Menu

“Een goed draaiende veestapel geeft gemoedsrust”

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Kurt (40) en Cindy (41) Willems-Boelens

Bassevelde
Een melkveebedrijf met 135 melkkoeien.
Kurt en Cindy Willems kiezen voor diercomfort en arbeidsgemak.

Ivan De Clercq

Of ik niet wat later kon komen, want er was een Holsteinkoe die net een keizersnede als gevolg van een gedraaide baarmoeder achter de rug had, vroeg melkveehouder Kurt me toen ik hem contacteerde. Boeren zetten koeien op de eerste plaats en dat is op het bedrijf van Kurt en Cindy niet anders. Veel licht en een carrouselsysteem zorgen in de recente stal uit 2018 voor een opvallend aangename omgeving voor mens en dier. Tijdens de Dag van de Landbouw kunnen bezoekers dit met eigen ogen vaststellen.

Ruim tweeënhalf jaar werken Kurt en Cindy in de nieuwe stal. Momenteel staan er 135 koeien in en er is ruimte voor een verdere groei naar zo’n 150 dieren. Sinds dit jaar zegde Cindy haar werk buitenshuis als kok op om voltijds op het bedrijf mee te draaien. “Met die 135 koeien kunnen we onze dagen al heel goed vullen. Meer dan er 150 houden is op dit moment geen prioriteit. Met personeel werken is niets voor ons; we houden liever alles zelf in handen”, aldus Kurt.

Wekker zetten

Koeien houden is geen dagtaak waarbij je ’s ochtends met een badge in- en uitbiept. “Voor het slapengaan doe ik nog eens mijn ronde in de stal. Als ik weet dat er koeien kunnen kalven, zet ik mijn wekker rond een uur of twee - half drie. En voor het melken om 6 uur kijk ik nog eens”, zegt Kurt.

135 koeien in 70 minuten

Het melken gebeurt in een 25-stands carrousel-draaimelkstal van Fullwood Packo. Dat was niet de goedkoopste optie, maar Kurt en Cindy hebben er tweeënhalf jaar na de eerste ingebruikname nog geen seconde spijt van. “Melken doe je twee keer per dag, 365 dagen per jaar. Dan is het belangrijk dat je er met plezier naartoe trekt, en dat is het geval.” In 70 minuten zijn alle koeien gemolken, en het melken kan in principe door één persoon gebeuren. Cindy neemt daarbij de meeste koeien voor haar rekening. “Kurt kuist eerst de ligboxen uit en strooit de matrassen telkens bij met gemalen tarwestro en kalk. Daarna komt hij mij helpen in de melkstal”, zegt Cindy. De draaimelkstal is uniek in die zin dat het een binnenmelker is, maar dat er toch door de achterpoten kan worden gemolken. Meestal is melken door de achterpoten enkel voor buitenmelkers of zij-aan-zij-installaties. “In de vroegere visgraatstal molken we langs de zijkant. De uier was daarbij niet altijd even makkelijk bereikbaar en melkstellen werden al eens afgeslagen. Die problemen hebben we nu niet meer”, vertelt Kurt. Bij de keuze voor het merk was de nabijheid van de dealer een belangrijk punt. “Als er zich eens een acute panne voordoet, staat onze dealer hier binnen het kwartier. Dat is voor ons veel waard, alhoewel op het moment zelf elke minuut een eeuwigheid is.”

Heel veel daglicht

Via een driewegsselectiepoort kunnen de koeien via een separatieruimte de strobox of de stal in. Wat opvalt in de stal is de grote hoeveelheid natuurlijk licht. Het staldak heeft twee grote lichtstraten van elk twaalf meter breed. “’t Is bijna alsof je buitenloopt. Omdat het om driewandige lichtplaten gaat, komt er toch niet te veel hitte doorheen. Ik heb de indruk dat de koeien wel varen bij het vele daglicht. Ze tonen hun tochtigheid veel beter dan vroeger”, is Kurt enthousiast. Vanaf 20°C helpen vier ventilatoren in de lengterichting boven de ligboxen om de dieren verkoeling te brengen. “De ventilatoren en ook de ledverlichting werken volledig automatisch en frequentiegestuurd. Daar hoef ik geen tijd in te steken. Een mestrobot houdt de rooster proper, ook dat spaart werk uit.”

Koeien in de watten

In vergelijking met vijftien jaar geleden melken Kurt en Cindy bijna dubbel zoveel koeien. Dat leidde tot een verhoging van de werkdruk, waardoor een goede, vlotte werkorganisatie een noodzaak is. “We zitten nu aan een gemiddelde jaarproductie van iets meer dan 9000 liter. Nog eerder dan meer koeien te houden, wil ik die productie per koe nog iets hoger. Dat kan alleen door de koeien in de watten te leggen.” Het rantsoen bestaat uit mais- en graskuil, bietenperspulp, draf, mineralen en eiwitkern. Het is tot hiertoe een goed grasseizoen geweest, maar makkelijk was het niet. De hoeveelheid is er wel, maar de kwaliteit is nog onzeker. “Het weer was allesbepalend. Wel of niet durven maaien, net wel of net geen bui, een loonwerker die net wel of net niet kan komen … het zal dit jaar het verschil maken tussen goede en minder goede graskuilen”, voorspelt Kurt.

Gezondheid komt eerst

Zelf kiest hij graag voor voldoende structuur in het gras. Alle koeien krijgen buiten wat de krachtvoerautomaat bijgeeft hetzelfde. Het hele rantsoen moet de koeien de mogelijkheid geven om veel liters te geven, maar niet ten koste van de evenwichten in de koe. “Mijn ideaaltype van koe is in de eerste plaats een gezond dier, en dan komt de melk voor een groot stuk vanzelf. Ik wil plezier halen uit het houden van de koeien. Een gestrest leven houd je als melkveehouder toch niet uit. Bij de stierkeuze hecht ik – naast productie – daarom ook veel aandacht aan sterk beenwerk.” De meeste koeien worden via ki bevrucht, maar een eigen stier zorgt ervoor dat weinig koeien omwille van vruchtbaarheid het bedrijf moeten verlaten.

Hele keten verbonden

Kurt en Cindy willen de Dag van de Landbouw aangrijpen om het verhaal achter het melkbrik in de koelkast te vertellen. “We willen de burger laten zien wat we als boer allemaal doen om een liter melk in die doos te krijgen. Ook in een landelijke gemeente als Bassevelde is dat steeds minder bekend. We verzorgen onze dieren goed en we geven ze alles wat ze nodig hebben. Er is een hele keten verbonden met wat er op het boerenerf gebeurt. Dan is het jammer om te zien dat collega’s met een heel normale schaalgrootte die een oude stal willen vervangen zo moeilijk aan een vergunning raken …” vertelt Kurt.

Bezoekers krijgen tijdens de Dag van de Landbouw in kleine groepen een rondleiding op het bedrijf en kunnen achteraf proeven van een pannenkoek, hoeve-ijs of rijstpap. Cindy maakt ook van de gelegenheid gebruik om bezoekers kennis te laten maken met de gloednieuwe hoeveverkoop via de automaten op het bedrijf.

Ontdek alle deelnemende bedrijven via www.dagvandelandbouw.be

Meer boeren in de kijker

Varkens en blauwe bessen, het lijkt een vreemde combinatie maar niet voor Tom en Jacqueline. Drie jaar geleden zijn ze...
Door de coronacrisis ondervinden heel wat land- en tuinbouwbedrijven grote problemen op het vlak van afzet en...
Het gemengd bedrijf van Dirk en Lut Devreese uit Zevekote ligt echt wel op de grens. Het ligt vlak bij de dorpskern, op...