Menu

“In het veld vind ik mijn geluk”

Terug naar Boer in de kijker
Sector: 
Regio: 

Dylan Teuns

28 jaar
Halen (Limburg)
Dylan is professioneel wielrenner en helpt daarnaast op het akkerbouwbedrijf van Guy Renders in Scherpenheuvel. Zijn grote doorbraak was een ritwinst in de Tour de France van 2019.
Dylan Teuns is profwielrenner én landbouwfanaat.

Nele Kempeneers

De Omloop Het Nieuwsblad is traditioneel de opening van het Belgische wielerseizoen. Profrenner Dylan Teuns uit Halen hoopt alvast dat hij er een goede beurt kan maken. Maar wanneer hij niet op de fiets zit, is hij het liefst te vinden aan het stuur van een tractor. Of beter nog, een aardappelrooier. “Vorig seizoen heb ik voor het eerst met de zelfrijder mogen rijden. Dat was een droom die uitkwam.”

Wielrenners en hun passie voor landbouw, het hangt verrassend vaak samen. Frederik Backaert, Stijn Devolder, Yves Lampaert … Allemaal trekken ze even graag hun overall aan als hun coureursoutfit. Aan dat lijstje mag je ook Dylan Teuns toevoegen. Hij toonde zich in 2017 een eerste keer door het podium te halen in de Waalse Pijl, de eindwinst in de Ronde van Wallonië, Ronde van Polen en Arctic Race of Norway. Maar de grote doorbraak kwam er vorig jaar, toen Dylan de zesde etappe in de Ronde van Frankrijk op zijn naam mocht schrijven. “Het is ongelofelijk wat die overwinning teweeg heeft gebracht. Plots werd ik herkend, ook op Agribex.”

Rusten na de oogst

Fietsen en landbouw zijn twee constanten in het leven van Dylan. “Als kind fietste ik rond op de boerderij van mijn bompa, waar mijn peter – de broer van mijn mama – heel wat werk voor zijn rekening nam. Ik vond het geweldig om op het bedrijf te zijn, te helpen met de dieren en op de tractor te zitten. Maar toen ik groter werd, wou ik graag zelf rijden en dus schuimde ik de boerderijen in de streek af om daar bij te springen.” Zo kwam Dylan uiteindelijk terecht op het bedrijf van aardappelteler Guy Renders en zijn vrouw Martine Staes in Scherpenheuvel. De voorbije tien jaar was Dylan geregeld op het akkerbouwbedrijf te vinden, maar nu nemen zijn verplichtingen als profrenner een groot deel van zijn agenda in. “Gelukkig valt de rustperiode in het wielrennen samen met de aardappeloogst, en kan ik me dan een à twee weken vrijmaken om mee te draaien op de boerderij. De laatste week van mijn vakantie gebruik ik wel om op reis te gaan en volledig tot rust te komen, want tijdens de aardappeloogst maken we lange dagen. Ik moet zorgen dat ik uitgerust weer aan het trainen kan gaan.”

Genieten op de fiets

Op zaterdag 29 februari wordt het Belgische wielerseizoen op gang getrapt met de Omloop Het Nieuwsblad. Dylan kon hier vorig jaar een vijfde plaats verzilveren en hoopt er ook dit jaar te staan. “Ik ben erg gemotiveerd om het best mogelijke resultaat neer te zetten”, klinkt het. “Een kasseispecialist ben ik niet echt, ik blink meer uit in de wedstrijden in de Ardennen en het buitenland, waar zware klimmen op het programma staan.” Tijdens trainingen heeft Dylan oog voor zijn omgeving. “Ik kan ervan genieten om verschillende landbouwstreken te ontdekken en grote percelen te zien. Als ik echt een mooie machine aan het werk zie, durf ik in uitzonderlijke gevallen wel eens te stoppen.” Maar ook tijdens de voorjaarswedstrijden komt de sector mooi in beeld, en daarvan maken landbouwers soms dankbaar gebruik om een actiepunt in de kijker te zetten. “2015 was bijvoorbeeld een jaar waarin heel veel boeren actievoerden langs het parcours. Ik herinner me nog een wedstrijd waar we door een muur van getoeter moesten fietsen, want ze hadden uiteraard luchtclaxons geïnstalleerd”, lacht Dylan. “Dat kan indrukwekkend zijn, maar ik weet hoe zwaar de sector het heeft en ik heb dan ook het volste begrip voor protesten, zolang de veiligheid tijdens de wedstrijd niet in het gedrang komt.”

Goede chauffeur

Dat New Holland een speciale plaats in het hart van Dylan heeft, is intussen algemeen geweten. “Alle bedrijven waar ik ooit geholpen heb rijden met de blauwe tractors, dus ik heb wel een beetje een voorliefde voor het merk. Maar vorig jaar mocht ik voor het eerst met de vierrijige zelfrijdende aardappelrooier van Guy rijden. Dat is toch een echte droom die uitkwam. Ik ben een fan van grote machines en de aardappelteelt vind ik extra speciaal. Ik vind de hele werkgang, van grondbewerking tot sproeien, oogst en inschuren prachtig.” Vorige zomer verscheen Dylan met 15 hechtingen in zijn gezicht op een huldiging in het stadhuis van Halen. Niet door een val met de fiets, wel door een ongeval met de tractor. “Al bij al viel het wel mee en heb ik maar een week niet kunnen fietsen. Na drie weken risico’s nemen in de Tour de France is het natuurlijk jammer dat je thuis een ongeval krijgt. Maar mijn trainer weet dat hij me niet mag vragen om niet meer met de tractor te rijden. Niemand heeft het recht om me dat te ontzeggen. In het veld vind ik mijn geluk.”

Voltijds boer?

Kunnen we er dan zeker van zijn dat Dylan na zijn profcarrière voltijds voor de boerenstiel kiest? “Hoe graag ik ook in de landbouw zou werken, ik besef dat het een zeer harde stiel is. Veel landbouwers raden het me af, omdat ze weten hoe zwaar het is. Aangezien ik geen bedrijf van mijn ouders kan overnemen, wordt de start nemen als jonge boer extra moeilijk. Ik heb trouwens enorm veel respect voor jongeren die van start gaan als landbouwer, zeker als ze van nul gestart zijn. Ik hoop wel dat ik naar het einde van mijn sportieve carrière toe een spaarcent opzij heb kunnen zetten, wat het misschien makkelijker maakt om de stap te zetten. Maar het zou ook kunnen dat ik nog in de sportwereld blijf plakken en als hobby blijf helpen op het bedrijf van Guy.” Voorlopig focust Dylan zich dus nog volop op zijn wielercarrière, en ook daar zal hij binnenkort een jongensdroom in vervulling zien gaan. Hij neemt dit jaar immers voor het eerst deel aan de Ronde van Vlaanderen. “Een droom die uitkomt. Ik hoop dat ik me daar echt kan tonen.” Wij weten alvast voor wie te supporteren.

Meer boeren in de kijker

In onze zomerreeks brengen we deze keer een bezoek aan Pierre Michels in het Franse Picardië. Ook zijn hoeve speelde...
Het Bruwershof in Dadizele is een van de acht landbouwbedrijven die dit jaar deelnemen aan een nieuwe editie van...
Melkveehouder Roger Croé is provinciaal voorzitter voor Boerenbond Oost-België en zakt dus geregeld af naar Leuven...