Menu

Waalse bossen in en rond Etalle weer dicht voor wandelaars

Terug naar Actualiteit
Sector: 
Thema: 
Als gevolg van de Afrikaanse varkenspest gaan de bossen in en rond Etalle in de provincie Luxemburg vanaf vandaag, 4 oktober, weer dicht voor wandelaars en fietsers. Dat heeft de Waalse minister van Leefmilieu en Natuur Céline Tellier bekendgemaakt.

Wouter Wytynck, adviseur Dierlijke Veredeling Studiedienst Boerenbond

De minister heeft een ministerieel besluit uitgevaardigd dat op 4 oktober van kracht wordt. Eerder dit jaar werden de bossen nog opengesteld voor de toeristen, maar om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt, is het nodig om de bossen terug af te sluiten, luidt het.

De Afrikaanse varkenspest is ondertussen ook een nieuwe fase ingegaan. Er zijn in de besmette zone ook seropositieve everzwijnen aanwezig, die geen ziektesymptomen vertonen. Die kunnen de ziekte terug verder verspreiden, wanneer ze later op het jaar op andere plaatsen voedsel gaan zoeken. Daarom is het belangrijk om alle everzwijnen uit de besmette zone te verwijderen. De minister heeft dan ook aangekondigd dat er verder werk gemaakt wordt van het afschot van de everzwijnen die daar nog aanwezig zijn.

(lees verder onder het kaartje met de afgesloten bossen)

Sinds 13 september 2018 zijn er 827 everzwijnen met Afrikaanse varkenspest gevonden, op een totaal van 3.667 geanalyseerde everzwijnen. Het laatste positieve geval werd op 11 augustus aangetroffen. Het feit dat het ongeveer 2 maanden geleden is dat er nog een positief everzwijn is gevonden, sterkt de hoop dat het virus onder controle is. Toch moeten we er rekening mee houden dat de komende weken nog positieve everzwijnen gevonden kunnen worden. Het nieuws dat de minister de bossen weer afsluit en de intensiviteit voor de bejaging van de everzwijnen opnieuw wil opvoeren is alvast goed nieuws. Bij deze ook een blijvende oproep aan de gehele varkenskolom om erg waakzaam te blijven.

Amerikaanse sancties treffen ook de varkensvleesexport

De Amerikaanse president Trump heeft aangekondigd dat het land voor 7,5 miljard aan importheffingen opgelegd aan de EU, wegens vermoedelijke Europese importheffingen aan vliegtuigbouwer Airbus. Als gevolg daarvan gaan de Verenigde Staten vanaf 18 oktober importheffingen opleggen van 10% op vliegtuigen en van 25% op een lijst andere producten. Het gaat vooral om voedingsproducten zoals Franse wijn, kaas, Schotse whisky en varkensvlees. De aangekondigde Amerikaanse importheffingen op Europese producten zullen volgens Fevia naar schatting een directe impact hebben van 3 miljoen euro op Belgische voedingsproducten.

Europa exporteerde vorige jaar 88.437 ton varkensvlees richting de Verenigde Staten. Door de sancties zal het moeilijker worden om daar varkensvlees te leveren en er wordt verwacht dat de export naar de VS dan ook zal gaan dalen. Ons land exporteert geen varkensvlees naar de VS, waardoor er geen directe impact is vanwege de sancties. Indirect kan er wel een impact zijn, doordat het Europees varkensvlees dat nu naar daar gaat een andere bestemming moet krijgen en dus tijdelijk wel voor wat extra druk op de Europese vleesmarkt kan zorgen.

Deel deze pagina: 

Meer informatie

Thema: 
Sector: