ssds

Zonneboeren gaan voor groene stroom op Productencentrum Halle

28 juni 2022

Lien en Johnny, de uitbaters van het Streekproductencentrum in Halle, doen mee aan het project ‘Zonneboeren’. In dit project krijgt iedereen de kans om mee te investeren in groene energieproductie via zonnepanelen op korte ketenbedrijven en boerderijen in Vlaams-Brabant.

In ruil voor jouw financiële inbreng ontvang je lekkere producten of diensten van de deelnemende (landbouw)bedrijven terug. Het project speelt zo in op de korte ketentrend én de maatschappelijke nood om meer groene energie te produceren en er slimmer mee om te gaan. Zonneboeren is een project van Klimaatpunt, Boerenbond en Voedselteams en wordt ondersteund door provincie Vlaams-Brabant.

“Wij willen graag iets doen rond hernieuwbare energie en we kwamen in contact met Reindert en Tom van Zonneboeren”, een initiatief dat draait om de directe verbinding tussen korte keten, groene energie en onze klanten. We maken samen werk van een klimaatneutrale voedingsketen.” vertelt Johnny.

“Ik heb liever dat het vanuit de mensen zelf komt"

“Het idee van Zonneboeren is eenvoudig: de buren en/of klanten investeren in zonnepanelen op het dak van het Streekproductencentrum. De winkel, maar ook het nieuwe hotel krijgen op die manier groene stroom, de klant krijgt in ruil lekkere streekproducten. Zo wordt het centrum niet alleen jouw partner voor streekproducten maar ook een locatie om in gemeenschap groene stroom te produceren”

Met het initiatief hopen Lien en Johnny samen met de organisatoren zoveel mogelijk Hallenaren en klanten te motiveren om bij te dragen aan extra groene stroomproductie én het korteketenconcept te ondersteunen. Beiden zijn belangrijk om de klimaatdoelstellingen mee te helpen behalen.

Goed voor producent, buur of klant en klimaat

“Wij willen met ‘Zonneboeren’ een brug slaan tussen het klimaat en onze maatschappij, onze bezoekers en onze onderneming”, zegt Johnny, die samen met dochter Lien het Halse Streekproductencentrum uitbaat.

“Iedere geïnteresseerde krijgt de kans om via een geschenkbon, 250 euro te investeren. Op die manier kunnen wij de installatie financieren. Elke investeerder krijgt in ruil 300 euro smakelijke streekproducten terug, gedurende een periode van vijf jaar. Voor ons is deelnemen aan zonneboeren een mooie manier om aan onze buren en klanten te laten zien dat wij graag ons steentje bijdragen aan duurzaamheid.”

50 zonnepanelen

“Op onze gebouwen passen makkelijk 150 zonnepanelen, maar een 50-tal zal voldoende zijn om ons verbruik te dekken. Die zijn goed voor een jaarlijkse geschatte productie van +/- 17.000 kWh. Hiermee kunnen wij zo’n 75% van onze totale stroombehoefte zelf opwekken”, legt Johnny uit. “Een flinke investering, die met de bijdrage van 80 buren en klanten kan worden gerealiseerd.”

In ruil voor jouw investering van 250 euro kunnen Johnny en Lien verschillende producten en diensten van het Streekproductencentrum aanbieden: “investerende buren en klanten kunnen in ruil voor de aangekochte geschenkbon allerlei streekproducten uit onze winkel verkrijgen, voor een totale waarde van 300 euro gespreid over 5 jaar”, aldus Johnny.

“Op dit moment hebben er al een 10-tal klanten en buren interesse getoond. Ik heb folders bij de receptie liggen en als mensen geïnteresseerd zijn vertel ik graag meer over het project. Ik ben niet de persoon die van de daken schreeuwt dat men mij moet sponsoren. Ik heb liever dat het vanuit de mensen zelf komt”, vertelt Johnny.

Wil jij ook graag zonneboeren met Lien en Johnny? Dat kan door één of meerdere ‘Zonneboeren-geschenkbonnen’ aan te kopen in het Streekproductencentrum of via de website van het project! Deze actieperiode loopt vanaf nu tot eind 2022.

Meer info: www.zonneboeren.be

0472 02 68 34 (Tom Schaeken – Boerenbond), info@streekproductencentrum.be, 0495 22 23 67 (Johnny Sterck), zonneboeren@klimaatpunt.be, 0497 41 22 15 (Reindert De Schrijver-Klimaatpunt).

Bron: Boerenbond.