Menu

Vrijstelling van vereiste vakbekwaamheid verhoogd naar 50 km

Terug naar Actualiteit
Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters verhoogt de vrijstelling van de vereiste vakbekwaamheid voor landbouw-, tuinbouw-, bosbouw-, veeteelt- en visserijbedrijven van 5 naar 50 km.

Bron: persbericht kabinet Lydia Peeters

“Na overleg met Boerenbond blijkt dat de straal van 5 kilometer voor ongeveer 10% van de betrokken bedrijven, geschat op 1000 tot 2000 bedrijven, een probleem vormt”, duidt Lydia Peeters. “Het gaat voornamelijk om kleinere bedrijven, die zelf hun producten vervoeren met een vrachtwagen, maar geen personeel in dienst hebben dat beschikt over een bewijs van vakbekwaamheid.”

Op dit moment mogen personen zonder vakbekwaamheid de goederen van landbouw-, tuinbouw-, bosbouw-, veeteelt- en visserijbedrijven maar binnen een straal van 5 km transporteren. Maar dat wordt door de betrokken sector als te beperkend ervaren in hun dagelijks werk. Het vervoer betreft in de overgrote meerderheid van de gevallen vervoer van het bedrijf naar de veiling en in een kleiner aantal gevallen gaat het om vervoer naar collega-telers. “Een uitbreiding van de straal naar 50 km biedt een oplossing voor deze bedrijven en vormt geen onoverkomelijk probleem voor de verkeersveiligheid, aangezien er nog steeds een beperking is van de straal”, zegt minister Peeters.

Daarnaast zijn de alternatieven, namelijk het organiseren van het vervoer met tractoren of zwaardere en grotere voertuigen categorie B, ongunstig voor de verkeersveiligheid.

Vlaams minister Lydia Peeters: “Met deze maatregel geeft Vlaanderen een duidelijk signaal dat we luisteren naar de bekommernissen van de landbouw. Waar het kan, wil ik dan ook zorgen voor minder belemmerende regels en meer efficiĆ«ntie.”

Meer informatie