Zorgboerderijen, een onmisbare schakel in het zorgnetwerk

10 maart 2022

20 maart is Dag van de Zorg. Een dag waarop niet alleen de zorgprofessionals aandacht verdienen, maar ook zorgboerderijen. Het bestaat al van oudsher, een boer met een groot hart die mensen een plekje geeft op zijn boerderij. De boer of boerin neemt een jongere of volwassene met een beperking mee op sleeptouw en geeft hen zo een zinvolle dagbesteding. Het is vaak voor beiden een positieve ervaring.

Niet alleen leert de zorggast nieuwe dingen, ze doen positieve ervaringen op, krijgen vaak meer zelfvertrouwen en voelen zich gewaardeerd en opgenomen in de warme huiselijke sfeer van de zorgboerderij. Voor de boer of boerin is het veelal een moment waarin ze wat ‘gas’ kunnen terugnemen.

Het werken met een zorggast vraagt soms een iets lager tempo en wat deugddoende pauzemomenten die anders vaak worden vergeten. Gezien er niet gerekend wordt op de hulp zijn ze blij als ze met dit trager tempo toch hetzelfde werk hebben gedaan op het eind van de dag. Soms worden er ook klusjes gedaan die anders voor zich uit worden geschoven. Eindelijk eens dat hok aanpakken, is voor de zorgboer(in) leuker met twee.

Ook het sociale aspect is voor veel boeren een motivatie om als zorgboer aan de slag te gaan. Je dagelijkse werk eens niet alleen hoeven te doen, maar in gezelschap, en met een babbeltje, deze keer letterlijk over de koetjes en kalfjes, brengt ook afwisseling en sociaal contact op de zorgboerderij binnen. 

Coaching en begeleiding

Steunpunt Groene Zorg (SGZ) helpt boeren bij de opstart als zorgboerderij, maar ook verder in hun traject staan wij hen bij met coaching en begeleiding. Als SGZ zijn we de schakel tussen de begeleidende dienst van elke zorggast en de zorgboerderij. Als zorgboerderij kies je op welke dagen je iemand wil ontvangen en voor welke doelgroep je openstaat.

SGZ helpt je bij het maken van die keuzes en respecteert die. Als er een aanvraag bij ons binnenkomt matchen wij die dan naar de passende boerderij. De laatste jaren zien we echter een verschuiving in het type zorgboerderijen.

Van de ongeveer 200 West-Vlaamse zorgboerderijen zijn driekwart nog steeds klassieke land- en tuinbouw bedrijven. Het overige aandeel is heel divers. Dit kan gaan van tuinaannemers, kinderboerderijen, maneges tot zelfs particuliere tuinbezitters.

Bij de klassieke zorgboerderijen is de hoofdactiviteit nog steeds een activiteit met planten of dieren en is de zorg een bijzaak. Bij enkele, waaronder ook enkele West-Vlaamse zorgboerderijen, is de zorg voor mensen een hoofdactiviteit geworden.

Zij passen hun bedrijf zodanig aan dat zij meerdere mensen een zinvolle dagbesteding kunnen aanbieden op de boerderij en verbreden zo hun activiteit naar de zorg. Op www.zorgboerderijenvlaanderen.be kan je deze bedrijven terugvinden.

Heb je vragen over het starten met een zorgboerderij of wil je na het lezen van dit artikel wat meer weten? Op de website www.groenezorg.be kan je heel wat informatie vinden en kan je je inschrijven voor een starterssessie.

Tinneke Provoost, consulent Steunpunt Groene Zorg