Menu

“Als het profiel past, is dit een meerwaarde”

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Jos Rochus en leerling Robbe Mombeek

Bilzen, tweede locatie Riemst (Limburg)
FV Rochus Hein en Jos: melkveebedrijf met 120 melkkoeien en akkerbouw
Jos Rochus geeft zijn kennis door.

Liesbet Corthout

Wanneer ik arriveer op het landbouwbedrijf van Jos Rochus in Bilzen is een jongeman de kalfjes aan het verzorgen, in de kalverboxen vlak bij de straat. “Die kalveren zitten daar niet zomaar, het is fijn voor voorbijgangers en zo hoop ik dat mensen een beter beeld krijgen van de landbouw”, vertelt Jos later. Hij doet op deze manier dus aan landbouweducatie, maar wil zich ook op een andere manier inzetten voor opleiding en vorming. Want de jongeman die bij de kalveren bezig was, is Robbe. Robbe zit in zijn laatste jaar ‘dier en milieu’ aan PIBO in Tongeren en werkt drie dagen op het bedrijf van Jos in het systeem van duaal leren.

Robbes ouders hebben geen landbouwbedrijf, maar onervaren was hij zeker niet toen hij aan zijn opleiding op het bedrijf begon.

Hoe ben jij hier terechtgekomen, Robbe?

Robbe: “Ik kende het bedrijf al want voor ik begon met duaal leren kwam ik hier al soms helpen in mijn vrije tijd. Ik ben niet van boerenafkomst, maar ik liep geregeld mee bij vrienden met koeien of varkens. De passie voor de landbouw was er altijd al. Ik kom hier graag, Ik vind het een goed bedrijf en ben hier heel tevreden. En het is ook nog ‘ns vrij dicht in de buurt bij waar ik woon, dat is makkelijk.”

Welke taken doe je hier precies?

Robbe: “Ik begin ’s morgens met de voorbereidingen voor het melken. Dan melk ik samen met Jos tot een uur of negen. Daarna is het tijd voor het schoonmaken en opstrooien van de stallen. Na de pauze verzorg ik de kalveren en is er tijd voor andere taken, afhankelijk van wat er dan precies nodig is. Om 15 uur beginnen we er dan terug aan met diverse taken op het bedrijf. Tegen kwart na vijf begint het melken opnieuw tot zeven uur ongeveer. Dan zit mijn werkdag erop. Dat is zo drie dagen per week, twee dagen heb ik gewoon les op school.”

Jos: “Dat is natuurlijk het vaste schema. Maar zoals op elk bedrijf kunnen er taken bij komen of verandert er al eens iets.”

Jos, waarom liet jij jouw bedrijf erkennen als leerbedrijf voor duaal leren?

Jos: “Ik kende duaal leren helemaal niet! Toen Robbe mij de vraag stelde, dacht ik dat het een leercontract was, maar het is toch niet helemaal hetzelfde. Nadat ik via de school meer uitleg kreeg, zag ik het wel zitten. Ik werk normaal gezien niet met personeel, dus ik moest nog wat stappen ondernemen. Want Robbe is hier niet gewoon leerling, hij is werknemer. Ik heb een sociaal secretariaat onder de arm genomen en het inschrijven, arbeidsreglement … aan hen uitbesteed. Na een tiental dagen was alles in orde en kon Robbe starten. Ik moest dan nog wel een tweedaagse opleiding volgen over hoe je medewerkers moet aansturen en evalueren. Ik zag daar eigenlijk wat tegenop: twee volledige dagen weg van het bedrijf! Ik ben niet altijd boer geweest, ik heb ook 15 jaar in de privé gewerkt, dus ik dacht dat ik mij daar wel iets zou kunnen bij voorstellen. Maar het was echt wel pittig, een heel actieve cursus. Je moest niet zomaar zitten en luisteren, maar echt meedoen. Achteraf gezien ben ik wel blij dat ik het gedaan heb. Ik heb daar echt iets aan gehad.”

Robbe, wat heb je hier geleerd dat je nog niet kon?

Robbe: “Alles! Ik heb hier echt enorm veel bijgeleerd.”

Jos: “Hij moest er wat inkomen. Neem nu met melken. Robbe had dat al wel gedaan, maar elk systeem is toch weer een beetje anders, dus in het begin ging dat traag. Intussen gaat het veel sneller en loopt hij vlotjes mee in het bedrijf. De omgang met beesten, opfok van jongvee, enkele machines die hij nog niet kende … dat heeft hij hier allemaal geleerd. Zijn eindwerk gaat over melkvee, daarvoor zal hij die opgedane kennis zeker kunnen gebruiken.”

Maakt dat het werk voor jou gemakkelijker?

Jos: “Ik kan nu zaken uit handen geven. Normaal gezien zit mijn dag heel vol, van ’s morgens tot ’s avonds. Tijd tussendoor voor administratie is er nauwelijks, en ’s avonds heb ik er geen zin meer in. Nu kan ik Robbe na het melken aan het werk zetten bij de kalveren en voor mezelf een uurtje nemen om mailtjes te sturen en wat telefoontjes te doen. En er zijn natuurlijk ook zaken die je met twee moet doen. Als ik de kuil moet opentrekken of koeien gaan ophalen, ben ik heel blij met een paar extra handen.”

Duaal leren werkt hier blijkbaar goed. Wat is er nodig om het tot een succesverhaal te maken?

Jos: “Er moet een goede match zijn. Het is belangrijk om goed af te spreken wat de verwachtingen zijn. Iemand die niet graag melkt en alleen maar graag met de tractor rijdt, zou hier niet op zijn plaats zijn.”

Robbe: “Voor mij is dat in elk geval een goede situatie. Ik ben graag met de dieren bezig. Hier op de zandgrond in Bilzen is het ideaal om melkvee te houden. Op de tweede site in Riemst, waar ook het jongvee en de droogstaande koeien staan, gebeurt er meer akkerbouw. Af en toe mag ik ook mee daar naartoe, dus ik heb toch wel de afwisseling. Van de kant van de leerling denk ik dat het essentieel is dat je het echt graag doet, anders houd je het niet vol. Uiteindelijk draai je meer dan de helft van de werkweek mee op het bedrijf. Dat moet je doen omdat je het zelf wil. Hiervoor kiezen enkel om niet naar school te moeten gaan, is geen goed idee.”

Jos: “De relatie is natuurlijk veel gemoedelijker dan op school. Hier ben je geen leerkracht en leerling, maar collega’s op een landbouwbedrijf. Maar er moet wel gewerkt worden. En dat lukt heel goed.”

Zou je in de toekomst opnieuw overwegen om een leerling via duaal leren op je bedrijf tewerk te stellen?

Jos: “Iemand met dezelfde interesses is van harte welkom. Een echte ‘tractorboer’ past hier niet. Dat werk doen we ook wel, maar veel minder. Iemand die graag met melkvee bezig is, kan zeker een plaats krijgen op dit bedrijf.”

Meer boeren in de kijker

De laatste aflevering van de succesreeks Boerenjaar was deze week te zien, maar er is nog één duo dat we graag in Boer...
Stilzitten? Dat kennen ze niet bij de familie Hillewaere-Verhaeghe. Renaat en Petra runnen een gemengd bedrijf met...
Nog tot eind juli vind je in Antwerpen, vlak tegenover het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, de exclusieve pop-up...