Menu

“Die appels moet je behandelen als een eitje”

Terug naar Boer in de kijker

Jan (45) & An (43) Lowet-Houben, Eveline (14) en Jolien (13)

Hoeselt (Limburg)
Fruitteelt met B&B De Fruithoeve
Jan en An Lowet-Houben deden mee aan Dag van de Landbouw.

Matty Veulemans, stafmedewerker Communicatie Boerenbond

Op de Fruithoeve in Hoeselt heerst er een gezellige drukte. De appeloogst is nog volop bezig en dat zorgt voor het nodige heen-en-weergerij. Daarnaast kreeg dit fruitteeltbedrijf er acht jaar geleden een extra tak bij. De oude stallen van de boerderij werden verbouwd en de B&B kreeg er zijn plek. Gasten lopen er in en uit, stellen wat vragen aan An en genieten vooral van de Haspengouwse rust. Rusten zal er voor Bart Kaëll en Luc Appermont niet meteen inzitten. Zij zijn een weekendje te gast bij An en Jan voor de Dag van de Landbouw en worden vrij snel aan het werk gezet.

Nog een uurtje en dan komen Bart Kaëll en Luc Appermont toe op het bedrijf van Jan en An. Op een beetje gezonde zenuwachtigheid na, heerst hier vooral nieuwsgierigheid naar hun twee logés voor het weekend. Jan en An twijfelden niet lang om als gastheer en -vrouw toe te zeggen voor deze digitale versie van de Dag van de Landbouw. “We zijn het ondertussen gewoon om gasten over de vloer te krijgen op onze boerderij. De vakantiegangers van onze B&B zijn ook op het bedrijf welkom om er een kijkje te nemen”, zegt Jan. “Dat was voor mij in het begin zeker een beetje aanpassen, maar ondertussen vind ik dat de normaalste zaak. We geven hen dan ook heel graag uitleg over hoe het er op ons bedrijf aan toe gaat. Dat gaat van het snoeien, over de nachtvorst, tot de feromoonverwarring en het plukken.” Alle gasten krijgen hier trouwens een rondleiding met een soort golfkarretje of elektrisch wagentje. “Je kan eigenlijk stellen dat we hier, op een kleinschalige manier, elke dag een beetje een Dag van de Landbouw doen, glimlacht An. “We vinden het belangrijk dat onze gasten, als ze terug naar huis gaan, iets meer weten over het wel en wee op een fruitteeltbedrijf.”

Mooi weer vandaag

Dat is wat ze duidelijk ook in petto hebben voor Bart en Luc, zij worden meteen ondergedompeld in het leven van een fruitteler. Ze krijgen een spoedcursus appels plukken en schrikken als Jan hen vertelt dat een plukker een 1500 kg per dag plukt. “Het vraagt toch wel een speciale handeling, techniek eigenlijk”, vertelt Bart. “Je moet ze behandelen als een eitje, heeft Jan ons verteld en dat klopt wel”, glimlacht Luc. De twee verbazen zich ook over de hoge kwaliteitseisen waaraan appels en peren moeten voldoen voor ze naar de supermarkt kunnen. “Eigenlijk zijn wij, consumenten, enorm veeleisend. De minste oneffenheid maakt een verschil, terwijl die even lekker zijn”. Dat er zo veel verschillende facetten zijn aan fruit telen, verraste Luc toch wel wat. “Fruittelers moeten weerman zijn, ze moeten bezig zijn met het economische facet maar ook innovatief en alles weten wat met de teelt te maken heeft. Het is eigenlijk indrukwekkend.” Ook Jans zelfgebouwde plukwagen op zonne-energie trekt de aandacht van de twee BV’s. “Dit is mijn eigen ontwerp, met een dak van zonnepanelen rijdt deze plukwagen volledig op groene energie.”

Omschakeling naar bio

Tijdens de rondleiding voor Bart en Luc bespreken Jan en An de belangrijkste taken op hun bedrijf. Maar ook de plannen over de omschakeling naar bio komen aan bod. Sinds vorig jaar zijn er een aantal percelen in omschakeling naar bio. Jans tweede oogst in omschakeling is dus momenteel een feit. Na de volgende oogst kan hij voor dat officiële biolabel gaan. “Die omschakeling was een van de moeilijkste beslissingen in mijn carrière als fruitteler, maar ik was en ben er nog altijd van overtuigd. Het is niet evident, want heel wat ziektes kan je niet meer bestrijden op de manier die je gewoon was, dus je teelttechnische kennis wordt veel meer op de proef gesteld. Toch ben ik overtuigd van mijn beslissing. Er is een markt voor en je ontvangt ook een betere prijs. Anderzijds liggen de kosten die met de biologische appel- en perenteelt gepaard gaan ook hoger en is de productie lager.” Jan wil niet alleen bio-appels oogsten, maar ook bioperen. Een stap die veel minder collega’s al gezet hebben. “Over de teelt van bioperen is er nog maar weinig kennis om op verder te bouwen. Ik ben dus zelf met wat proefjes bezig, zoals een overkapping. Dit schrikt me ook niet af. Ik wil die ervaring ook zelf opdoen en uit eerste hand ontdekken welke ideeën en aanpassingen werken en dus zijn vruchten afwerpen.”

Meer boeren in de kijker

“Een jaar of tien geleden had ik nooit gedacht dat we hier nooit ooit asperges zouden telen”, valt Fons...
Aanstaande vrijdag organiseert Groene Kring 'De Wissel', het event over familiale bedrijfsoverdracht. Iedereen , jong...
“Normaal gezien heb ik nu de hele werkplanning voor de volgende maanden klaar, maar door de coronacrisis is die...