West-Vlaamse landbouwers in gesprek met lokale besturen over PAS

9 juni 2022

De lokale bedrijfsgilden, Groene Kring en Ferm voor agravrouwen gingen in gesprek met de gemeentebesturen van Zwevegem, Oudenburg, Oostrozebeke, Damme, Brugge en Knokke-Heist over de gevolgen van het PAS-ontwerp voor hun landbouwbedrijven.

Zij vertelden hen persoonlijk wat de impact van het huidige stikstofakkoord voor hun bedrijf én voor de gemeente betekent. Ze roepen de gemeente op om ook te reageren naar de Vlaamse overheid.

Op 23 februari kondigde de Vlaamse regering de beslissing aan rond het stikstofdossier. Een beslissing die een immense impact heeft op de veehouders van Zwevegem, Oudenburg, Oostrozebeke, Damme, Brugge en Knokke-Heist die hun voortbestaan bedreigt.

PAS-ontwerp zet landbouwers voor het blok

De teleurstelling en woede zijn bijzonder groot bij onze leden. De Vlaamse regering breekt in op bestaande vergunningen en afspraken, én zet landbouwers voor het blok. Dit is waanzin. Door deze beslissing wordt de ondernemersdynamiek in de landbouwsector gekraakt.

“Men houdt vooral de landbouwsector aansprakelijk voor het teveel aan stikstof. Dit zorgt ervoor dat boeren geen bestaanszekerheid en toekomstperspectief meer hebben. Wij kunnen onze bedrijven niet meer moderniseren en/of ontwikkelen.”

“We roepen de gemeentes Zwevegem en Oudenburg dan ook op om samen met de landbouwers een krachtig signaal te geven: een signaal dat we samen kiezen vóór onze landbouw, voor gezonde bodems en voor voldoende lokaal voedsel voor al onze burgers.”

Bron: Boerenbond