Menu

Netwerkevent tijdens Week van het Varken

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Regio: 
Naar aanleiding van de Week van het Varken organiseert Innovatiesteunpunt een netwerkevent op 15 mei.

Katrien Weckx, communicatiemedewerker Innovatiesteunpunt

Van 13 tot 18 mei lanceert het Innovatiesteunpunt de week van het varken in het kader van het LIONS-project (Limburgs Agrarisch Ondernemerschap Stimuleren), een project van Boerenbond en het Innovatiesteunpunt, mogelijk gemaakt met de financiƫle steun van de provincie Limburg, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Agentschap Innoveren en Ondernemen.

Dit project heeft als doel het ondernemerschap van de Limburgse landbouw te maximaliseren. Het ondersteunt en bevordert de verschillende landbouwsectoren, waaronder de varkenssector. De provincie Limburg telt  vandaag ongeveer 400 varkenshouders, de productiewaarde bedraagt 125 miljoen euro. Ook de verwerkende industrie is in Limburg sterk vertegenwoordigd. Verschillende bedrijven gaan dagelijks met hun varkensvlees aan de slag.

Gezonde en smaakvolle karakter

Een week lang zetten we de varkenssector en hun varkensvlees extra in de kijker. Zij produceren met veel passie voor het vak een gezond en smaakvol topproduct. Ze doen dit dag in dag uit, vol gedrevenheid en met aandacht voor dierenwelzijn en voedselveiligheid.

Met de Week van het varken’ en het netwerkevent ‘De Smaak van ons varken’ willen we onze Limburgse varkenshouders gedurende een week positief naar buiten brengen. We focussen op het gezonde en smaakvolle karakter van het varkensvlees. Daarnaast willen we ook de fierheid voor het vak in de kijker zetten. Deze mensen gaan dagdagelijks met de dieren aan het werk. Varkenshouders dragen dierenwelzijn en bioveiligheid hoog in het vaandel.

‘De smaak van het varken’

Een week lang zetten we de varkenssector in de kijker op TV Limburg. Het programma 'In de buurt' wordt heel de week opgenomen bij varkensboer Luc Stinkens in Grote Brogel. Vanaf donderdag 9 mei loopt er een reportage in het programma 'Fan van Limburg' over het gezonde en smaakvolle karakter van varkensvlees bij varkensbedrijf Horten-Derwa in Millen (zie filmpje hierboven). Daarnaast wordt het programma 'Wakker op de Akker' op 15 mei uitgezonden bij varkensboer Piet Paesmans in Wijer. Ook in het kookprogramma op TV Limburg wordt er die week gewerkt met een lekker stukje varkensvlees. Afstemmen op TV Limburg dus!

Op woensdag 15 mei organiseren we het netwerkevenement ‘De smaak van het varken’ in C-Mine in Genk. De avond bestaat uit een kort academisch gedeelte rond de kwaliteit en de smaak van het varkensvlees. De avond eindigt met een netwerkmoment, waarop producenten, vleesverwerkers en toeleveringsbedrijven elkaar kunnen ontmoeten en elkaars producten kunnen leren kennen.

Volgende thema’s komen aan bod:

  • ‘Imago en promotie van ons varkensvlees’
    Liedewij Verbist, Weber Shandwick voor VLAM
  • ‘Smaak en kwaliteit van varkensvlees: proefresultaten’
    Eline Kowalski, ILVO
  • ‘Genetica en verbeterde smaak en kwaliteit van het varkensvlees’
    Chris D’Hondt, VPF (Vlaamse pietrain fokkerij)

Interesse? Schrijf je in.

Deel deze pagina: