Menu
In samenwerking met Agroapps.be bespreken we elke maand twee apps in ons vakblad Management&Techniek. Op deze pagina verzamelen we ze, zodat je ze later makkelijk kan terugvinden.
AEF Isobus DB

AEF Isobus DB geeft je antwoord op de vraag welk merk en/of type werktuig geschikt is voor je Isobus ready-tractor. Hij vertelt of je huidige machines via Isobus worden aangestuurd door de nieuw aan te schaffen trekker. De AEF database-app, waarbij de afkorting staat voor Agricultural Industry Electronics, is een overzicht waarin de aangesloten merken laten zien wat ze op dit vlak te bieden hebben. De app vertelt of de geselecteerde machines met mekaar kunnen communiceren.

Agro Weather App

Agro Weather App van OCi Agro is specifiek bedoeld voor de landbouwsector. Hij geeft weersinfo voor je eigen locatie in vooruitblikken van 3 uur tot 5 dagen. De app berekent adviezen voor onder andere het strooien van kunstmest en gewasbescherming. Selecteer welke soort kunstmest of welke bespuiting je wil uitvoeren en het advies wordt hierop aangepast. Voor de veehouderij zijn er onder meer toepassingen voor het inkuilweer. 

Air 1

Air 1 geeft de locatie aan van de dichtstbijzijnde tankstations waar Air 1 AdBlue van Yara wordt verkocht. Door de gps-functie op de smartphone te activeren toont een overzichtskaart je deze tankstations. Door in- of uit te zoomen weet je precies waar je je bevindt. Het is ook mogelijk om op postcode, stad of dorp of straat te zoeken. Een nuttige app als je veel loonwerk en transport uitvoert. De app wordt maandelijks geüpdatet voor de meest recente verkoopslocaties.

Akkerapp

Akkerapp helpt je met het opstellen van een teeltplan. Deze app werd ontwikkeld in opdracht van Limagrain, SESVanderHave en Hazera en bedoeld voor teeltplanners, gewasadviseurs en akkerbouwers. Selecteer het gewenste gewas, maak vervolgens een keuze uit diverse grondsoorten en de geteelde voorvrucht. Ook teeltrotatie en gevoeligheden van het gewas worden benoemd. Door zelf het gewenste rasprofiel te creëren geeft de app rasadvies op maat.  

Automatenradar

Automatenradar is bedoeld om de consument te laten weten waar hij welke automaat kan vinden. De app omvat onder meer brood-, fruit-, groente-, bloemen-, dierenvoeding- en andere automaten. Je kan het zo gek niet bedenken of je vindt het in een automaat. Via een filter selecteer je wat je zoekt. Bezoekers kunnen aan elkaar melden wat de huidige status is van de automaat. Zo voorkom je dat je naar een lege automaat rijdt.

BeCover+

BeCover+ is een app van Test-Aankoop en geeft aan welke aanbieder van mobiel internet in jouw gemeente het beste netwerk heeft. Geef je woonplaats in en het soort signaal dat je gebruikt, bijvoorbeeld 3G of 4G. BeCover+ toont vervolgens de verschillende aanbieders en geeft ze een score. Je kunt een volledige of een snelheidstest doen. Het resultaat van deze test gebruikt de app onder meer voor een overzichtskaart. Door het resultaat van alle testen te gebruiken blijft de app altijd up-to-date.

Beeldenbank

Beeldenbank zit boordevol informatie over ziekten en plagen, natuurlijke vijanden, knaagdieren en onkruiden. Hiervoor wordt samengewerkt met Praktijkonderzoek Plant & Omgeving van Wageningen UR en Groen Kennisnet. In de app vind je onderwerpen, algemene info, foto's, leer je plagen en ziekten herkennen, hun levenswijze en welke maatregelen je eventueel kan nemen. Het gewenste onderwerp kan op meerdere manieren worden opgezocht. Een terugkerend onderwerp kan je markeren.

Biobest Neveneffecten

Biobest Neveneffecten is een app die aangeeft wat de neveneffecten van bepaalde middelen kunnen zijn op nuttige organismes. Hoe ga je te werk? Maak een keuze tussen werkzame stof of handelsproduct. Beide opties genereren een lijst op alfabetische volgorde.Selecteer meerdere producten of werkzame stoffen en een of meerdere nuttige organismen. De resultaten geven aan of en in welke mate de stof of product schadelijk kan zijn.

