om dit jaar hun deuren openen op de Dag van de Landbouw. “Op 31 augustus organiseerden we een windmolen-instuif”, vertelt Dirk. “We hadden een uitnodiging gestopt in alle brievenbussen van ons dorp dat zowat 750 inwoners telt. De bedoeling was vooral om de mensen de kans te geven om de nieuwe windmolen te bekijken en hen zo gerust te stellen. Ze waren welkom tussen 18 en 22 uur, terwijl wij aan het melken waren. Zo konden ze ook kennismaken met dat aspect van ons bedrijf. De mensen van windmolenbouwer E.A.Z. gaven uitleg, en ze hadden vele werk. Maar liefst 400 mensen hebben ons een bezoekje gebracht.” Dirk vertelde dat op de Werktuigendagen aan Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker. Die reageerde enthousiast en insisteerde dat ze zouden meedoen aan de volgende Dag van de Landbouw.

Gemengd bedrijf

Het Gheysenhof is vooral een melkveebedrijf. Na enkele moeilijke varkensjaren verbouwden Dirk en Lut enkele jaren geleden eigenhandig de varkensstallen tot biggenbatterijen. Ze kweken daarin biggen op. Die wegen ongeveer 6 kg wanneer ze toekomen en verlaten het bedrijf rond 24 kg. “Elk probleem kan de start zijn van iets nieuws waar je beter van wordt”, plaatst Dirk die moeilijke periode. Maar aan alles merk ik dat de passie van beiden bij hun melkvee ligt. Ze zetten sterk in op een laag vervangingspercentage. “In 2018 stonden we bij CRV op de eerste plaats voor langleefbaarheid in Vlaanderen. We hebben momenteel een dubbel viergeslacht en twee honderduizendliterkoeien.” Lut, die minstens zo goed op de hoogte is van de bloedlijnen als Dirk zelf, tekent de stamboom uit. De overgrootmoeder is Heina, een dochter van Romeo, geboren in 2012. Haar dochter Pimpernel is via Kimberley de grootmoeder van Meiklokje en via een andere dochter, Hana, de grootmoeder van Nono. Het straffe van ’t verhaal is dat Meiklokje nu ook drachtig is. “Als dat ook een vaarskalf wordt, dan kunnen we op de Dag van de Landbouw een vijfgeslacht tonen”, lacht Dirk. En dat is niet onwaarschijnlijk. “Meiklokje is drachtig van Janus, een eigen stier die we inzetten voor vaarzen. En die leverde al dertien vaarskalveren op de dertien die levend geboren werden.”

Groene energie

De windmolen van Dirk en Lut was het eerste van dit type in België. Ondertussen zijn er al zeven bijgekomen en voor tien andere lopen de voorbereidingen. Wanneer ik vraag hoe het met de productie zit, diept Dirk zijn smartphone op. Een app vertelt hem dat er die dag (vroege voormiddag) al 37 kWh geproduceerd is. “Onze beste dag tot nu toe is 288 kWh, dat was op 29 februari. We zitten nu in totaal aan bijna 20.000 kWh. We hoopten op 24.000 kWh op jaarbasis, daar zijn we bijna.” Het thema groene energie spreekt de familie Devreese sterk aan. Twaalf jaar geleden plaatsten ze al pv-panelen. Die zijn goed voor een kwart van het eigen verbruik. De windmolen zou voor de helft van hun jaarverbruik moeten zorgen. Ze gingen niet over één nacht ijs. Dirk trok met vier collega’s naar Leuven om zich uit de eerste hand te laten informeren door de energieconsulenten van het Innovatiesteunpunt. “De grootste opdracht is om het eigen verbruik zo veel mogelijk af te stemmen op de productie. We melken met een visgraat, dus het verbruik is sterk geconcentreerd rond de melkbeurten. Een wasmachine laten draaien, dat doen we pas geruime tijd na het melken – nadat de melk is afgekoeld en het water is opgewarmd. We doen dat aan- en uitschakelen nog handmatig, maar we hebben een sturing op het oog die via wifi werkt. We recupereren ook warmte uit de melktank en kapotte lampen vervangen we systematisch door leds.”

Vrijwilliger

Tijdens ons gesprek, dat plaatsvond in de week van de vrijwilliger, verwees Dirk wel eens terloops naar de landelijke gilde en de landbouwraad. Hij is voorzitter van Landelijke Gilde en van de Bedrijfsgilde Gistel, en ook bestuurslid van de kring Melkvee. Lut vertelt dat ze een hele tijd secretaris was van KVLV, maar daarmee gestopt is toen ze een tijd met haar gezondheid sukkelde. Toen ze weer beter was stimuleerde men haar om vanuit Agra een mandaat op te nemen in de provinciale vakgroep Melkvee. Van daaruit maakt ze nu ook deel uit van de raad van bestuur van MCC. Ze vind het positief om op die manier veel mensen te leren kennen. Dirk haalt veel voldoening uit geslaagde activiteiten. “Dat lukt beter met socioculturele activiteiten bij de landelijke gilde. Bij de bedrijfsgilde is het wel eens moeilijk om te gaan met alle bedreigingen die op de sector afkomen.”

Dag van de Landbouw

Dirk en Lut hebben al wat voorbereidend werk gedaan voor de Dag van de Landbouw. Landelijke Gilde Gistel zal instaan voor de catering en de kring Melkvee zal bijspringen om de bezoekers te gidsen. De varkensstal zal men niet kunnen bezoeken – hoewel het op andere varkensbedrijven in Vlaanderen misschien wel mogelijk wordt om binnen te kijken. Er zal gewerkt worden met een film of presentatie. Ook zal men hapjes met varkensvlees kunnen proeven en zullen er kindergrime, een vertelhoekje en een strokasteel zijn. Verder is Dirk in gesprek met iemand die bijeenkomsten met oldtimer tractoren organiseert.

Maar eerst staat er nog een verbouwing van de bestaande melkveestal op het programma. “Er komt een dubbele rij ligboxen en een strostal”, legt Dirk uit. “We gaan die zo open mogelijk maken, zodat de kinderen van de school, hier 50 meter verder, goed kunnen volgen wat er bij ons in de stal gebeurt.”

Meer boeren in de kijker

Een overname is nooit evident, maar een overname van schoonvader op schoonzoon is een geval apart. Bert De Coninck nam...
Aanstaande vrijdag organiseert Groene Kring 'De Wissel', het event over familiale bedrijfsoverdracht. Iedereen , jong...
Guido werd geboren als tweede zoon in een landbouwersgezin. Zijn ouders hadden in Lummen een gemengd bedrijf met een...