Wie is Johan Boussemaere?

Ik vind het prachtig om als boer de talenten van dieren en natuur met elkaar te kunnen verbinden tot een groter geheel.

Johan Boussemaere en zijn vrouw Isabel Delanote hebben in 2003 het melkveebedrijf van Johans ouders overgenomen en in 2007 het akkerbouwbedrijf van die van Isabel. Als derde generatie op het bedrijf begon het na een tiental jaar bij Johan te knagen. Het voelde alsof hij iets deed waar hij niet voor geboren was. Door met dat gevoel aan de slag te gaan en zelf een bewuste keuze te maken, werd in 2016 de omschakeling naar bio een feit. In 2019 werd dit vervolledigd door een cursus kaasmaken en in 2021 met een eigen kaaswinkel.

Naast landbouwer op ‘Het Land van Melk en Honing’ is Johan ook imker. Hij zorgt van het vroege voorjaar tot het late najaar voor zo veel mogelijk bloei in hun kruidenrijke graslanden. “Dat start met paardenbloemen, gevolgd door hazelaars, wilgen en fruitbomen. Dan komen de veldbonen aan de beurt en de zomerbloei van de klavers. Onze grasvelden worden drie à vier jaar gebruikt om de koeien te laten grazen en wisselen dan af met twee jaar akkerbouw. Elk jaar verdelen we de graslanden in meer dan twintig percelen, zodat we de koeien elke dag een vers perceel kunnen geven. Zo krijgt het gras voldoende tijd om energie in de wortel te steken en stimuleren we extra bodemleven.”

Hoe was het voor jou om als kind op een landbouwbedrijf op te groeien?
“Ik heb hier thuis altijd veel in de boomgaard en bij de vijver gespeeld. Het buiten zijn en voldoende ruimte hebben was voor mij zeer belangrijk. Ik vond het fantastisch om als kind in de modder te kunnen spelen en had al snel het gevoel dat ik zelf ook landbouwer wilde worden. Op die manier kon ik mijn eigen kinderen hun jeugd op diezelfde manier laten ervaren. Ik ben oprecht blij dat het gelukt is om ze dat te kunnen meegeven.”

rt

Wat zorgde ervoor dat je bent omgeschakeld naar bio?
“Ik zat in de knoop. Het werd voor mij echt moeilijk om het ingeslagen pad te blijven belopen. Als landbouwer kan je niet anders dan jaarlijks 5% meer produceren zodat je 2% index kan bekomen op je inkomen. Als resultaat zou je iedere 15 jaar moet verdubbelen in productie. Dat voelde voor mij meer en meer aan als moderne slavernij. Ik kreeg het gevoel dat ik iets aan het doen was waarvoor ik niet geboren was. Met de keuze voor bio kreeg ik het gevoel dat ik als landbouwer weer meer aan de slag ging met de talenten van de natuur. Ik vind het prachtig om de talenten van elk apart stukje te kunnen inzetten om tot een groter geheel te komen. We gaan zo niet langer vissen beoordelen over hoe goed ze in een boom kunnen klimmen, want dan kom je al snel tot de conclusie dat die vis een slechte aap is. Als we die vis in het water steken, zien we dat het een ongelooflijk goeie zwemmer is. Hetzelfde geldt voor mij in de landbouwsector: we zijn vergeten dat het grote talent van een koe is om gras te verteren.”

Wat zijn voor jou de mooiste zaken aan het leven als landbouwer?
“Ik hou van het vast ritme om op te staan en koeien te melken. Ik kan er echt van genieten om ze elke avond op een nieuw perceel te zien grazen. Altijd direct de kop in de grond en eten, dat is voor mij een gelukkig moment. Het geeft me daarnaast ook veel voldoening om tijdens het melken al te weten dat de verse melk straks de kaastobbe in gaat om een lekker eindproduct te produceren. De ene dag nog gras en de volgende dag al kaas, allemaal dankzij het prachtige talent van onze koeien om te grazen. Dat kunnen verwezenlijken zonder daar grote wonderen voor te moeten verrichten. Daar word ik echt gelukkig van.”

dcv
Breng je het bedrijf van Johan graag een bezoek?

Op 2 juli ontvangt Johan ons voor een bedrijfsbezoek. Als melkveehouder krijg je te horen hoe het voor Johan mogelijk was om af te stappen van het gebruik van kunstmest. Daarnaast kom je ook te weten hoe je via een goed beweidingssysteem meer voer uit je weide kan halen.