"We doen alles zelf, van teelt tot verkoop"
Fruitbedrijf Wolfcarius is een familiebedrijf gelegen in Gottem (Deinze). Broers Yves en Stephan Wolfcarius baten sinds 2002 samen met hun vrouwen Carla en An het bedrijf uit als derde generatie. Sindsdien konden ze een mooie groei realiseren.
Het volledige productieproces is bij Wolfcarius in eigen beheer. Teelt, sortering, bewaring, verkoop: ze doen het allemaal zelf. Het bedrijf met appelen en peren werd oorspronkelijk opgericht in Dentergem, waarna Yves en Stephan het verder uitbouwden in Gottem.
Sterk teamwerk
Bij fruitbedrijf Wolfcarius worden jaarlijks gemiddeld 8.000 ton aan appelen en peren geproduceerd. Yves, An, Stephan en Carla zijn elke dag druk in de weer om het hele productieproces vlot te laten verlopen. “Iedereen heeft een taak die aansluit bij zijn eigen interesses en kunnen”, legt Yves uit. “Zo sta ik vooral in voor de sortering en de verkoop van het fruit. Men vraagt wel eens of het soms een uitdaging is om als broers samen te werken, maar eigenlijk lukt dat bij ons heel goed. In de land- en tuinbouw kom je regelmatig voor grote uitdagingen te staan, maar wij vormen met vier een sterk team. Ik zou het niet anders willen.”
Partnerschap met Colruyt group
Enkele jaren geleden besloot Wolfcarius de afzet in eigen handen te nemen toen ze de opportuniteit kregen om samen te werken met Colruyt Group. “We kregen de kans om een mooie samenwerking op lange termijn aan te gaan, en die hebben we gegrepen. Die samenwerking bracht een serieuze groei teweeg in ons bedrijf. Colruyt wil de keten zo kort mogelijk houden, en wij staan achter die visie.”
Uiteenlopende afnemers
“Naast de leveringen aan Colruyt Group, focussen we ons op een heel diverse markt. Particulieren, winkeliers, marktkramers, grossisten, retailers … Iedereen die een appel of een peer wil kopen kan bij ons terecht. We hebben ook twee hoevewinkels waar particulieren terecht kunnen. Een in Gottem en een in Harelbeke. De winkel in Harelbeke wordt uitgebaat door onze zus, en die in Gottem is een zelfbedieningswinkel waar de klant zelf zijn producten afrekent.”
Contact met de klant
“Die hoevewinkels zijn altijd belangrijk geweest om de groei van ons bedrijf te ondersteunen, en daarnaast willen we het contact met de klant en de streek niet verliezen. Wij vinden het belangrijk om landbouw en burger te verbinden, en daar dragen we ook ons steentje toe bij. Zo doen we altijd mee aan de bloesemwandelingen, waarbij mensen een maand lang door onze percelen kunnen lopen, en stellen we regelmatig ons bedrijf open voor verenigingen of scholen. Wij hebben niets te verbergen en willen ons niet afsluiten van de buitenwereld, integendeel. Wij treden graag naar buiten om te laten zien wat we hier allemaal doen.”
Derde generatie
Yves en Stephan zijn de derde generatie tuinbouwers binnen de familie. Hun grootouders hadden een gemengd landbouwbedrijf met fruit, akkerbouw, varkens en kippen in het West-Vlaamse Wakken. De vader van Yves en Stephan nam het gemengd bedrijf van zijn nonkel over en besloot na een tijd te stoppen met het vee en zich volledig te focussen op de fruitteelt.
“Vooral Stephan was een geboren fruitteler”, vertelt Yves. “Van kleins af aan ging hij mee de boomgaard in om alles te leren over de appelen en peren. Bij mij kwam die interesse later. Het stond vast dat Stephan het bedrijf zou overnemen, en ik ben heel blij dat ik in 2002 die stap samen met hem gezet heb. We kregen toen de kans om extra gronden aan te kopen en zo hebben we stap voor stap het bedrijf verder doen groeien. We zijn heel trots op wat we al bereikten.”
Duurzaamheid voorop
De familie Wolfcarius zet zo veel mogelijk in op duurzaamheid en probeert zo bewust mogelijk om te gaan met energie, water en bestrijdingsmiddelen. Zo beschermen ze hun boomgaarden tegen droogte door het inzetten van gerichte druppelfertigatie zodat er geen water verspild wordt. In de sortering vindt ook waterzuivering plaats, waardoor water zes tot zeven weken hergebruikt kan worden.
Het verblijf van de seizoenarbeiders wordt dan weer verwarmd door middel van warmterecuperatie uit de grootste koeling. Daardoor is er geen gas of stookolie nodig.
Drie jaar geleden bouwde de familie een volledig overdekte vul- en spoelplaats. Daar vangen ze alle resten van het spoelwater op waarmee ze de machines kuisen. Dat water wordt gefilterd in een fytobak. Ook het huishoudelijk afvalwater wordt gefilterd en gerecupereerd voor de toiletten.
Maatregelen op het veld
Op het veld proberen de broers hun teelt te beschermen tegen slechte weersomstandigheden door hagelnetten te plaatsen tegen windschade en zonnebrand. Voor vorstbestrijding gebruiken ze windmachines en nachtvorstberegening.
“We doen alles zelf van teelt tot verkoop”
Belang van carbon footprint
“Wij hebben het altijd belangrijk gevonden om te werken aan onze CO2-voetafdruk. We merken ook dat die voetafdruk steeds belangrijker wordt in samenwerking met retailers. Daarom testen we innovatieve klimaatrobuuste rassen of bijvoorbeeld elektrische machines. We nemen ook deel aan het Klimrek-project, waaruit bleek dat het gebruik van kunstmeststof en diesel de grootste voetafdruk hebben op ons bedrijf. We gaan in de toekomst dus meer met organische mest werken en elektrische oogstmachines testen. Als we onze negen plukwagens op elektriciteit kunnen laten rijden, maakt dat een groot verschil.
Bedrijfsbezoek
Het bedrijf van Yves, Stephan, Carla en An kan je begin 2025 zelf bezoeken in het kader van de demodagen ‘Boerenoplossingen in de praktijk.’ Alle deelnemende bedrijven vind je op www.boerenbond.be/praktijkdemos. Data worden nog aangekondigd.