Menu

Dubbele punt

Allemaal de boom in

Behalve dat de Belgen toen schitterden in de Tour de France, zullen we ons later van de voorbije julimaand ongetwijfeld ook nog de droogte en de bijzonder hete dagen herinneren. Heb jij op een hete dag al eens tijd gevonden of gemaakt om onder een boom te zitten? Dan heb je zo goed als zeker ook ervaren waarom bomen nodig zijn in je tuin. Ze zorgen voor schaduw, maar dat kan een parasol ook. Bomen bieden als meerwaarde dat ze ook effectief verkoeling brengen, doordat ze water verdampen. En dan spreken we nog niet over extra biodiversiteit, bijvoorbeeld van allerlei zangvogeltjes en insecten.

Het argument van de hitte wordt nu ook overgenomen door de media. Willen we vermijden dat onze steden hittewoestijnen worden, dan moeten er veel meer bomen komen in de stad. We houden hier geen pleidooi voor meer stadsbossen. Een maatschappelijke discussie rond oppervlakte kunnen we missen. Onze organisatie heeft al dikwijls kanttekeningen geplaatst bij stadsbossen en zelfs actie gevoerd wanneer daarvoor goede landbouwgrond moet verdwijnen en meteen ook de bedrijfszekerheid van een aantal landbouwgezinnen. Het is vooral belangrijk dat er ten behoeve van een leefbaarder stedelijk klimaat overal in het stadscentrum bomen komen, op openbaar zowel als privédomein. Veel stadstuintjes bieden zonder problemen plaats aan een middelgrote boom zoals een liquidambar (amberboom), een sierappel of bepaalde esdoorns. En wie er twee plant, kan daaronder – zodra ze sterk genoeg zijn – luieren in een hangmat.

Ook heel wat kleinere openbare plantsoenen moeten ruimte kunnen bieden aan enkele bomen. Hopelijk winnen onze groenvoorzieners de discussie om al in het ontwerp van nieuwe publieke ruimte voldoende plaats te geven aan bomen. Onze boomkwekers zullen graag bereid zijn om die met een ruim assortiment op een esthetische en aangename manier in te vullen.

Patrick Dieleman, hoofdredacteur Boer&Tuinder