CamScanner

CamScanner geeft je de mogelijkheid om je papieren documenten gemakkelijk te beheren en te digitaliseren. Maak een foto van je bronnen, notities of facturen en deel ze met je tablet, pc of in de cloud. Gebruik de app ook voor het digitaliseren van info op schoolborden, artikelen of certificaten. Je kan de foto bijsnijden en de resolutie aanpassen. Ook kan je de documenten verdelen in verschillende groepen, op datum sorteren en markeren. Aan vertrouwelijke bestanden geef je een wachtwoord.

Eindelijk Vereenvoudigde Administratie

EVA is de afkorting van Eindelijk Vereenvoudigde Administratie. Dat is het idee achter deze app van pcfruit. Geef eerst je perceelsgegevens en de verschillende fruitsoorten in. Zo weet de app hoeveel gewasbeschermingsmiddel je nodig hebt. Stuur opdrachten naar je personeel, bijvoorbeeld welk perceel, wat je moet spuiten, of wat er al gedaan is. Ook de bemesting is opgenomen.

Farming Simulator 16

Farming Simulator 16 is misschien wel de meest populaire game onder landbouwers zelf, zeker bij de jongeren. Het is de bedoeling om een complete boerderij te runnen. Eerst zaaien voor je kan oogsten. Niet veel anders dan in de realiteit, al zal het aantal keren dat je kan zaaien en oogsten aanzienlijk hoger zijn op jaarbasis. De app heeft een groot aanbod van landbouwmachines, vee en gewassen. Je mag op je eigen tempo spelen, maar eens begonnen is het moeilijk om te stoppen.

Garden Doctor

Garden Doctor is een naslagwerk om ziektes en of plagen in en rond het huis te kunnen waarnemen, te herkennen en eventueel te bestrijden. Garden Doctor werd ontwikkeld door Bayer en is opgebouwd in diverse categorieën zoals binnenshuis, fruit, gazon, groenten, sierplanten en rond de woning. In de opvolgende subcategorieën vind je een algemene beschrijving van het probleem en de manier waarop je het kunt bestrijden. Bayer toont de middelen en mogelijkheden die men in het productaanbod heeft om de plaag te bestrijden.

GoHarvest

GoHarvest biedt je de mogelijkheid om een John Deere-maaidorser maximaal af te stellen. Hij is beschikbaar voor de series S, W en T. Selecteer het te oogsten gewas en de juiste instellingen worden geladen. Het juiste type pikdorser staat afgebeeld. Door het aanzicht te verdraaien, zie je waar je wat kan afstellen. De afstellingen die in de cabine gebeuren zie je in een tabel. Idem voor de zeefinstellingen. Het is ook mogelijk via een voorgeselecteerde vragenlijst de juiste 'performance' te krijgen.

GPS Fields Area Measur

GPS Fields Area Measur is een gratis app om lengte, afstand, omtrek en/of oppervlakte te meten. Hij beschikt over een uitbreiding in de vorm van twee betaalde versies, die uiteraard meer functionaliteiten hebben. Idee en uitvoering zijn eenvoudig. Druk op 'Start meeting' en loop langs het perceel. Druk vervolgens op 'Stop' en je krijgt de gegevens van het perceel. Je kan op twee manieren meten: met gps of via handmatige meting.

Grasland APK

Grasland APK van DLF geeft een antwoord op de vraag of het grasland opnieuw moet worden ingezaaid of dat doorzaaien voldoende is. Via een tienstappenplan wordt deze vraag beantwoord. Onderwerpen als aanwezige onkruiden, chemische of mechanische bestrijding, percentage kweek en straatgras en de afwatering komen aan bod. De app geeft een algemeen advies en benoemt de aandachtspunten die uit de APK-test kwamen. De app beschikt over een database met grassen- en onkruidsoorten.

Gro-Stop

Gro-Stop is een app van Certis. Hij geeft info over de schilbrandindex en de gevoeligheidsklasse van diversen aardappelrassen. De app werd ontwikkeld ter ondersteuning voor de juiste strategie tegen kiemremming en om het meest geschikte Gro-Stopproduct te selecteren. De aardappelrassen die kunnen worden behandeld met dit product zijn alfabetisch gerangschikt. Ook het aantal jaren dat elk ras werd onderzocht, wordt weergegeven.

