Menu

Ze zijn er weer, de starterscursussen voor jonge land- & tuinbouwers!

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Thema: 
Regio: 
Schrijf je snel in!

Vereny Pynaert, Agrocampus

Vorig jaar vonden meer dan 100 deelnemers hun weg naar de starterscursus. Voor de toekomst van hun eigen bedrijf, om hun partner te ondersteunen, op zoek naar een 2e carrière, gewoon uit interesse of als aanvulling op andere studies, iedereen heeft zijn eigen reden om er aan te starten. Maar alle deelnemers zijn het alvast eens dat het de moeite waard is om de starterscursus te volgen.

Suzanne Thomassen, deelnemer Starterscursus type A & B  2019-2020:

“Het leiden van een landbouwbedrijf omvat ook heel wat administratie, waar ik als nieuwkomer helemaal geen weet over had. Zonder de cursus was ik waarschijnlijk verloren gelopen in het geheel. De cursus bracht meer inzicht en overzicht in alle processen die voor én achter de schermen lopen. En dat is zoveel meer dan het op het eerste zicht, voor een buitenstaander, lijkt."

De starterscursus omvat een traject van 2 theoriecursussen, een stage en een examen voor de overheid om het installatieattest in handen te krijgen. Met het installatieattest heb je een attest van vakbekwaamheid én heb je toegang tot VLIF-steun.

In september staan er meer dan 30 type A cursussen op de planning over heel Vlaanderen. De type A cursus is het startpunt van het hele traject. In deze cursus wordt algemene landbouwkennis behandelt. Milieuwetgeving, map6, verzekeringen, boekhouding, kasplanning, ondernemerschap,… Je komt het allemaal te weten. Daarna kies je een sector om je verder in te verdiepen. Dit doe je met een type B cursus waarbij je door middel van praktijkgerichte lessen en bedrijfsbezoeken een sector beter leert kennen. Praktijkervaring doe je op door middel van een stage.

Wanneer je alle stappen achter de rug hebt, kan je deelnemen aan de installatieproef voor de overheid. Eenmaal geslaagd heb je het installatieattest in handen en dan ben je helemaal klaar om uit de startblokken te schieten.
 

Alle data en locaties vind je op www.agrocampus.be/starterscursus.

Een cursus op jouw maat en in jouw buurt?

Dat kan! Zijn jullie met minstens 8 personen die samen dezelfde cursus willen volgen? Breng AgroCampus op de hoogte en zij organiseren een cursus op jullie maat in jullie buurt.
Contact: verena.pynaert@agrocampus.be – 016 28 61 10