CNH investeert 150 miljoen euro in de verdere ontwikkeling en productie van de nieuwe CR11. Deze nieuwe maaidorser werd volledig van nul af aan ontwikkeld. Dit betekent onder andere dat er 7000 nieuwe onderdelen moeten worden verwerkt in een flexibele assemblagelijn. In dezelfde lijn in de fabriek in Zedelgem worden namelijk ook de CX en CR reeksen verder geproduceerd.

Naast de investering van CNH heeft het bedrijf steun gekregen van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (Vlaio) van de Vlaamse overheid, dat sterk pleit voor innovatieprojecten in de Vlaamse regio.

Center of Excellence in Zedelgem is de grootste R&D-site van New Holland wereldwijd. Van de 3000 medewerkers in Zedelgem werken meer dan 400 mensen aan de ontwikkeling van nieuwe technieken. Het nieuwe topmodel maaidorser is niet bedoeld voor onze landbouwstreken, maar toch mogen we er best trots op zijn dat New Holland deze machine voor wereldwijde export in Zedelgem ontwikkelde en nu ook gaat bouwen. Naast maaidorsers worden ook persen en hakselaars in Zedelgem geproduceerd.

Topmodel voor de wereldmarkt

De nieuwe CR11 werd eind 2023 bekroond met de enige gouden innovatiemedaille op de Duitse landbouwbeurs Agritechnica. De maaidorser betekent een aanzienlijke sprong in productiviteit, duurzaamheid en efficiëntie. Deze machine verlaagt de totale oogstkosten met 15% vergeleken met de voorganger CR10.90.

De ingenieurs ontwierpen een oogstmachine zonder graanverlies door de introductie van een dubbele reiniging, langere en grotere rotoren, een bredere invoer en een verbeterde verdeling van de oogstresten over de volledige breedte van het maaibord.

De CR11 moet een pionier worden op het gebied van duurzaamheid en efficiëntie. Zo verlaagt hij het brandstofverbruik met wel 20%. Belangrijke innovaties zijn onder meer een lager motortoerental, geoptimaliseerde motorpositionering, geavanceerde hydraulica en intelligente automatisering die maximale energie-efficiëntie garanderen.

“Innovatie is een drijvende kracht achter werkgelegenheid en concurrentievermogen. Als een van de grootste werkgevers in West-Vlaanderen, kiest CNH in Zedelgem met deze uitbreiding en investeringen op besliste wijze voor de toekomst”, aldus Vlaams minister Crevits die bij de voorstelling van de nieuwe CR11 aanwezig was.

Vast staat dat we deze machine niet op de Vlaamse velden zullen tegenkomen, maar wel in Zedelgem. 

Bron: Tom Destoop, verantwoordelijke Mechanisatie

New Holland CR11