Het akkoord legt vast dat de Europese Unie 97% van de import vanuit Canada vrijstelt van invoertarieven, voor zover dat nog niet het geval was. Daartegenover staat dat Canada 95% van de Europese import vrijstelt van tarieven. We gaan het mekaar dus gemakkelijker maken om handel te drijven, maar dat gebeurt niet ten koste van alles. Voor bepaalde ‘gevoelige producten’, onder meer voor heel wat landbouwproducten, worden er uitzonderingen gemaakt, waardoor ze uit het akkoord gehaald worden. Voor Europa gaat het om kip en kalkoen, eieren en eierproducten. Voor Canada gaat het om zuivel (behalve kaas), melkproteïneconcentraat, kip, kalkoen, eieren en eierproducten. Voor deze producten blijven de bestaande regels van kracht. Voor andere gevoelige producten komen er zogenaamde tariefquota. Dat zijn klare afspraken over hoeveel van bepaalde producten jaarlijks tariefvrij ingevoerd mag worden. Deze tariefquota zullen geleidelijk aan ingesteld worden over een periode van vijf jaar.

Toegelaten import vanuit Canada naar Europa:

  • rundvlees: 50.000 ton (0,67% van de totale Europese consumptie),
  • varkensvlees: 80.000 ton (0,37% van de totale Europese consumptie, met daartegenover een uitvoer van Europees varkensvlees van ongeveer 2,5 à 3 miljoen ton),
  • zachte tarwe: nog 7 jaar 100.000 ton tariefvrij, daarna volledig tariefvrij (wat nu feitelijk al het geval is).

Toegelaten import naar Canada: 18.500 ton kaas.
Deze quotaregeling zal opgevolgd worden door een systeem van importlicenties. Daarnaast blijven de seizoengebonden invoertarieven bestaan, zodat de Europese groenten en fruit in het seizoen beter beschermd blijven.

Het CETA-akkoord besteedt ook veel aandacht aan de bescherming van de geografische 
oorsprongsbenaming. In Canada kent men zo’n bescherming niet, maar toch geeft Canada aan 143 Europese producten een bescherming van de geografische aanduiding die vergelijkbaar is met de bescherming die deze producten in Europa kennen. Het gaat hier vanzelfsprekend om producten die ook effectief verhandeld worden tussen EU en Canada. (Voor alle duidelijkheid: van de Geraardsbergse mattentaart is er geen export bekend naar Canada en dus staat dit product niet op deze lijst.)