broodnodig_banner_landingspagina
Broodnodig

Elke dag vers eten op je bord? De Vlaamse boeren zorgen ervoor. Boeren zijn broodnodig. Dagelijks zijn ze in de weer voor jouw frietjes, jouw biefstuk, jouw melk, jouw verse groenten en vers fruit, maar ook voor het groen om je heen.

Stel je nu eens voor dat we alle banden met het buitenland zouden knippen, dat we als het ware een glazen stolp over Vlaanderen zouden plaatsen, dan nog blijft jouw bord gevuld met vers eten van bij jou om de hoek. 120 000 mensen zijn rechtstreeks aan het werk in de land- en tuinbouwsector en zorgen ervoor dat we voor ons voedsel niet afhankelijk zijn van andere landen. Goed voor jou en goed voor de economie!

Ook de betaalbaarheid van ons voedsel is een grote troef. Wist je dat slechts 14,5% van het huishoudbudget naar voeding gaat? Zo blijft er maar liefst 85,5% over om aan andere levensnoodzakelijke dingen te besteden zoals een dak boven je hoofd, stroom, water ...  

Dus, zou jij onze broodnodige boeren kunnen missen?

Duurzaamheid

De onmisbare schakel in het Vlaamse klimaatverhaal? Yep, ook dat zijn onze boeren. Bij hun werk op het veld of in de stal houden ze voortdurend rekening met de hoogste kwaliteitsnormen en dat op vlak van dierenwelzijn, klimaat, innovatie én duurzaamheid.

Wist je bijvoorbeeld dat de ecologische voetafdruk van Belgische melk drie keer kleiner is dan die van Europese melk? En dat ook de ecologische voetafdruk van een Belgische biefstuk drie keer kleiner is dan die van een Braziliaanse?

De landbouwsector maakt wel degelijk een verschil voor ons milieu. Vandaag zorgt de sector slechts voor 11% van de uitstoot in Vlaanderen. Daarmee komt landbouw pas op de 5de plaats. Ook daalde het energieverbruik de afgelopen 30 jaar van 3% naar 2% van het bruto binnenlands verbruik. Bovendien wekken de boeren zelf energie op en voorzien ze 630 000 gezinnen van stroom.

De boer is met andere woorden een partner in het hele klimaatverhaal. Dus laten we hem de hand reiken om op een duurzame en innovatieve manier aan landbouw te doen.

 

Vlaamse Voedseltop 2022

Hoe ziet het voedsel (en de voedselvoorziening) van de toekomst eruit? Jo Brouns, Vlaams minister van Landbouw en Voeding, stelde deze vraag aan vijf voedseltafels: zij gingen samen van idee tot project. Op de Vlaamse Voedseltop van 29 november gaven ze een stand van zaken en werd de voedselstrategie van morgen besproken. Tijd om rond de tafel te zitten dus, mét onze onmisbare boeren erbij.

Ontdek hier de 12 beloftes tegen 2030 uit het duurzaamheidscharer van BFA

In samenwerking met:

logo