Menu

Wachten op een gecoördineerde bestrijding H3

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Aangezien aviaire influenza geen bestrijdingsplichtige ziekte is en er geen verplichte maatregelen zijn, beschouwt Europa de ziekte als een economisch probleem.

Wouter Wytynck, adviseur Dierlijke Veredeling Studiedienst Boerenbond

We wachten nog steeds op een gecoördineerde bestrijding van het H3-virus. Aangezien aviaire influenza geen bestrijdingsplichtige ziekte is en er geen verplichte maatregelen zijn, beschouwt Europa de ziekte als een economisch probleem. Het Sanitair Fonds mag dan ook niet ingezet worden om de waarde van de dieren te compenseren bij ruiming van bedrijven. We bekijken met onze contacten in Europa wel of via andere denksporen alsnog een vergoeding mogelijk is.

Vorige vrijdag heeft de Vlaamse regering principieel beslist om een leegstandsvergoeding toe te kennen aan pluimveehouders die getroffen worden door een herbevolkingsverbod als gevolg van de uitbraak van het H3-virus. Deze steunregeling kan wel slechts uitgewerkt worden op het moment dat de federale overheid een ruimplicht en herbevolkingsverbod invoert. Verder moet de Europese Commissie de steunregeling toetsen aan de geldende regels voor staatssteun. Indien er Europees en federaal beweging komt, wordt het besluit opnieuw voorgelegd aan de Vlaamse regering, want Vlaanderen is klaar om de getroffen bedrijven te ondersteunen.

Meer informatie

Sector: