Boer zkt bank, bank zkt boer

In Sint-Laureins (Meetjesland) plaatste de toeristische dienst op enkele boerderijen een bank. Die nodigt passanten uit om even uit te rusten. Wanneer het kan, maakt de landbouwer een praatje met de mensen. Het brengt boer en burger dichter bij elkaar.  Plaats je de bank bij een hoevewinkel of automaat, dan kan de passant letterlijk proeven van het voedsellandschap.

► Meer info

Kijkboerderijen

Op diverse plaatsen in Vlaanderen kan je een bezoek brengen aan een land- of tuinbouwbedrijf. Landelijke Gilden ondersteunt een netwerk van Kijkboerderijen  waar groepen en/of klassen welkom zijn. Op die boerderijen geven de bedrijfsleiders, actieve land- en tuinbouwers, op een toegankelijke manier duiding bij hun werking. Een mooie manier om het dagelijks leven op de land- en tuinbouwbedrijven te leren kennen.

Misschien kunnen één of meerdere land- en tuinbouwbedrijven in jullie gebied zich bijscholen tot Kijkboerderij. Landelijke Gilden vzw en Plattelandsklassen vzw helpen je hierbij graag op weg. Ze hebben educatieve borden en een lijst van wist-je-datjes die de rondleiding ondersteunen, tips voor het ontvangen van groepen, … . Zelf organiseren ze heel wat activiteiten in het kader van landbouwbeleving.

► Meer info

► De lijst van kijkboerderijen

Nieuwe technologie verbindt

Dankzij het feit dat zo goed als iedereen over een smartphone beschikt kan je heel wat uitwerken op maat van jouw voedsellandschap. Met QR-codes naast het veld kan je toelichting geven over de teelt die er groeit. Mensen kunnen wandel- en fietsroutes downloaden, maar ook een gids waarin ze bij bepaalde stopplaatsen meer duiding lezen. Creativiteit én technologie verhoogt de beleving van jullie voedsellandschap.

Inspiratie vind je in Gooik waar men tussen juni 2021 en eind 2023 tijdens ‘de gezondste wandeling’ (5,5 km) om de 3 maand achtergrond geeft bij een ander thema gaande van duiding bij de Covid-vaccinatiecampagne, over mentale gezondheid, gezondheid en milieu, gezondheid en voeding, …

de-nieuwe-opdrachtgevers-.jpg
gezondste-wandeling.

Kunst in het landschap

Met kunst in het landschap trek je mensen naar je regio. Ga een samenwerking aan met een lokale kunstacademie. Zie je het professioneler, dan kan je bijvoorbeeld samenwerken met De Nieuwe Opdrachtgevers, een professioneel bureau dat opdrachtgevers en kunstenaars verbindt. Zo telt Vlaanderen al enkele kunstwerken die in opdracht van een gemeentebestuur gemaakt zijn en waarbij de inwoners de realisatie mee stuurden. Laat je inspireren en wie weet zorgen jullie voor het kunstwerk dat landschap en voeding visueel verbindt.