Menu

Welkom in het digitale klaslokaal

Terug naar Actualiteit
Boerenbond organiseert intussen bijna dagelijks webinars, zowel over lokale als over Vlaamse thema’s, met technische en regionale insteken.

Liesbet Corthout

Terwijl we in het voorjaar van 2020 nog dachten dat we onze vormingen en infosessies wel konden organiseren met een maandje uitstel, wisten we bij de start van de tweede lockdown wel beter. Boerenbond trok voluit de digitale kaart en organiseert intussen bijna dagelijks webinars, zowel over lokale als over Vlaamse thema’s, met technische en regionale insteken. Matty Veulemans en Koen Vanheukelom van het team Training en Opleiding van Boerenbond leggen uit waarom het ook voor jou interessant is om aan zo’n webinar deel te nemen.

Een webinar, wat is dat nu precies?

Matty: “Het is een digitale vorming. Dat kan gaan van een heel kleinschalig initiatief waarbij een consulent zijn bestuursleden informeert, tot een sessie met honderden deelnemers over allerlei actuele thema’s, zoals het werken met personeel in deze coronacrisis of de huidige situatie op de zuivelmarkt.”

Waarom organiseert Boerenbond deze webinars?

Koen: “Als organisatie zijn we ertoe verplicht contact te hebben met onze leden en hen iets bij te brengen. Vermits we elkaar nu niet fysiek kunnen ontmoeten, is dit het beste alternatief. We hebben online contact met onze leden. Toen we in het najaar van 2020 wisten dat we opnieuw in een lockdown zouden terechtkomen, hebben we snel geschakeld en met al onze vormingen de volledige omslag naar online gemaakt. Op deze manier is er toch nog een stuk ‘ontmoeten’ en blijft ook vooral de informatiedoorstroom actief.”

Hoe weet ik of zo’n webinar wel interessant is voor mij?

Matty: “We horen van veel leden dat ze het echt wel een aangenaam concept vinden. Je zit rustig achter je computer en op korte tijd wordt alles verteld wat je moet weten. Intussen kan je bijvoorbeeld ook nog iets opzoeken. In sommige sectoren is het niet evident om naar een fysieke vorming te komen, bijvoorbeeld omdat er ’s avonds nog gemolken moet worden. Voor een webinar kan je recht van in de stal aan je computer gaan zitten.”

Is er ook een mogelijkheid om vragen te stellen?

Matty: “Ja, dat kan zeker. Tijdens zo’n webinar kan je in een chatbox je vragen typen. Afhankelijk van het onderwerp en het aantal deelnemers bieden we ook de mogelijkheid om op voorhand vragen door te sturen. We proberen de vragen allemaal live in het webinar te beantwoorden. Waar dat niet lukt, typen de aanwezige consulenten het antwoord in de chat. Zo kunnen we iedereen snel helpen.”

Worden de vormingen van Boerenbond voortaan helemaal digitaal?

Koen: “Webinars zijn een andere manier om vorming te geven. Gaan we dit in de toekomst zo doen bij alle vormingen? Zeker niet. Voor vormingen waarbij we een vaardigheid aanleren, is het al helemaal moeilijk en ook bij kennisdeling is fysiek contact een meerwaarde. Maar een webinar zal wel een goede manier blijven om snel en efficiënt kennis tot bij onze leden te krijgen. Wat is op dit moment belangrijk voor jouw sector en voor jouw bedrijf? Dat antwoord geven we in zo’n webinar. Denk bijvoorbeeld aan de complexe situatie begin dit jaar rond de coronaregels voor seizoenarbeid. In ons webinar over tewerkstelling hebben experts duidelijk en correct de belangrijkste vragen beantwoord. Onze leden wisten op enkele uren tijd perfect waar ze aan toe waren en konden zo hun personeel correct organiseren en sancties vermijden.”

Welke uitdagingen en opportuniteiten brengt zo’n webinar met zich mee?

Koen: “Het is positief dat we met deze webinars een aantal nieuwe doelgroepen hebben aangesproken; leden voor wie de stap naar een fysieke bijeenkomst te groot was. Ook heel leuk is dat de meeste van onze ‘vaste waarden’ heel snel en gemakkelijk de weg gevonden hebben naar ons digitaal klaslokaal. Overigens is je consulent altijd beschikbaar om je op weg te helpen. Aan een webinar deelnemen is niet moeilijk. Ook al ken je weinig van de computer, dan nog zal je er veel aan hebben. Koudwatervrees is echt niet nodig. Je moet niet aarzelen en gewoon meedoen, want je kan er niks verkeerds mee doen.”

Meer weten? www.boerenbond.be/webinars

Meer informatie