Menu

“Een goed contact met de consument is essentieel”

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Evi Van Camp

Koningshooikt
Samen met echtgenoot Matthias Vercammen (26) en zijn broer Jonas (25) baat Evi Van Camp (36) een tuinbouwbedrijf uit. Ze telen bloemkool, diverse andere kolen, prei, aardappelen, pompoenen, koolrabi, peterselie, rode biet, venkel, selderij, rabarber …
Met de volle steun van hun families bouwen Evi Van Camp, haar echtgenoot Matthias Vercammen en zijn broer Jonas sinds 2013 aan hun tuinbouwbedrijf Gebroeders Vercammen in Koningshooikt.

Jan Van Bavel

De afzet van het vollegrondsgroentebedrijf verloopt volledig via de korte keten, door verkoop op markten, in hun hoevewinkel, aan restaurants en buurderijen. “Ik droom ervan om onze groenten ook te laten versnijden en er soep van te verkopen”, zegt bezige bij Evi.

Evi nam het gemengde bedrijf (rundvee en akkerbouw) van haar grootouders in Koningshooikt over in 2011. In dat jaar stapte Matthias mee in het vollegrondsgroentebedrijf van zijn vader in Berlaar. “In 2013 begonnen we te bouwen in Koningshooikt, omdat we in Berlaar niet konden uitbreiden”, vertelt Evi. “Naast het werk op de boerderij ben ik actief als regioconsulente bij Boerenbond.” Matthias is al de vierde generatie op het bedrijf. “Zijn grootouders teelden en vermarkten vollegrondsgroenten in de jaren 70 via de verkoop op 2 markten. Dat was toen een primeur voor de streek. We bewerken ongeveer 17 ha, waarvan bijna de helft in teeltrotatie met hooi en mais. We telen zo’n 25 soorten vollegrondsgroenten. Dat zijn vooral diverse soorten kolen, met de Mechelse bloemkool (weeuwenteelt) als specialiteit. Daarnaast specialiseerde Jonas zich in de selectieve aankoop van seizoensgebonden kwaliteitsfruit bij lokale boeren en op de veiling. In het voorjaar bieden we jonge groente- en kruidenplanten aan, in het najaar mooie, grote potchrysanten. Daarmee zetten we een traditie in deze streek voort.”

Directe feedback

Evi en Matthias zetten volop in op de korte keten. “Terwijl Matthias en ik ons concentreren op het land- en tuinbouwgebeuren, volgt Jonas de vermarkting van onze producten op. Zo staat hij met enkele medewerkers op de markt in Bonheiden, Geel, Scherpenheuvel en Heist-op-den-Berg. We werken met vier vaste medewerkers, in het topseizoen aangevuld met jobstudenten en flexijobs. Rechtstreeks contact met onze klanten vinden we heel belangrijk, want zo kun je meteen inspelen op hun feedback. We hebben ook een hoevewinkel, die geopend is op woensdag- en vrijdagnamiddag en zaterdagvoormiddag. Eind 2017 hebben we hiervoor een multifunctionele ruimte ingericht, die we ook gebruiken voor workshops en rondleidingen. Verder leveren we onze dagverse producten aan een veertigtal restaurants in de ruime regio van Lier, Antwerpen en Mechelen. Tot slot bezorgen we via het netwerk ‘Boeren & Buren’ online pakketten aan drie buurderijen in en rond Antwerpen. De grote meerwaarde van de korteketenverkoop is de prijs die we bepalen voor onze producten. Deze verkoop zal nog groeien, maar hij biedt niet voor iedereen een oplossing. Voor sommigen is het wel een optie om een andere weg in te slaan. Bij om het even welke overstap die je overweegt, moet je de cijfers van je bedrijf goed kennen en weten wat je graag doet. Het Steunpunt Korte Keten en het Innovatiesteunpunt kunnen je hierbij helpen. Maar het is een verhaal waar je elke dag aan moet werken.”

De korte keten is een verhaal waaraan je elke dag moet werken.

Evi Van Camp

Jongeren en landbouw

Om jongeren dichter bij landbouw en techniek te brengen, vond onlangs met PDPO-steun een eerste AgroSTEMdag plaats op het bedrijf. Evi werkte hiervoor samen met studenten van de lerarenopleiding Thomas More Vorselaar, leerkrachten van het Sint-Gummaruscollege in Lier en Bart Hollevoet, projectmedewerker bij Plattelandsklassen. De leerlingen van het vijfde jaar Wiskunde-Wetenschappen van het Sint-Gummaruscollege gingen op het bedrijf aan de slag rond de thema’s duurzaam watergebruik en korte keten. Ze onderzochten het zetmeelgehalte en de effecten van bewaring in de koelcel van aardappelen, maakten berekeningen rond wateropvang en -verbruik en leerden het verschil tussen afzet via de veiling en de korte keten. “Landbouwbedrijven hebben veel raakvlakken met aspecten uit de wetenschap, techniek en wiskunde (STEM staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics). Ze zijn een ideale plaats om jongeren deze aspecten te laten ontdekken. De bedoeling is om nog meer praktische workshops aan te bieden.”

Zorgboerderij en politiek

Van bij de start is het tuinbouwbedrijf ook een zorgboerderij. “Viermaal per week komen een twintigtal kinderen en mensen met een mentale beperkingen helpen. Vanwege het succes hebben we inmiddels ook de vzw Zorgboerderij Tallaart opgericht. Op termijn willen we een businessmodel uitwerken waarbij we een meerwaarde voor onze producten creëren.”

Bezige bij Evi is ook actief in de politiek. Bij de voorbije verkiezingen stond ze als tiende kandidaat op de CD&V-lijst voor het federale parlement. “Door mijn werk als regioconsulente leer ik de uitdagingen voor onze sector kennen. Boerenbond is voor mij een trigger om mijn ogen open te houden. Heel wat land- en tuinbouwers hebben geen tijd meer om naar vergaderingen of studieavonden te gaan. Maar het is juist door te overleggen dat je voelt wat er leeft. Eind 2016 ben ik mijn echte politieke carrière gestart, dankzij een verjongingsoperatie bij CD&V in Lier. Wat ik geleerd heb bij Boerenbond en op ons bedrijf zou ik graag mee vorm geven in het beleid, om het draagvlak voor de land- en tuinbouw te vergroten. Op termijn wil ik de politiek combineren met mijn rol op ons bedrijf. Daar moeten we bekijken wat we kunnen doen om efficiënter te werken. Dat is niet makkelijk, maar we moeten onszelf en onze aanpak in vraag durven stellen. We werken elke dag. Dat is niet vol te houden, dus zullen we keuzes moeten maken. Gelukkig heb ik een heel goede vriendenkring en een familie waar we elke dag op kunnen rekenen.”

Meer boeren in de kijker

De familie Van Mieghem
In Beveren, in de schaduw van de koeltorens van de kerncentrale van Doel, baten Guido Van Mieghem en zijn zoon Bert een...
In onze zomerreeks gaan we langs bij enkele actieve boeren, op zoek naar sporen van de Eerste Wereldoorlog. Deze keer...
Veel landbouwers hebben het moeilijk. Bij velen staat het water aan de lippen. Maar soms gaat het echt verkeerd en...