Growing Partner

Growing Partner is een app van Rijk Zwaan. Het bedrijf is groot geworden door de ontwikkeling en verkoop van nieuwe soorten groenterassen. Growing Partners geeft de teeltadviseur en de teler de kans om onderling op eenvoudige wijze kennis uit te wisselen. Je vindt onder meer de meest recente teelttips, nieuwe introducties, testdata en reacties hierop. Alle info is meteen en wereldwijd beschikbaar voor de klanten van Rijk Zwaan.

Hermoo Teeltcoach

Hermoo Teeltcoach is ontwikkeld om de klanten van Hermoo te informeren over de actualiteiten in de sector. De app geeft teeltberichten in de vorm van waarschuwingen in appels, peren, aardbeien, bessen, kersen. Voor ‘Landbouw’ en ‘Algemeen’ zijn er aparte categorieën. Zo biedt die laatste info over de waterbalans. Geef zelf per gewas aan waarvan je een pushbericht wil ontvangen. Sla zelf ook teeltnoties op.

HiveLife

Hivelife is een game ontwikkeld om de 'Week van de bij' te promoten. Onder het motto 'Bij-zaak wordt hoofdzaak' proberen de bedenkers van de app de gebruiker te laten inzien dat het niet goed gaat met de huidige bijenpopulatie. De game Hivelife leert je al spelend alles over het leven van de bij. De app bestaat uit 20 minigames waaronder puzzels, kwisvragen en een memory. Je kan larven vangen en leert wat de juiste bijenplanten zijn. Speel het spel alleen of samen met anderen.

IRS

IRS, de Nederlandse variant van ons Bieteninstituut (KBIVB) ontwikkelde een app om haar kennis te delen. De app is opgebouwd in drie hoofdstukken: laatste nieuws, apps en info. De categorie apps beschikt informatie over onder meer bemesting, zaaien, schimmels en oogstverliezen. De IRS-app is ontwikkeld voor bietentelers die steeds op de hoogte willen blijven van het laatste bietennieuws. Alle applicaties worden gecombineerd in één app waardoor je vrijwel geen andere bietenapps nodig hebt.

KBIVB Onkruidherkenning

KBIVB Onkruidherkenning werd ontwikkeld op initiatief van onder meer het Bieteninstituut KBIVB en IRS. De onkruidherkenningsapp beschikt over een database met 140 verschillende onkruiden en 35 grassoorten. Stap voor stap maak je je keuzes, waardoor een soort filter ontstaat. Na de selectie worden de mogelijke onkruiden getoond. Vervolgens krijg je info over kieming, vermeerdering en verspreiding. Dankzij foto's in de verschillende groeistadia kan je een goede vergelijking maken.

KMI

KMI, de app van het Koninklijk Meteorologisch Instituut, biedt je de mogelijkheid om de weersomstandigheden te checken op je smartphone. Stel je huidige locatie of woonplaats in en ontvang niet alleen de landelijke, maar ook de regionale vooruitzichten. Die zijn opgedeeld per uur en kan je voor 48 vooruit raadplegen. Ook is het mogelijk om tot zeven dagen vooruit te blikken. Naast de minimum- en maximumtemperatuur, neerslagkans en windkracht wordt ook de windrichting aangegeven.

Kramp

De Kramp-app helpt je om in je dagelijkse activiteiten eenvoudig producten en de inhoud van een levering te vinden. Neem een foto van het product, scan de barcode en ontvang in een handomdraai de nodige informatie. Kramp, leverancier van agrarische reserveronderdelen in Europa, ontwikkelde deze app in samenwerking met Google Cloud. Een video toont je bondig hoe de app werkt. 

Kverneland Spreading Charts

Kverneland Spreading Charts vervangt definitief het papieren strooiboek. Het idee is simpel. Selecteer het type Kverneland-kunstmeststrooier. Deze keuze hoef je maar één keer te maken. Vervolgens kies je de juiste veldinstellingen zoals werkbreedte, gift, rijsnelheid en het soort bemesting. Selecteer de te gebruiken kunstmestsoort en de fractionering. Vervolgens wordt er aan de hand van jouw instellingen een keuzelijst gemaakt met de gevonden kunstmest. Tot slot geeft de app een advies.

