Menu

Wees alert voor de gevaren van (mest-)gassen!

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 
Veehouders kunnen gratis een veiligheidspakket ontlenen in enkele West-Vlaamse brandweerposten.

Mestgassen komen hoofdzakelijk vrij tijdens het verpompen en mixen van mest. Maar ook bij het openen en betreden van een mestkelder of mestopslag lopen veehouders groot risico. Landbouwers worden zich steeds meer bewust van het gevaar van mestgassen. Toch gebeuren er nog altijd ongevallen, soms met dodelijke afloop, omdat ze de situatie nog te vaak onderschatten.  

Beschermmateriaal en meettoestellen

De provincie West-Vlaanderen wil oplossingen bieden. Daarom rolt ze, in samenwerking met de vier West-Vlaamse brandweerzones, uitleendepots van beschermmateriaal en meettoestellen uit over de provincie.

Veehouders kunnen gratis een veiligheidspakket ontlenen in de brandweerposten van Diksmuide, Ieper, Kortrijk, Tielt, Gistel en Oostkamp. Dat omvat een meettoestel, een persluchttoestel en een harnas met levenslijn. Het meettoestel meet de aanwezigheid van mestgassen en geeft een waarschuwing bij een te hoge concentratie. Het persluchttoestel laat toe om op een veilige manier in de mestkelder af te dalen, bijvoorbeeld voor een controle of een herstelling. De levenslijn met harnas doet dienst als reddingstouw.

Praktijkgerichte opleiding is verplicht

Aan het gratis gebruik van deze veiligheidsapparatuur is één voorwaarde gekoppeld: enkel veehouders die een opleiding van drie uur gevolgd hebben, kunnen de apparatuur uitlenen. Na het volgen van de opleiding ontvangt de veehouder een attest dat hij moet voorleggen bij het ontlenen van materialen. In februari, vóór de veldwerkzaamheden, worden er opnieuw praktijkgerichte opleidingen georganiseerd.

De opleidingen vinden plaats

  • op 11 februari in Brandweeropleidingscentrum Wobra (Dismuidse heirweg 6 in Zedelgem)
  • op 12 februari in de brandweerkazerne van Diksmuide (Heernisse 6, Diksmuide)

De opleidingen vinden plaats, telkens van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur.

Inschrijven is verplicht via via beleidskerneconomie@west-vlaanderen.be of 050 40 74 47.

Deel deze pagina: