Vraag nu je vergoeding aan voor schade na overstromingen 2023

Het erkenningsbesluit van de overstromingen van november 2023, voornamelijk in West- en Oost-Vlaanderen, werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Indien je schade hebt geleden in een van de gemeenten waar de overstromingen als ramp erkend zijn, dan kan je een aanvraag indienen voor een schadevergoeding. Je kan je aanvraag indienen tot en met 31 juli 2024.

  • In West-Vlaanderen zijn de overstromingen van 5 november tot en met 22 november 2023 in 29 gemeenten erkend als ramp: Alveringem, Diksmuide, Gistel, Heuvelland, Hooglede, Houthulst, Ichtegem, Ieper, Izegem, Koekelare, Koksijde, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Ledegem, Lendelede, Lo-Reninge, Menen, Middelkerke, Moorslede, Nieuwpoort, Oudenburg, Poperinge, Roeselare, Staden, Veurne, Vleteren, Wervik, Wevelgem en Zonnebeke.
  • In Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant zijn de overstromingen van 14 en 15 november 2023 in 5 gemeenten erkend als ramp: Affligem, Lede, Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem en Wichelen

Aanvragen voor tegemoetkoming kunnen zowel op papier als via het e-loket van het Vlaams rampenfonds ingediend worden. Dat kan je hier doen.

Brede weersverzekering is niet nodig

Ook land- en tuinbouwers die niet beschikken over een brede weersverzekering kunnen schadevergoeding voor overstromingen aanvragen en bekomen. Principe is schade veroorzaakt door overstromingen niet kan verzekerd worden in een polis “brede weersverzekering” van een private verzekeringsmaatschappij

Het algemeen formulier vind je hieronder.

Bron: Boerenbond.