Vraag voor 31 maart je vergoeding aan voor schade door noodweer

20 januari 2022

De Vlaamse regering heeft op 21 december de hevige regenval en overstromingen van midden juli 2021 als ramp erkend. Deze erkenning werd op 27 december gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Aanvragen voor schadevergoeding kunnen nog tot 31 maart ingediend worden.

Erkenning

Voor de erkenning ‘hevige regenval’ werd gekeken naar de periode 14 tot 16 juli. Uiteindelijk werden voor Limburg de gemeenten Beringen, Gingelom, Hamont-Achel, Hasselt, Heusden-zolder, Houthalen-Helchteren, Leopoldsburg, Nieuwerkerken, Peer, Pelt, Riemst, Sint-Truiden, Tongeren ,Voeren en Zonhoven erkend.

Voor wat ‘overstromingen’ betreft, geldt de periode 14-17 juli en voldeden de gemeenten Dilsen-Stokkem, Genk, Halen, Kinrooi, Lanaken, Maaseik en Maasmechelen.

Voorwaarden tussenkomst

Je kan alleen een tussenkomst aanvragen als jouw schade zich voordeed in een van de erkende gemeenten en je de schade kan aantonen aan de hand van een schattingsverslag of verslag van een expert (foto’s zijn ook altijd handig). Je moet ook voor minstens 25% van je areaal verzekerd zijn. Voor hevige regenval komen de verzekerde percelen niet in aanmerking voor tussenkomst van het Rampenfonds. Wanneer je voor die periode een vrijstelling van sociale bijdragen had verkregen, bijvoorbeeld wegens sector in crisis, is de voorwaarde van een brede weersverzekering niet vereist. Voor de vergoeding bij overstroming is een brede weersverzekering ook niet nodig.

Schadevergoeding aanvragen

Je kan zowel digitaal als op papier een tussenkomst in de schade aanvragen bij het Vlaams Rampenfonds. Aanvragen moeten uiterlijk op 31 maart binnen zijn. Een digitale aanvraag via het e-loket van het Vlaams Rampenfonds is het makkelijkst.

Documenten toevoegen

Uiteraard is het belangrijk om alle gevraagde documenten toe te voegen aan de aanvraag. Het gaat dan over de statuten bij vennootschap, kopie van de bredeweersverzekeringspolis, een gedetailleerde beschrijving en raming van de schade en allerhande bewijsstukken (kosten van de deskundige die eventueel dergelijk verslag opmaakt worden niet vergoed).

Specifiek voor schade aan teelten wordt ook gevraagd naar een attest van de verzekeraar. De verzekeraar weet welke elementen dit attest moet bevatten.

Meer info

www.vlaanderen.be/schadevergoeding-vlaams-rampenfonds-aanvragen/wateroverlast-midden-juli-2021

Met vragen of als je hulp wil bij het aanvraagdossier kan je terecht bij Sandra op 011 30 37 10 of via e-mail.