Menu

“Ambitie is goed, maar blijf met de voeten op de grond”

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Thomas Moors

23 jaar
Riemst (Limburg)
Thomas baat samen met zijn ouders Renaat en Marie-Laurence Depaye een gesloten varkensbedrijf uit met 250 zeugen (uitbreiding naar 440 zeugen). Ze telen tarwe, gerst, mais, suikerbieten, cichorei en aardappelen.
Hij is nog net geen 23, maar Thomas Moors uit Riemst weet van aanpakken. Twee jaar geleden stapte hij mee in het ouderlijke bedrijf en daar voelt hij zich goed, zowel tussen de varkens als bij de boekhouding.

Nele Kempeneers

“De varkenshouderij is gewend aan prijsschommelingen. Het komt erop aan om goede periodes te gebruiken om de slechte te overbruggen.”

De varkenshouderij zit Thomas in de genen, want als we ver genoeg teruggaan, is hij de vijftiende generatie die in het bedrijf stapt. Zijn vader Renaat koos er in de jaren 90 voor om de ouderlijke boerderij in Vlijtingen te ruilen voor een nieuwe locatie net buiten het dorp, waar ruimte was voor uitbreiding en moderne stallen. Vandaag huisvest het gesloten bedrijf van Thomas en zijn ouders Renaat en Marie-Laurence 250 zeugen en worden er jaarlijks zo’n 7000 vleesvarkens afgemest. Wat de genetica betreft, werd er gekozen voor Topigszeugen TN70, gekruist met Belgische piétrain. Maar er is ook een akkerbouwtak, waar vooral Renaat zich graag voor inzet. Zo telen ze sinds vorig jaar niet meer alleen granen, mais, suikerbieten en cichorei, maar ook opnieuw aardappelen.

Uitbreiden voor de toekomst

Thomas had als kind al veel voeling met de landbouw en rond zijn zestiende kwam het besef dat hij er ook graag zijn boterham mee wilde verdienen. “Mijn ouders hebben altijd geweten dat ik interesse had, maar hebben me nooit gepusht of afgeremd om in het bedrijf te stappen”, zegt Thomas. “Toen ik mijn bachelor Intensieve Veehouderij in Geel afgewerkt had en mijn ouders wisten dat ik graag wilde meewerken, zijn we samen beginnen nadenken over hoe dat in zijn werk zou kunnen gaan.” Zowel Thomas als zijn ouders zijn nog jong en dat ziet hij als een voordeel. “Zij en ik hebben nog een lange weg te gaan op het bedrijf, dus we moeten allemaal toekomstgericht denken. Dat opent mogelijkheden voor investeringen, zoals de nieuwe stal die momenteel in aanbouw is. Dankzij die uitbreiding kunnen we hier met drie personen werken en kunnen we ons bedrijf toekomstgericht sterker maken.”

Praten over cijfers

De nieuwe stal zal vleesvarkens huisvesten en biedt plaats aan 110 kraamhokken met een balanssysteem. “In de oude, kleinere kraamhokken hadden we een probleem met zeugen die biggen doodlagen en dat wilden we drastisch verminderen”, zegt Thomas. “Bij de bouw proberen we ons te houden aan het principe dat elke investering functioneel en efficiënt moet zijn, anders is ze niet nodig. We gebruiken de beschikbare technologie, maar geven geen geld uit aan onnodige extra’s.” Zo werd er in de nieuwe kraamstal geen vloerverwarming geplaatst, maar wordt er volledig elektrisch verwarmd. “Dat is beter voor de zeugen, het klimaat en het rendement”, klinkt het.

Thomas is vooral in de zeugenstal te vinden, terwijl Marie-Laurence de biggen verzorgt en Renaat het veldwerk en de algemene opvolging op zich neemt. “Ik vind het heel belangrijk om ook op de hoogte te zijn van de financiële kant van het verhaal. We zitten dan ook geregeld samen aan het bureau en bespreken de bedrijfseconomische boekhouding. Conclusies trekken uit de cijfers die voorhanden zijn wordt steeds belangrijker.” Zijn er nooit confrontaties? “Zeker wel,” lacht Thomas, “maar die zijn ook nodig, want je leert er veel uit. Mijn ouders hebben de ervaring die ik nog mis en ze houden me met mijn voeten op de grond.”

Durven ondernemen

Als jongere in een onstabiele sector als de varkenshouderij stappen is niet vanzelfsprekend. “Prijsschommelingen zijn eigen aan deze sector en varkenshouders weten hoe ze daarmee moeten omgaan”, aldus Thomas. “We hebben de afgelopen tijd kunnen profiteren van betere prijzen door de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in China, maar de toekomst is moeilijk te voorspellen. Je kunt alleen jezelf wapenen voor eventuele tegenslagen door te focussen op een maximaal rendement.” Daarin schuilt volgens Thomas de grootste uitdagingen voor jonge starters. “We moeten meer mensen voeden met minder landbouwers, dus we mogen niet bang zijn van investeringen – in schaalvergroting of verbreding … Onszelf steeds opnieuw uitvinden, maar tegelijk realistisch blijven.”

Nog zo’n uitdaging is een positief verhaal over de landbouw vertellen aan de consument. “We zijn erg open en geven graag een woordje uitleg aan wie geïnteresseerd is in ons bedrijf. Met twee zussen die gespecialiseerd zijn in communicatiewetenschappen mag dat geen probleem zijn.”

Meer boeren in de kijker

Nadat hij verscheidene jaren als adviseur voor Aveve Veevoeding actief was, nam Marc Ceyssens in 1995 een bestaand...
Wie Stijn niet kent van prijskampen uit de fokkerijwereld of als provinciaal voorzitter van CRV, kent hem misschien van...
Luc Beirinckx, Paul Van Mierop, Hans Van Gool en Koen Lauwerysen zijn de vier zaakvoeders.
Den Berk Délice uit Merksplas viel onlangs in de prijzen. Het tomatenbedrijf ontving de Trends Gazellenprijs als snelst...