Menu

“Via Tomeco spelen we in op vragen uit de markt"

Terug naar Boer in de kijker

John Vermeiren

Meer (provincie Antwerpen)
John Vermeiren, echtgenote Lia Wouters en zoon Mitch baten een tomatenbedrijf uit met 23,6 ha tros- en specialty tomaten (San Marzano, Coeur de boeuf ...). In samenwerking met zeven andere Tomeco-telers produceren ze het jaar rond specialty tomaten. “Dankzij deze samenwerking kunnen we flexibel inspelen op vragen uit de markt”, vertelt John.
Op 15 september neemt de familie Vermeiren voor de tweede keer deel aan de Dag van de Landbouw. "Het is een schitterende manier om de consumenten te bereiken en hen te tonen hoe je smaakvolle tomaten teelt", zegt John.

Jan Van Bavel

John en Lia Vermeiren-Wouters telen al ruim dertig jaar op een duurzame manier tomaten op meerdere locaties. In 2017 nam zoon Mitch de dagelijkse leiding bij hun bedrijven VW Maxburg en Meer Fresh Products op zich. In samenwerking met zeven andere Tomeco-telers produceren ze het jaar rond specialty tomaten. “Dankzij deze samenwerking kunnen we flexibel inspelen op vragen uit de markt”, vertelt John.

Johns ouders hadden indertijd een klassiek tuinbouwbedrijf in Loenhout, met tomaten, sla, augurken en aardbeien. Zijn schoonouders baatten in Wuustwezel een melkveebedrijf, maar hadden ook vollegrondsgroenten, asperges en boomkwekerij. “Eind 1988 zijn Lia en ik in Loenhout gestart met ons eigen vleestomatenbedrijf VW Tuinderijen. De VW staat voor Vermeiren-Wouters”, zegt John. “Toen was het bedrijf 7000 m², maar intussen is het uitgebreid en Lia heeft er de dagelijkse leiding. Later hebben we diverse samenwerkingen opgezet met andere tomatenbedrijven om de krachten te bundelen en efficiënter te werken. Zo hebben we in 1998 het Amerikaanse bedrijf Intergrow Greenhouses opgericht en in 2006 Hortipower in Merksplas. Binnen Hortipower zijn de telers Tom Lefevre en Dirk Van den Plas onze partners. Vanuit Hortipower, met vooral Tom als trekker, hebben we in 2015 Tomeco opgericht (zie verderop). Intussen gingen we ook op zoek naar een nieuwe locatie voor een bijkomend bedrijf. Uiteindelijk kwamen we in Meer terecht.”

Dankzij Tomeco kunnen we flexibel het hele jaar door tomaten leveren.

Tomatentelers Jan, Lia en Mitch Vermeiren

Uitbouw in Meer

In 2016 zijn John en Lia gestart met de bouw van VW Maxburg, een bedrijf van 10 ha met een volledig belichte teelt. Afhankelijk van het seizoen werken er 50 à 90 mensen. In 2017 nam zoon Mitch er de dagelijkse leiding op zich, later ook bij trostomatenkwekerij Meer Fresh Products van hun buren Pieter en Anja Geerts, die ze eind 2018 overgenomen hebben. “Mitch stelt de arbeidsplanning op en stuurt het personeel aan. Hij regelt ook de bestellingen en het transport”, vervolgt John. Meer Fresh Products is 13,6 ha groot, waarvan 8,8 ha belicht wordt. Het bedrijf heeft een eigen identiteit en de afzet verloopt nog steeds via de Nederlandse telersvereniging Van Nature, terwijl de afzet bij VW Tuinderijen, VW Maxburg en Hortipower via Coöperatie Hoogstraten loopt.”

Klantgerichtheid via Tomeco

Tomeco is een groepering van ambitieuze tomatentelers met een duidelijke visie op de toekomst. “In eerste instantie wilden we een overkoepelende entiteit voor onze eigen bedrijven, maar later hebben we het opengesteld voor collega’s”, legt John uit. “Vooral in het begin was Tomeco – dat toen goed was voor 37 ha specialty tomaten, intussen bijna 80 ha – gebaseerd op de afzet.” Dat slaat dan op kennisdeling over de producten, maar vooral ook het bundelen van die producten naar een klantgerichte afzet. “We luisteren naar wat onze klanten willen”, pikt Mitch in. “Zo stellen supermarkten in binnen- en buitenland soms eisen rond uiterlijke kenmerken, zoals de vorm of smaak van een trostomaat. Daar proberen we op in te spelen met een van onze bestaande rassen. Soms starten we met een nieuwe teelt, speciaal voor die klant. Er is bijvoorbeeld steeds meer vraag naar het geblokte cherrypruimtrostomaatje Strabena uit het label Sweetest Queen, omdat het zeer lekker van smaak is en heel vast aan de tros hangt.” Alles verloopt via afspraken met de klanten, prijsafspraken worden in de loop van het jaar bijgesteld. De prijszetting en vermarkting gebeuren via Coöperatie Hoogstraten. “Een goede, flexibele samenwerking met de collega’s binnen Tomeco is essentieel, zodat we een tiental commerciële soorten het jaar rond kunnen leveren”, zegt John. “Met de teeltwisseling belicht-onbelicht en de teelt op diverse locaties proberen we de puzzel in te vullen. We telen op een geïntegreerde manier, zo veel mogelijk met biologische middelen om ziekten en plagen onder controle te houden. De geoogste tomaten worden verpakt onder coördinatie van het centrale verpakkingsbedrijf Tomeco Services op Coöperatie Hoogstraten.”

Groei bestendigen

De groei is snel gegaan voor de familie Vermeiren. Hebben ze nog vrije tijd? “In het weekend amuseer ik me als dj op fuiven en festivals”, lacht Mitch. John en Lia houden van skiën met het gezin en met vrienden. Ze gaan af en toe ook een weekendje ertussenuit. “We willen de groei van ons bedrijf bestendigen”, zegt John. “Verder werken we aan de uitbouw van Tomeco. We kunnen nog stappen zetten in de samenwerking met onze collega’s, zoals nog gerichter naar de markt gaan. De deur staat ook open voor nieuwe telers die geïnteresseerd zijn.”

Ontdek het tomatenbedrijf
Zondag 15 september neemt de familie Vermeiren voor de tweede keer deel aan de Dag van de Landbouw. “Tien jaar geleden was het in Loenhout een groot succes. Het is een schitterende manier om de consumenten te bereiken en hen te tonen hoe je smaakvolle tomaten teelt”, zegt John. Op het bedrijf krijg je een rondleiding met de huifkar of te voet. Je kunt deelnemen aan een quiz. Er is een springkasteel, kindergrime ... Op de stand van Plattelandsklassen krijgen leerkrachten op vertoon van hun lerarenkaart een educatief pakket.
Onder meer via een fietslus kan je je bezoek combineren met dat aan de nieuwe verpakkingshal van Tomeco Services bij Coöperatie Hoogstraten (Loenhoutseweg 59) en het agrarisch en tuincentrum van Johan en Lies Van Gastel in Sint-Lenaarts (Hoogstraatsebaan 128 B).

Meer boeren in de kijker

Op zondag 17 september is het Dag van de Landbouw. Tientallen land- en tuinbouwbedrijven in Vlaanderen zetten dan hun...
Lieven Pauwelyn en zijn echtgenote Lieve Devreese baten een melkveebedrijf uit in Oostvleteren. Duurzaamheid dragen ze...
Filip en Sandy zijn de derde generatie op dit bedrijf in de Veldstraat in Schuiferskapelle, een deelgemeente van Tielt...