Menu

Zicht op PRRS in Wallonië

Terug naar Actualiteit
Sector: 
In 2017-2018 is onderzoek verricht op bloedstalen komende van 309 bedrijven – 106 zeugenbedrijven en 203 biggenbatterijen/vleesvarkens. Het percentage bedrijven met minstens één PRRS-positief getest dier is 35% bij de zeugenbedrijven en 60% bij de vleesvarkens.

Bron: arsia.be

Op 21 juni stelde ARSIA zijn jaarverslag voor. Eén van de onderwerpen in het jaarverslag is het onderzoek naar het voorkomen van PRRS in de Waalse varkensbedrijven. In 2017-2018 is onderzoek verricht op bloedstalen komende van 309 bedrijven – 106 zeugenbedrijven en 203 biggenbatterijen/vleesvarkens. Het percentage bedrijven met minstens één PRRS-positief getest dier is 35% bij de zeugenbedrijven en 60% bij de vleesvarkens.

Maar een kwart van de ondervraagde bedrijven kent zijn PRRS status. 20% van de Waalse zeugenhouders zegt zijn zeugen te vaccineren tegen PRRS. 32% van deze bedrijven gebruikt ook PRRS-vrij gecertificeerd sperma. 59% van de bedrijven heeft een apart quarantainelokaal, waar aangekochte dieren in gehouden worden

Terwijl bij de Vlaamse varkensbedrijven meer dan 3 kwart van de bedrijven besmet is, zijn de percentages lager in Wallonië. Dit is vermoedelijk vooral te wijten aan de lagere densiteit in Wallonië. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië kan de bioveiligheid op varkensbedrijven nog verbeteren.

 

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Sector: