Menu

Wordt soja een van de Vlaamse hoofdteelten?

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 

Voor het tweede jaar op rij werd er ggo-vrije soja geoogst in België. Terwijl landbouwer Patrick Cornette zijn perceel soja liet dorsen, verduidelijkten Arvesta, ILVO, Alpro en het departement Landbouw en Visserij hun geloof in deze teelt in Vlaanderen.

“Momenteel is nog maar 1% van de soja die we verwerken bij Alpro uit België afkomstig. De groeimarge is dus heel groot. Het liefst willen we naar het Franse scenario, waar onze fabriek 100% draait op Franse soja.” Aan het woord is Lies Heyns van Alpro. “In de Elzas heeft men al 40 jaar ervaring met deze teelt, dus het is normaal dat wij nog niet aan hetzelfde kwaliteitsniveau zitten. Maar we zijn aardig op weg.”

Zo denkt men er ook over bij het ILVO. “Na een allereerste geslaagde soja-oogst vorig jaar en verder onderzoek zien we dat de kwaliteit dit jaar nog beter is”, zegt wetenschappelijk directeur ILVO-Plant Johan Van Waes. “Dat is vooral te wijten aan het feit dat we gefocust hebben op rassenkeuze in ons veredelingsprogramma, waarin zeker nog vooruitgang te boeken is. Verder is het noodzakelijk dat we ons verder richten op meer opbrengst, een hoger eiwitgehalte en mogelijkheden van het inoculum, onkruid- en ziektebestrijding.”

En het is daar waar het schoentje soms nog wringt, zo ondervinden de landbouwers en pioniers die vandaag al soja telen in België. Dit jaar waren er dat zo’n tiental, goed voor ongeveer 50 hectare en een totale opbrengst van 125 ton.“ De droogte was voor veel akkerbouwgewassen een aanslag op de opbrengst, maar voor soja valt dit met een verlies van zo’n 10% vrij goed mee. Er waren zelfs voordelen. “De droogte heeft ervoor gezorgd dat we gespaard bleven van ziekte. Een meevaller, want er zijn nog maar weinig geschikte gewasbeschermingsmiddelen op de markt”, zegt Gwenny Cornette, dochter van landbouwer Patrick Cornette.

Het gemiddelde eiwitgehalte zit momenteel op 42%, wat het geschikt maakt om terecht te komen in de humane voeding. En dat maakt de teelt nu misschien wel interessant voor de landbouwer, want voor een ton soja voor humane consumptie krijg je via Arvesta zo’n 460 euro, 150 euro meer dan wanneer het in de diervoeding terechtkomt. Hoewel er op vlak van onderzoek nog een lange weg te gaan is, zijn de partners in dit project erg positief. “De sojateelt creëert nieuwe kansen voor de Belgische landbouwers als extra teelt in de rotatie, met zowel een financieel rendement als een meerwaarde voor de bodemkwaliteit. Bovendien is het een antwoord op de vraag naar meer lokale plantaardige eiwitbronnen van voedingsproducenten zoals Alpro”, zegt Dieter Peeters, coördinator van dit project bij Arvesta.

Zal de familie Cornette volgend jaar opnieuw soja inzaaien? “Misschien, maar we zullen zo meteen zien wat de opbrengst is”, klinkt het voorzichtig positief. Intussen raakte bekend dat de opbrengst van het perceel in Perk iets meer dan 3 ton per ha bedroeg, met een eiwitgehalte van 42,5%.

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Regio: 
Sector: