njnj

"We helpen boeren op de Agridagen met invullen bezwaarschrift"

18 mei 2022

De onzekerheid over de toekomst van hun bedrijf is enorm voor Tom Wouters en zijn gezin, net zoals voor de andere boeren uit het Turnhouts Vennengebied. Ze hebben een stuurgroep opgericht en zullen tijdens de Agridagen andere boeren uit de regio helpen met het indienen van een bezwaarschrift tegen de PAS. Daarvoor hebben ze een eigen stand op de beurs. Een beurs waar de boeren uit de regio sowieso elke keer mee hun schouders onder zetten.

Het bedrijf van Tom en echtgenote Ellen is een gemengd bedrijf met melkvee, varkens en akkerbouw. “In 2002 ben ik begonnen, toen nog op afstand in Tielen. In 2016 ging mijn vader met pensioen en sindsdien baten mijn echtgenote en ik samen het bedrijf uit.” Het bedrijf van Tom is een van de vele bedrijven die midden in de perimeter liggen van het Turnhouts Vennengebied. En dat was toch wel een verrassing.

“We hebben hierover geen informatie gekregen, geen brief of zo. Toen we hoorden over die bijzondere situatie hier in de buurt zijn we zelf opzoekingswerk gaan doen en al snel hebben de lokale boeren zich hier verenigd in een stuurgroep. Een officiële lijst van de bedrijven die in het gebied vallen hebben we vanwege privacyredenen niet gekregen, misschien is zelfs niet iedereen er zich al van bewust. Het lijkt wel of er over het Turnhouts Vennengebied heel weinig gesproken en geschreven wordt. Alle aandacht gaat altijd naar die 41 rode bedrijven, maar wij zitten hier in een enorm moeilijke situatie.”

nkjn
nkj

“Sinds het stikstofarrest – meer dan een jaar geleden – is alle ondernemerschap hier zo goed als stilgelegd. Nu is er dan dat openbaar onderzoek en het verwerken van de bezwaren, en daarna zitten wij hier in het Vennengebied nog twee jaar in onzekerheid. Dus eigenlijk liggen we vier jaar op slot, áls er zelfs nog toekomst is voor de landbouw in dit gebied. We hebben vergunningen liggen om sleufsilo’s te bouwen, maar dat is een groot vraagteken nu. Ook de banken in de regio zijn heel terughoudend geworden. Dit gebied is heel onzeker op zo veel vlakken, alle boeren hier spreken over het gebrek aan duidelijke communicatie.”

Vijfde generatie staat klaar

“Onze zoon is 16 en vroeg of hij naar de landbouwschool mocht. Wat moet je dan zeggen? Ik ben de vierde generatie op dit bedrijf, hij zou de vijfde kunnen worden. En elke generatie bouwt het bedrijf verder uit. Als dat in een keer van de kaart wordt geveegd, is dat heel erg. Alle financiële plannen voor de bank die we hebben laten maken, kunnen recht de vuilbak in.”

Echtgenote Ellen vult aan: “Een boer maak je niet, als boer word je geboren. Ik herinner mij nog toen Toon net geboren was. Grootvader Harry was zo blij want er was een potentiële opvolger. En die jongen blijkt het dan ook nog eens enorm graag te doen. Investeringen in dit bedrijf doen wij dan ook niet voor onszelf. We investeren voor een toekomst voor de volgende generatie. Vorig jaar hebben we nog geïnvesteerd in grond en in het melkgebeuren.”

En dat is ook zo voor de andere boeren in en om het Turnhouts Vennengebied, weet Tom. “Dit is een echt landbouwgebied, én eentje van jonge landbouwers. Veel boeren die nu zo’n onzekere toekomst hebben zijn tussen 30 en de 45. Die zijn nog lang niet klaar om te stoppen.”

"De landbouw zal hier maar liefst vier jaar op slot zitten"

“En wat het nog erger maakt, is dat de meeste bedrijven een groene PAS-brief hadden, enkele een oranje en er liggen in heel dit gebied maar enkele bedrijven met kleurcode rood. Daarbij komt dat dit ook een echte akkerbouwstreek is. In de perimeter ligt 9100 ha, dat is een gigantisch landbouwgebied. Daarbij is dit ook een echte akkerbouwstreek. Er moeten hier nog hydrologische studies gebeuren. Zullen we nog kunnen blijven beregenen? Dit is zandgrond: zonder water geen eten.”

sds
Bezwaar indienen op de Agridagen

Wanneer we Tom spreken, staat vader Harry op het punt om te vertrekken naar de locatie van de Agridagen. En ook zoon Toon zal er aan het einde van de schooldag naartoe gaan om te helpen bij de opbouw van de beurs.

“De organisatie van de beurs kan altijd rekenen op de landbouwadviesraad van de gemeente Ravels. Deze vertegenwoordigen de bedrijfsgilden, Landelijke Gilden, ABS en Agra uit Weelde, Poppel en Ravels. Iedereen draagt zijn steentje bij. Tijdens de periode die aan de beurs vooraf gaat, hangen zij bijvoorbeeld de signalisatie op. Wanneer het bijna zover is, zetten de boeren zich aan de schoonmaak van de hallen. De dag voor de beurs wordt er dan opgeruimd, nog gepoetst en ook al het hekwerk komt dan op de juiste plaats. Tijdens de beurs zelf voorzien we mensen voor de oversteek van een drukke verkeersweg en de parking en nadien staan wij ook in voor de schoonmaak van zowel de parking als de hallen.”

“Deze keer hebben we ook zelf een ruimte op de beurs, een stand van de boeren uit het Turnhouts Vennengebied. De beurshallen liggen midden in het gebied en zowat alle helpers boeren hier. We zullen tijdens Agridagen boeren helpen om bezwaar in te dienen tegen het stikstofakkoord. Want het is belangrijk om zo veel mogelijk bezwaren te verzamelen, maar het is niet altijd voor iedereen even eenvoudig om er zo een in te dienen. Daarom gaan we de boeren uit het gebied daarbij helpen. Overigens denken we niet dat we iedereen gaan kunnen helpen op die drie dagen. Daarom organiseren we nadien nog zitdagen in Arendonk, Ravels en Merksplas.”