Lely Control

Lely Control geeft je de mogelijkheid om de Lely Juno-voerschuiver en de mobiele stalreiniger Lely Discovery te bedienen via de smartphone. Door middel van een bluetoothverbindinding tussen je smartphone en het gewenste Lely-product is het mogelijk om deze vanop afstand te bedienen. Wijzig verschillende instellingen, selecteer een gewenste actie, maak nieuwe routes of pas bestaande routes aan. Meerdere personen binnen één bedrijf kunnen hetzelfde product bedienen.

Lely Meteor

Meteor werd door Lely Industries ontwikkeld specifiek voor het registreren en monitoren van klauwaandoeningen. Met deze app is het mogelijk om de geschiedenis van klauwaandoeningen per koe te bekijken en eventueel aan te passen na een nieuwe behandeling. Op een afbeelding van de klauw kan je gedetailleerd aanduiden waar de aandoening zich precies voordoet. De app beschikt ook over een handige herinneringslijst.

Lemken Optiquick

Lemken Optiquick geeft je de kans om de ploeg af te stellen zonder dat het perceel er schade van ondervindt. Probeer eerst via de Optiquick-app op een virtuele ploeg een van de zeven verschillende afstellingen, niet alleen van de ploeg maar ook van de trekker. Wat verandert er in het ploegresultaat als bijvoorbeeld de eerste schaarbreedte wordt aangepast? Zo zie je meteen wat de verschillende afstellingen met je ploegresultaat doen en hoef je niet eerst drie gangen te rijden om het gewenste resultaat te zien.

Michelin Pressure Calculator

Michelin Pressure Calculator laat je toe de ideale bandenspanning te berekenen. Geef in de app het gewicht op de vooras, het gewicht op de achteras, eventueel het frontgewicht en het gewicht van het werktuig in. Maak een foto van de trekker of vul zelf de afstanden in van onder meer wielbasis en eventuele werktuigen. Selecteer het juiste type van de gemonteerde voor- en achterbanden. Geef aan of het om een enkele of dubbele bandenmontage gaat en of het een getrokken of gedragen werktuig is.

Monosem

Monosem, een fabrikant van precisiezaaimachines, liet een app ontwikkelen om de eindgebruiker te assisteren bij het afstellen van de zaaimachine. Kies de juiste zaaimachine en duid het type aandrijfkast aan waarmee ze werkt. Er zijn twee manieren om de app van de juiste gegevens te voorzien. De afstand in meters na twintig omwentelingen van het wiel of de wielomtrek plus het aantal gaten in de zaaischijf. Geef ook de gewenste afstand tussen de zaden in. De app laat zien welke instellingen er moeten worden aangepast.

Nedato Bewaarcoach

Nedato Bewaarcoach geeft op basis van de lokale weergegevens een advies voor het drogen, het koelen en het bewaren van aardappelen. Geef aan waar je bewaarloods zich bevindt en de app zoekt de huidige weergegevens op. Geef vervolgens de temperatuur en de relatieve vochtigheid van het product in. Aan de hand van deze gegevens wordt er een advies gegeven voor drogen, koelen, eventueel kachel gebruiken, wel of niet ventileren met buitenlucht en de stand van de inlaatluiken. De adviezen zijn tijdsgebonden. 

New Holland OnBoard 360

New Holland OnBoard 360 geeft je de kans om zelf plaats te nemen achter het stuur van de CX8-maaidorser en/of T7-trekker van New Holland. Plaats je smartphone op een cardboard headset en wandel virtueel langs beide machines. Check de functies en neem plaats in de cabine. Ervaar virtueel hoe het is om met een New Holland CX8 te oogsten. Stap over naar de trekker en rijdt naast de maaidorser om te kieper te laten vullen. Ook zonder headseat kan je de app gebruiken.

PCS Ziekten en Plagen

Met deze digitale gids herken je als boomteler of groenvoorziener eenvoudig zelf de waargenomen ziekte, plaag of nuttige op boom- en siergewassen dankzij foto’s van schadebeelden en stadia van parasieten en natuurlijke vijanden, gesorteerd per plant en stadium. Met je login kan je als lid van het Waarnemings- & Waarschuwingssysteem 1000 extra foto’s, ontwikkelingscycli, achtergrondinfo en het ideale bestrijdingsmoment van parasieten bekijken. Zo stel je een juiste diagnose, de basis voor een geslaagde gewasbescherming.

PlantNet Plant Identification

PlantNet Plant Identification is een app die direct gekoppeld is aan een database voor het herkennen van verschillende bloemen en planten. Vandaag bestaat deze database uit 6000 soorten. Maak met je smartphone een foto van een bloem of plant. De app vergelijkt de foto met het huidige aanbod. De vergelijking wordt gemaakt op basis van de kleur van de bloem, de vorm, het bladoppervlak, het aantal nerven en de bladaders. Plantnet toont de diverse mogelijkheden die eventueel een match kunnen zijn.

Regenmeter

Regenmeter van Bayer Cropscience geeft de neerslaghoeveelheden aan op jouw locatie. Kijk hoeveel neerslag er is gevallen in de afgelopen 3, 6, 12 of 24 uur. Het is ook mogelijk om een week, maand of jaar te selecteren.De gps op je smartphone bepaalt je actuele positie. Bovendien is er een buienradar aanwezig. De app wordt beschikbaar gesteld door Bayer CropScience Nederland.

SpreadSet

Kuhn SpreadSet is het digitale strooiboekje voor de Kuhn-kunstmeststrooiers. Maak eerst één of meerdere profielen aan. Denk hierbij aan type strooier, schijf en werkbreedte. Heb je de profielen ingevoerd, dan kan je meteen naar de strooitabel. Niet alleen meststoffen, ook slakkenkorrel en zaad kan je selecteren. Gegevens zoals uitstroompunt, toerental, aanbouwhoogte en factorafstand worden getoond. 

Teejet SpraySelect

Teejet SpraySelect maakt het mogelijk om eenvoudig de juiste spuitdop te selecteren. Na de installatie kies je de juiste taal en maateenheden. Deze voorkeuren worden opgeslagen en niet meer getoond. Vervolgens selecteer je de juiste rijsnelheid, dopafstand en het aantal liters/ha. Kies de juiste toepassing en de aanbevolen spuitdoppen voor de bespuiting die je wil uitvoeren. Wanneer je een spuitdop selecteert, vind je meer info over die dop, druk en specificaties. 

Touring Mobilis

Touring Mobilis zorgt ervoor dat je de verkeersinformatie kan raadplegen op je smartphone. Het idee is simpel, de app geeft de locatie en de lengte van de file aan, aangevuld met eventuele wegwerkzaamheden en/of ongevallen. Noteer je vertrek- en aankomstadres en de app laat de eventuele vertragingen zien. Ook de mobiele radars worden getoond. Sla meerdere favoriete adressen op. Als er file is, stelt Touring Mobilis een alternatieve route voor. Door zelf info door te geven, blijft de app up-to-date.

Tractor Pal

Tractor Pal  werkt als een online onderhoudsboekje, niet enkel voor tractoren maar ook voor andere voertuigen zoals vorkhefliften en zelfs je auto. Behoud het overzicht door het type machine te voorzien van foto en/of serienummer. Je kan verschillende 'servicepunten' opslaan zoals motor- en transmissieolie, lucht- en brandstoffilter. Per servicepunt geef je onder andere het aantal draaiuren in, net als data van uitgevoerde service en eventuele nieuwe onderdelen.

Tractorpool

Tractorpool is met meer dan 88.000 beschikbare machines de grootste Europese databank voor gebruikte trekkers, oogstmachines, graafmachines en agrarische werktuigen. Met deze app heb je altijd en overal toegang tot de laatste occasies in deze immense database. De advertenties bevatten een foto, de vraagprijs, de aanbieder en de locatie. Door op de advertentie te klikken worden er meerdere foto’s getoond. Ook zie je dan alle beschikbare opties inclusief extra informatie. 

Tyre Pressure Calculator

Tyre Pressure Calculator is een app van Firestone. Hij berekent de juiste bandenspanning. Zoek in de database de tractorband waarvoor je de juiste spanning wil kennen. Maak een keuze uit een aantal voorgeprogrammeerde instellingen, zoals gewicht. De app geeft aan welke druk wenselijk is tegen een bepaalde snelheid. Eenmaal je de juiste banden gevonden hebt, kan je hiervan een favoriet maken.

