Menu

Terug naar Actualiteit >Ziekte van Newcastle vastgesteld in professioneel opfokbedrijf in Zulte


Op een opfokbedrijf van legpoeljen in het Oost-Vlaamse Zulte is een bijkomende besmetting met de ziekte van Newcastle vastgesteld. De legpoeiljen waren bestemd voor de professionele sector. In dit bedrijf waren er klinische tekens en sterfte van meer dan 10%. De dieren waren gevaccineerd, maar die is dus onvoldoende gebleken om doorbraak van de ziekte te voorkomen. Het gaat om een klassiek, commercieel bedrijf zonder buitenbeloop. Hoe het virus in dit bedrijf is terechtgekomen, wordt nog onderzocht.

Rond dit bedrijf worden dezelfde maatregelen van kracht zoals bij de uitbraak in Haaltert:

  • In de zones van drie en tien kilometer is een verbod van kracht voor het verplaatsen van alle pluimvee en broedeieren. Alle professionele pluimveehouders in deze zones moeten een bedrijfsinventaris overmaken aan het FAVV. In deze zones zijn alle verzamelingen van pluimvee en vogels verboden.
  • In de zone van 500 meter rond de besmetting moet bovendien alle pluimvee, zowel van hobbyhouders als op professionele bedrijven, opgehokt en gevaccineerd worden. Tevens moet ook elke hobbyhouder hier een inventaris van zijn pluimvee overmaken aan de gemeente.

Er zijn derogaties mogelijk op het vervoerverbod voor gevaccineerd pluimvee en broedeieren van de professionele bedrijven. De aanvragen kunnen worden overgemaakt aan de LCE via pri.ovb@favv.be voor de bedrijven gelegen in Oost-Vlaanderen en via pri.wvl@favv.be voor de bedrijven in West Vlaanderen.

Slachthuizen en broeierijen in de zones kunnen ook onmiddellijk gebruik maken van de corridors, die voorzien zijn in het sectordraaiboek. 

(lees verder onder het kaartje met de recente besmettingen)

Waakzaam blijven

Het FAVV herhaalt nogmaals de oproep tot waakzaamheid en het rigoureus respecteren van de vaccinatieverplichting en de bioveiligheidsmaatregelen. Het is duidelijk dat de problemen nog niet van de baan zijn en dat absoluut vermeden moet worden om het virus verder te verspreiden.

>> De meest recente informatie over de uitbraak van Newcastle disease vind je op de website van het FAVV.