Robuustheidsscan

De robuustheidsscan is een gesprek met een van onze consulenten ondernemerschap waarbij gepolst wordt naar de mate waarin je als ondernemer sterk staat in de 7 ondernemersthema's arbeid, financieel inzicht, aankoop en verkoop, administratie, welzijn, operationele werking en management. De centrale vraag daarbij is: hoe robuust is jouw bedrijf? 

Een robuust bedrijf heeft de weerbaarheid of veerkracht om zich aan te passen aan onverwachte gebeurtenissen en staat daardoor sterker om zijn eigen continuïteit te garanderen. De scan houdt je als het ware een spiegel voor en biedt handige handvaten die kunnen helpen om jouw bedrijf weerbaarder te maken op zowel zakelijk als emotioneel-familiaal vlak. Zo bescherm jij je bedrijf beter tegen onverwachte schokken, en verrijken wij onze kennis over waar land- en tuinbouwers écht nood aan hebben. 

Na je aanmelding zal een consulent je contacteren om een concrete afspraak in te plannen voor de scan. Wil je in afwachting toch al een eerste, verkennend idee krijgen van wat onze thema's inhouden en hoe je erop scoort? Neem dan zeker een kijkje op www.boerenbond.be/robuust-ondernemen. Hier vind je niet alleen meer uitleg over onze 7 ondernemerschapsthema's, maar ook een sneltest die je alvast kan invullen!

Verloop van de scan

De robuustheidsscan bestaat uit twee gesprekken:

  1. Een eerste bezoek neemt ongeveer 3 uur in beslag. Tijdens dit bezoek zitten we met jou en alle leiders van het bedrijf samen rond te tafel. We bespreken de zeven ondernemersthema's van de scan. Idealiter starten we het gesprek met een rondleiding op het bedrijf. Na dit bezoek verwerken we de informatie die we verzameld hebben. Je ontvangt van ons een prioriteitenlijst die aangeeft voor welke thema's we versterkingsmogelijkheden zien op jouw bedrijf. We proberen zo concreet mogelijk te zijn over de elementen die je samen met je team verder kan aanscherpen. We geven ook suggesties over hoe dat aanscherpen in de praktijk zou kunnen gebeuren zodat jullie effectief aan de slag kunnen. 
  2. Enkele maanden later volgt een opvolgingsgesprek. Hierbij kijken we terug naar het eerste gesprek dat we hadden en kijken we waar jullie nu staan. We vragen naar hoe jullie onze suggesties ervaren hebben en wat jullie wel en niet toegepast hebben. Dit gesprek wordt meteen ingepland op het einde van het eerste bezoek. 

De bezoeken zullen gebeuren door een Boerenbond consulent uit het team ondernemerschap, al dan niet vergezeld door een technisch consulent. Zo zorgen we ervoor dat er optimaal en sectorgericht kan gewerkt worden.

Lierse asperges

Het was soms confronterend om te horen dat bepaalde zaken beter kunnen, maar ook aangenaam om te horen dat we andere dingen echt goed doen!

Bert en Charlotte

Wat en wie heb je nodig?

Idealiter zijn alle zaakvoerders en/of betrokken partners en (potentiële) opvolgers aanwezig bij de gesprekken. Alle informatie die je ons bezorgt, of die naar boven komt tijdens een van de gesprekken, wordt met de nodige vertrouwelijkheid behandeld.

Waarom een robuustheidsscan?

Met de robuustheidsscan krijg je concrete tips over hoe je de veerkracht van je bedrijf kan verhogen. Maar je doet veel meer dan dat. Door met ons mee te stappen in een traject, werk je mee aan een sterkere land- en tuinbouwsector in het algemeen. Dankzij onze scans leren we meer over welke noden er leven bij landbouwers. Zo kunnen we gericht blijven investeren in nieuwe onderzoeksprojecten die op lange termijn kunnen helpen om de echte problemen waar land- en tuinbouwers vandaag mee geconfronteerd worden aan te pakken. 

Leden

Voor een robuustheidsscan betaal je 340 euro. Sloot je je pas aan het afgelopen jaar? Dan heb je geluk, je krijgt in dat geval een gratis scan van ons cadeau.