Menu

Wilde zwijnen in cijfers

Terug naar Actualiteit
Regio: 
In dit artikel meer informatie omtrent de afschotgegevens van de vier bejaagbare grofwildsoorten.

Machteld Steensels, regioconsulen

Op de website grofwildjacht.inbo.be kan je de afschotgegevens voor de vier bejaagbare grofwildsoorten (wild zwijn, ree, damhert, edelhert) binnen het Vlaams gewest van de laatste jaren raadplegen. Sinds kort kan je er ook informatie terugvinden rond schadegevallen.

Limburg in Vlaanderen

Onderstaande figuur geeft de evolutie van het afschot per provincie sinds 2006. Vanaf 2007 komt Limburg in de statistieken voor, met een afschot van 22. Vooral sinds 2016 steeg het afschot enorm. In 2019 nam het afschot in Vlaanderen (vooral gerealiseerd in de provincie Limburg) toe met 24.2% ten opzichte van 2018. In de provincie Limburg werden er in 2019 1767 wilde zwijnen afgeschoten. Voor heel Vlaanderen gaat het over 2096 wilde zwijnen. In vier gemeenten (Beringen, Houthalen-Helchteren, Leopoldsburg en Genk) werden het voorbije jaar meer dan 100 everzwijnen gestrekt. In Houthalen-Helchteren waren er dat zelfs 177 en in Beringen 190. Uit het toenemend afschot mag je afleiden dat de populatie aangroeit. Helaas beschikt niemand over exacte populatiecijfers. Onderzoek van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) toont aan dat de toename van de populatie te maken heeft met de zachte winters, het voedselaanbod en de bossen.

Het everzwijn verovert Limburg

In de volgende figuur zie je het gerapporteerd aantal afschot voor wild zwijn in 2019 per Limburgse gemeente. Hoe donkerder gekleurd de gemeente is, hoe meer afschot er gerealiseerd werd.

(Lees verder onder de figuur)

Sinds de registratie op de website grofwildjacht in 2007 werden in Limburg al meer dan 7000 everzwijnen gestrekt. Over al die jaren noteerde men in Beringen een afschot van 916 en in Voeren van 854 evers. Nochtans werd in 2007 slechts een afschot genoteerd in vier gemeenten. Een jaar later werden er al in negen Limburgse gemeenten everzwijnen gestrekt. In 2014 was het wild zwijn opgerukt in meer dan de helft van de Limburgse gemeenten. Het afgelopen jaar was er een afschot in 30 van de 42 gemeenten. Hoe langer hoe meer begint het wild zwijn ook het laatst overgebleven wildzwijnvrij gebied in te palmen, met name Zuid-Limburg. Want Heers en Riemst die op de kaart niet zijn ingekleurd, noteerden al eerder een afschot. Ook in Nieuwerkerken werd al een dood wild zwijn aangetroffen in een plantage. Het Albertkanaal en de E313 werden lange tijd beschouwd als buffers, maar dat is allang niet meer het geval.

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Regio: