Menu

“Als bioboeren staan we sowieso achter de kringloopgedachte”

Terug naar Boer in de kijker

Wim De Bolle (45) en Herman de Meutter (56)

Schilde
De Dobbelhoeve, een biologisch gemengd bedrijf met akkerbouw, vollegrondsgroenten, melkvee en hoevewinkel
Herman en Wim willen geen zwerfvuil meer in hun weiden.

Jan Van Bavel

De voorbije weken zocht de Belg massaal het platteland op voor een deugddoende wandeling of fietstocht. Helaas nam daardoor ook de hoeveelheid zwerfvuil toe. Wim De Bolle en Herman De Meutter van biobedrijf De Dobbelhoeve in Schilde weten er alles van. Zij zagen het aantal wandelaars en fietsers langs hun hoeve tijdens de lockdown spectaculair stijgen. “Plastic flesjes, blikjes, lege sigarettenpakjes … Na een zonnig weekend vonden we dat allemaal terug in onze weiden”, zegt Wim. “Daarom gingen we meteen in op de vraag van Landelijke Gilden, Boerenbond en Mooimakers om nieuwe veldbordjes te plaatsen die voorbijgangers er toe aanzetten om hun afval terug mee naar huis te nemen.”

Schilde wordt wel eens ‘de parel der Voorkempen’ genoemd. Je vindt er villawijken, maar ook heel wat natuur én gelukkig ook nog een stukje landbouw. In het verre verleden was de Dobbelhoeve eigendom van de abdij van Tongerlo. De naam ‘Dobbelhoeve’ stamt uit het begin van de 19de eeuw, toen vele hoeves werden ontdubbeld als maatregel tegen de hongersnood. Deze ‘dubbelhoeves’ herbergden dan twee boerenfamilies. In 1952 kocht Karel De Meutter, die in de Intercoöperatieve Zuivelfabriek van Antwerpen (Inza) werkte, de hoeve. Hij bouwde ze uit tot een modern landbouwbedrijf. “Mijn vader was een echte landbouwambassadeur”, vertelt jongste zoon Herman, die nog steeds boert op de Dobbelhoeve. “Op latere leeftijd deed hij niets liever dan schoolkinderen rondleiden op ons bedrijf.” In 1987 namen de kinderen Jef, Magda en Herman het bedrijf over en schakelden ze het om tot een gemengd biologisch bedrijf. De Dobbelhoeve strekt zich uit over 70 ha, met een groot deel weiland.

Een nieuwe start

“Toen Jef met pensioen ging, stapte ook Magda uit het bedrijf en zocht ik een andere vennoot om de bedrijfscontinuïteit te verzekeren”, vertelt Herman. “Die vond ik snel in Wim, die ik nog kende van de PITO-landbouwschool in Stabroek. We hebben een goede vertrouwensband en Wim stond open om de akkerbouw- en groentetak van het bedrijf voor zijn rekening te nemen. Begin 2017 stapte hij mee in het bedrijf.” Wim verbouwt heel wat vollegrondsgroenten (8 ha) en aardappelen (3 ha). Zijn hoofdteelten prei, venkel, selder en pompoenen en de helft van zijn aardappelen zet hij af bij groothandel Biovibe in Sint-Katelijne-Waver. Deze en zijn andere groenten vind je ook in de hoevewinkel van de Dobbelhoeve, die hij samen met zijn schoonzus Stien (40) en vijf medewerkers uitbaat. “Mijn echtgenote Eef is voltijds kleuterjuf. Ze springt bij indien nodig, zoals in de coronacrisis, toen het aantal klanten sterk toenam”, zegt Wim. “In het piekseizoen werken hier drie seizoenarbeiders. Verder krijgen we ook hulp van vaste medewerker Wannes Nyckees (26), die een stukje grond van ons heeft dat hij mag bewerken. Intussen is hij zelf een bedrijfje met biogroenten aan het opstarten in Wijnegem, waar hij mettertijd zelfstandig wil gaan boeren.” Herman heeft 55 melkkoeien plus jongvee, hoofdzakelijk van het Fleckviehras. Hij teelt zelf het ruw- en krachtvoeder (gras-klaver, triticale, veldbonen …) voor zijn dieren. De melk wordt afgezet via coöperatie Biomilk.be, ijsventers en een bakker in de buurt. “Annita en ik bioboeren hier al 33 jaar. We werken ook samen met de provincie Antwerpen, Natuurpunt en het Agentschap voor Natuur en Bos.”

Nieuwe zwerfvuilactie

Uit een onderzoek bij 1000 Vlamingen dat marktonderzoeksbureau Ipsos uitvoerde voor Mooimakers blijkt dat liefst 68 % van de wandelaars en fietsers die sinds de coronacrisis de pracht van het platteland (her)ontdekte zich enorm stoort aan het afval dat rondslingert in de natuur. Maar diezelfde en andere recreanten laten dat afval er wel achter. Daarom lanceerde Mooimakers samen met Landelijke Gilden en Boerenbond op 8 juni een nieuwe campagne tegen zwerfvuil. “Kaat Soetemans, communicatiemedewerker bij Boerenbond, belde me met de vraag of ik drie gratis nieuwe veldbordjes op ons bedrijf wilde plaatsen”, zegt Wim. “Daar moest ik niet lang over nadenken, want we worden helaas vaak geconfronteerd met vuilnis in onze weiden.” Op vraag van Kaat bracht Wim de bordjes makkelijk te vinden aan langs hun weiden. Zo kan Erika Van Tielen, bekend als actrice in de VTM-soap Familie, er een foto van maken om de campagne mee in de kijker te zetten. “Sluikstorters zien we hier gelukkig niet meer”, aldus Herman. “Maar mensen laten helaas hun sporen in dit bosgebied achter. Naast plastic flesjes en blikjes – waardoor al enkele van mijn koeien stierven doordat ze er restanten van opaten – vonden we hier ook al een achtergelaten matras, handdoeken en houtblokken die gebruikt werden tijdens een picknick, verspreid in het hoge maaigras. Dat kun je uiteraard niet maaien. De oude bermbordjes laten we staan zolang ze leesbaar zijn. Daarna gebruik ik ze als klusjesmateriaal. Een boer gooit niet makkelijk iets weg hè”, lacht Herman. Afval vermijden past helemaal in de kringloopgedachte van bioboeren Herman en Wim. “Alles begint bij een gezonde bodem, planten en dieren. We gebruiken stalmest en onze koeien staan op stro”, zegt Herman. “Verder werken we met vlinderbloemige gewassen, voldoende vruchtafwisseling, wild- en insectennetten om de groenten af te dekken”, vult Wim aan. “In de hoevewinkel gebruiken we papieren en composteerbare zakjes. De groenten worden gekoeld en zijn zo langer houdbaar. En we vragen de klanten om de melk uit onze hoeveautomaat in zelf meegebrachte flessen of potten te vullen. Er is nog wel wat ruimte voor bioboeren. Ik ben blij om bioboer te zijn, want de voorbije jaren werden we nauwelijks met crisissen geconfronteerd. We hopen hier nog jaren te kunnen boeren en denken na over verbredingsactiviteiten. Ik heb helaas geen opvolger. Wie weet is dat iets voor Gust, de oudste zoon van Wim die op de landbouwschool zit. Maar hij is nog jong …”

www.dobbelhoeve.be 

Meer boeren in de kijker

Op zondag 17 september is het Dag van de Landbouw. Tientallen land- en tuinbouwbedrijven in Vlaanderen zetten dan hun...
Voor onze ‘Boer in de kijker’ trekken we deze keer naar het West-Vlaamse Proven, op enkele kilometers van...
Jonge landbouwers die in deze tijden dapper blijven timmeren aan hun toekomst, dat verdient respect. Joris Van Loock is...