Uien Kennis

De app Uien Kennis van Bayer CropScience is ontwikkeld om de kennis van de uienteelt te delen met de akkerbouwer. De app bevat alle onderwerpen die een rol spelen bij de teelt, van de grondbewerking tot het afleveren van de oogst. Alle hoofdstukken bevatten enkele subcategorieën met veel info en foto's. Alle onderwerpen worden duidelijk beschreven en zitten overzichtelijk in elkaar.

Uienziekten

Uienziekten werd ontwikkeld in opdracht van zadenveredelingsbedrijf Hazera. Deze app is bedoeld om de teler en/of teeltbegeleider via de smartphone van zo veel mogelijk info te voorzien over ziektes en afwijkingen. Uienziekten is onderverdeeld in onderwerpen als schimmels, blad- en bacteriële ziekten, nematoden en ziekten tijdens de bewaring. De geselecteerde ziekte wordt beschreven met tekst en afbeeldingen. Er volgt ook een aanbeveling.

Uipp (uienapp)

Uipp is ontwikkeld in opdracht van De Groot en Slot en biedt info en nieuws over uien. Er zijn zeven rubrieken, waaronder ‘Nieuws’. In dit hoofdstuk is al het uiennieuws verzameld uit verschillende informatiebronnen. In het hoofdstuk ‘Advies’ geeft de app aan welke soort het meest geschikt is voor jouw type bedrijf. Ook info over rassen, plagen, ziekten, oogsten, drogen en bewaren komt aan bod. 

Unit converter

Unit converter is ideaal als je waarden moet omrekenen. De app bestaat uit vier hoofdstukken: basis, leven, wetenschap en diversen. Door het gewenste hoofdstuk te openen worden de subhoofdstukken zoals lengte, volume, wisselkoers, tijd, vermogen, druk, hoek en brandstofverbruik getoond. Hier selecteer je de eenheden die je wil omrekenen. In totaal heeft de app vijftien verschillende categorieën.

Varkens app

Varkens app werd speciaal ontwikkeld voor de varkenssector. Hij kan varkenshouder, adviseur en dierenarts van informatie voorzien. De app wordt aangeboden door Boehringer Ingelheim. Deze firma is wereldwijd marktleider op het gebied van varkensvaccins. De app is opgebouwd in verschillende categorieën en is bedoeld als complete informatiebron voor deze sector. Hij biedt onder meer info over de gezondheid van varkens, veel voorkomende aandoeningen, preventie, prijzen, producten en het 'Zakboek Varken'.

Veeteelt Nieuws

Veeteelt Nieuws wordt je aangeboden door CRV en biedt specifiek nieuws voor melkveehouders in Nederland en Vlaanderen. De app is opgebouwd rond drie menu’s. Het meest recente nieuws staat steeds bovenaan. Het tweede menu is gesorteerd per categorie. Categorieën zijn onder meer fokkerij, gezondheid, voeding, huisvesting, melkwinning, economie en maatschappij. Het derde menu is ‘#trending’. Hier worden de onderwerpen besproken die er op dit moment toe doen.

Yara CheckIT

Yara CheckIT werd speciaal ontwikkeld voor akkerbouwers en tuinders om eventuele voedingsproblemen in gewassen te kunnen vaststellen. De app beschikt over een databank voor aardappel, aardbei, granen, komkommer, paprika, sla en tomaat. Selecteer het gewenste gewas en maak een keuze tussen verschillende onderwerpen als stikstof, fosfaat, kalium, magnesium en zink. Je krijgt ook info over symptomen en de oorzaak ervan. Vervolgens ontvang je een advies.

Yara ImageIT

Yara ImageIT is speciaal ontwikkeld om de stikstofopname van wintertarwe en winterkoolzaad te meten. Meten doe je door middel van foto’s te maken met je smartphone. De app berekent de stikstofopname aan de hand van bodembedekking, bladkleur en het aandeel afgestorven bladeren. Neem minimaal vier foto’s. Hoe beter het gewas, hoe beter de resultaten. Graag 80% grondbedekking, geen onkruid en probeer schaduw te vermijden.