Menu

Ziekte van Newcastle vastgesteld bij professionele pluimveehandelaar

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 

Woensdag is een haard van Newcastle disease (NCD) vastgesteld bij een pluimveehandelaar in het Oost-Vlaamse Haaltert. Gezien daar ook veel pluimvee wordt gehouden, wordt dit bedrijf gecatalogeerd als een professionele pluimveehouder. Deze besmetting is geen goed nieuws voor de professionele pluimveehouderij. Een haard op een bedrijf betekent dat we onze NCD-vrije status voor minstens drie maanden verliezen en dat geeft problemen bij de export van pluimveevlees, levende dieren, eieren en broedeieren naar derde landen. Dat zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor onze exportpositie op termijn. De pluimveesector wordt nog maar eens getroffen door de particuliere handel waar bioveiligheid veelal een abstract begrip is. Het FAVV bekijkt dan ook hoe ze deze sector beter in beeld kunnen krijgen.

Deze besmetting komt bovenop de 10 al bekende gevallen bij hobbyhouders, die sinds 26 april werden vastgesteld. Waar rond een besmetting bij een hobbyhouder enkel een beschermingsgebied van 500 meter wordt afgebakend met beschermende maatregelen, waaronder een vervoersverbod voor pluimvee en duiven, zijn er bij een professioneel bedrijf veel zwaardere maatregelen van toepassing. De dieren worden geruimd en rond het bedrijf is een zone met een straal van 500 meter, een beschermingsgebied met een straal van 3 km en een toezichtsgebied met een straal van 10 km afgebakend. Binnen de 3 km-zone bevindt zich één legbedrijf en in de 3 tot 10 km-zone bevinden zich twee pluimveebedrijven (een leg- en een braadkippenbedrijf).

  • In de 3 en de 10 km-zones is een verbod van kracht voor het verplaatsen van alle pluimvee en broedeieren. Het verplaatsen van pluimvee en broedeieren is verboden. Pluimvee kan naar de slacht, maar dat kan enkel met toestemming van het FAVV. Alle professionele pluimveehouders in deze zones moeten een bedrijfsinventaris overmaken aan het Federaal Voedselagentschap. In deze zones zijn alle verzamelingen van pluimvee en vogels verboden.
  • In de zone van 500 meter rond de besmetting moet bovendien alle pluimvee, zowel van hobbyhouders als op professionele bedrijven, opgehokt en gevaccineerd worden. Tevens moet hier ook elke hobbyhouder een inventaris van zijn pluimvee overmaken aan de gemeente.

Deze maatregelen gelden gedurende 21 dagen.

Maatregelen voor hobbyhouders blijven van kracht 

Eerder deze week (sinds 2 juli 2018) werden al op basis van de resultaten van het onderzoek van de besmettingen bij hobbyhouders nieuwe maatregelen opgelegd voor alle hobbypluimvee in België. Deze al bestaande maatregelen blijven ongewijzigd van kracht. Het gaat over het verbod op verzamelingen en verkoop naar en tussen particulieren.

Het FAVV voert bij elke besmetting een epidemiologisch onderzoek om de oorzaak van de besmetting te achterhalen. Het virus van de ziekte van Newcastle is zeer besmettelijk en kan alle soorten pluimvee en vogels besmetten. Bij besmetting met een erg agressieve stam treden zenuwsymptomen (waaronder een stijve nek) en een massale sterfte op. Het virus wordt verspreid door direct contact met besmette vogels, door contact met besmet materiaal (bijvoorbeeld voeder of drinkwater, verontreinigd door uitwerpselen), of via de lucht. Het is essentieel dat zowel professionele als hobbyhouder van pluimvee of vogels in de afgebakende zones, de opgelegde maatregelen nauwgezet toepast om de verdere verspreiding van de ziekte te vermijden. Het Agentschap roept alle pluimvee- en vogelhouders op tot waakzaamheid.

Het Voedselagentschap benadrukt dat vaccinatie de enige goede preventie is tegen deze ziekte. Deze vaccinatie is altijd verplicht voor pluimvee gehouden op professionele bedrijven of bij houders met meer dan 100 stuks pluimvee en voor pluimvee en duiven die deelnemen aan verzamelingen. Het Agentschap raadt trouwens de vaccinatie sterk aan voor dieren van hobbyhouders in het algemeen, ook dus waar er maar enkele dieren aanwezig zijn. 

>> Meer details over de maatregelen en de laatste ontwikkelingen over NCD vind je op de website van het FAVV

Deel deze pagina: