Menu

Werkers in Uitzenden blaast 20 kaarsjes uit

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 
Met een panelgesprek op Agriflanders vierde uitzendkantoor Werkers in Uitzenden zijn twintigste verjaardag.

Al 20 jaar levert uitzendkantoor Werkers in Uitzenden, dat een specialisatie in land- en tuinbouw heeft, een professionele dienstverlening. In een panelgesprek tijdens een verjaardagsontbijt op Agriflanders werd de evolutie van de arbeidsmarkt en de positie van uitzendarbeid in de land- en tuinbouw geschetst.

Het vinden van geschikte werkkrachten op het juiste moment binnen een onderneming is een heuse uitdaging. In een maatschappij waar de vraag om arbeidskrachten steeds nijpender wordt, is de expertise van Werkers in Uitzenden relevanter dan ooit. “Het bijzondere aan Werkers is niet alleen hun specialisatie in de land- en tuinbouw, maar vooral de unieke, persoonlijke aanpak waarmee ze zowel klanten als uitzendkrachten op een correcte en professionele wijze bedienen”, stelde Georges Van Keerberghen, ondervoorzitter van Boerenbond.

Opgericht in 1998 door de vzw Agro|Bedrijfshulp en Boerenbond, heeft Werkers in Uitzenden vanaf zijn ontstaan de missie om arbeidspieken op te vangen in de land- en tuinbouwsector. 80% van het cliënteel van Werkers situeert zich in de land- en tuinbouw en voedingssector, maar daarnaast is Werkers ook een uitzendkantoor voor andere sectoren in België, met drie regionale kantoren (Lier, Lochristi en Roeselare). Werkers in Uitzenden maakt deel uit van de grotere groep Werkers, waartoe ook Werkers in aanneming en Werkers agro-bedrijfshulp hoort.

(lees verder onder de video)

Makkelijk inzetbaar

In een debat gingen Chris Botterman (hoofd Sociale Zaken van Boerenbond), Paul Verschueren (directeur van Federgon, de federatie van HR-dienstverleners) en Ben Kusters (directeur van Werkers) in op de evolutie van de arbeidsmarkt en de positie van uitzendarbeid in de land- en tuinbouw. “Er zijn 30.000 vaste arbeidskrachten tewerkgesteld in de landbouwsector, waarvan 10.000 in de tuinbouw. Daarnaast worden zo’n 70.000 seizoenarbeiders ingezet”, zei Chris Botterman. “Het blijft belangrijk dat we uitzendkrachten op een eenvoudige manier kunnen inzetten op onze familiale landbouwbedrijven. Want werken in de land- en tuinbouwsector is niet langer louter zware fysieke arbeid, maar biedt vaak een afwisselende, hoogtechnologische job met heel wat leuke uitdagingen. Seizoenarbeiders kunnen worden ingezet als er pieken zijn, ook afhankelijk van de weersomstandigheden. Er is nood aan een enorme flexibiliteit, daarom werken we met dagcontracten. Maar goede, geschikte arbeidskrachten vinden is een groot probleem. Met een tweesporenbeleid – het combineren van arbeidskrachten uit binnen- en buitenland – zetten we in op het versterken van het aanbod.”

Persoonlijke aanpak

Automatisering in onze sector hoeft geen bedreiging te zijn; er zullen altijd arbeidskrachten nodig zijn. “Maar hun functie zal wel evolueren”, aldus Ben Kusters. “Er zijn 1600 fulltime uitzendkrachten actief in de land- en tuinbouw, waarvan 300 bij Werkers. Dat betekent dat we een marktaandeel van 20% op Belgisch niveau hebben; we hebben de afgelopen 20 jaar dus goed gewerkt. We hebben ons succes te danken aan onze zeer persoonlijke en correcte aanpak en omdat we de sector van binnenuit kennen. Dat wordt door onze klanten erg gewaardeerd. Heel wat van onze medewerkers hebben trouwens een band met de land- en tuinbouwsector en kunnen daardoor zeer goed inschatten wat onze klanten willen. Vandaar ook dat we bij de selectie van uitzendkrachten heel vaak goede keuzes blijken te maken.”