Menu

Westnijlkoorts in Nederland

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Op 16 september meldde de Nederlandse overheid de vondst van het Westnijlkoortsvirus bij een grasmus in de regio Utrecht.

Els Goossens, Studiedienst, adviseur Diergeneeskunde

Op 16 september meldde de Nederlandse overheid de vondst van het Westnijlkoortsvirus bij een grasmus in de regio Utrecht. Later werden nog twee vogels positief getest, evenals besmette muggen. De vogel was gevangen in het kader van monitoring van potentieel zoönotische ziektes bij wilde vogels. Op 15 oktober volgde de melding dat ook een man het virus heeft opgelopen. Hij was in de buurt van Utrecht gestoken door een - vermoedelijk besmette – mug.

Westnijlkoorts is een flavivirus dat door muggen naar mensen kan overgaan en wordt in Europa strikt opgevolgd door ECDC, het Europese volksgezondheidwaakhond. Het reservoir voor het virus zijn wilde vogels, die er zelf niet ziek van worden, en via besmette muggen wordt het virus overgebracht naar mensen en paarden. Landbouwhuisdieren zijn niet gevoelig voor het virus.

Een mens gestoken door een mug die het virus draagt, heeft over het algemeen geen klachten, maar bij bepaalde risicogroepen kan het virus ernstige hersenvliesontstekingen geven en zelfs fataal aflopen. Paarden zijn wel gevoelig voor het virus en ontwikkelen meer fatale zenuwsymptomen. Dit jaar zijn er uitbraken geweest op 60 bedrijven met één of meerdere paarden (Spanje, Italië, Frankrijk, Portugal, Duitsland).

Tot 8 oktober zijn er in Europa meldingen geweest bij 285 mensen (vooral Griekenland, Spanje, Italië en Roemenië) waarvan 31 gevallen met dodelijke afloop. Deze cijfers zijn ruim onderschat, wegens het ontbreken van testen. Het virus dat in de jaren 50 vanuit Afrika naar Europa en Amerika verspreid geraakt is, heeft in 2018 voor een recordaantal meldingen gezorgd, met meer dan 2000 patiënten, en 180 doden. In 2019 waren er in de EU 410 gevallen, en 50 doden.

Voor paarden is er een vaccin beschikbaar, dat tegen sterfte beschermt.

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Sector: